Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Maailman aids-päivä 1.12. – Miksi hiv vielä tarttuu?

Maailman aids-päivä 1.12. – Miksi hiv vielä tarttuu?

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2015 klo 06:00
Julkaisija: HIV-säätiö/Hiv-tukikeskus

Mediatiedote                                                                Julkaisuvapaa 1.12.2015

Maailman Terveysjärjestö WHO:n vuonna 1988 julistamaa Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Vuoden 2015 teemana Suomessa on monimuotoisuus. Ihmisten monimuotoisuuden kunnioittaminen on edellytys hiv-tartuntaan ja tartunnan saaneisiin liittyvien ennakkoluulojen torjumisessa. Sen avulla parannetaan myös hiv-testeihin hakeutumista, edistetään tartuntojen varhaista toteamista sekä ennaltaehkäistään uusia tartuntoja.

Hiv-testiin hakeudutaan liian myöhään

Suomessa asuu n. 4 000 hiv-positiivista, joista n. 20 % ei tiedä tartunnastaan. Uusista hiv-tartunnoista noin kaksi kolmasosaa todetaan silloin, kun lääkitys olisi jo pitänyt aloittaa. Hiv-tartunnat todetaan yleensä vasta, kun tartunnasta on kulunut useita vuosia. Suomessa lähes aina hi-virus tarttuu henkilöltä, joka ei ole käynyt hiv-testissä eikä ole itse tietoinen tartunnastaan. Säännöllinen hiv-lääkitys alentaa hivin tarttumisriskin nollaan. Hiv-tartuntaa lienee mahdotonta saada tartunnastaan tietoiselta hiv-positiiviselta, joka on toimivalla lääkityksellä. 

Hiv ei näy päällepäin ja voi olla oireeton pitkään. Tartunnan voi todeta vain testaamalla. Suomessa neuvonta- ja testauspalveluiden toteutumisessa on suuria alueellisia eroja eikä testausmahdollisuutta osata aina tarjota silloin, kun sille olisi tarvetta. Testiin pääsyä julkisessa terveydenhuollossa vaikeuttavat esimerkiksi rajalliset resurssit, vanhentuneet tiedot hivistä, ennakkoluulot sekä seksuaalisuuteen liittyvä normatiivisuus ja tabut, jotka vaikeuttavat seksuaaliterveysasioiden ja hiv-testin puheeksi ottoa.

- Ihmisten yhdenvertaisen kohtelun ja hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että kaikkialla terveydenhuollossa ihmiset kohdataan monimuotoisuutta kunnioittaen tekemättä oletuksia heidän ihmissuhteista, seksuaalisuudesta tai seksikäyttäytymisestä. Näin pystytään selvittämään paremmin seksuaaliterveyteen vaikuttavia tekijöitä ja mahdollisia riskejä sekä tarjoamaan oikeanlaista neuvontaa. Tunnistetaan paremmin myös ne tilanteet, joissa hiv-testaukselle on tarvetta ja osataan ohjata ihmisiä turvalliseen seksikäyttäytymiseen”, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Monimuotoisuus pitää ottaa huomioon myös palvelutarjonnassa. Hiv-testaus- ja neuvontapalveluiden tulee tavoittaa mahdollisimman hyvin erilaisia ihmisiä yksilöllisissä elämäntilanteissa. Hiv-tartuntojen varhaista toteamista ja tartuntojen ennaltaehkäisyä parannetaan tarjoamalla aktiivisesti erilaisia hiv-testausmahdollisuuksia julkisessa terveydenhuollossa ja kehittämällä järjestöjen kohdennettuja, matalankynnyksen testauspalveluja. Hiv-testausmahdollisuuksia pitäisi olla tarjolla siellä, missä ihmiset viettävät aikaa, esimerkiksi liikkuvia testausyksikköjä hyödyntäen.

Kutsu toimittajille Maailman aids-päivän keskustelutilaisuuteen 1.12.

Maailman aids-päivän toimikunta sekä kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Annika Saarikko järjestävät keskustelutilaisuuden tiistaina 1.12.2015 klo 11.00–13.00 eduskunnan Kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3 (sisäänkäynti Mannerheimintien puolelta). 

Keskustelutilaisuudessa käsitellään matalan kynnyksen palveluiden merkitystä hivin ennaltaehkäisyssä sekä hiviin liittyviä ajankohtaisia ihmisoikeuskysymyksiä. Tilaisuuteen on kutsuttu edustajat kaikista edunkuntaryhmistä. Eduskuntaryhmien nimeämät edustajat ovat: Aino-Kaisa Pekonen (Vas), Annika Saarikko (Kesk), Juho Eerola (PS), Sari Sarkomaa (Kok), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.), Sirpa Paatero (SDP) sekä Anna-Maja Henriksson (RKP).

Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan osoitteeseen: vilma.pietila@hivtukikeskus.fi

OHJELMA
11.00. Tilaisuuden avaus: kansanedustaja, Hiv-säätiön hallituksen puheenjohtaja, Aino-Kaisa Pekonen.
11.10 Alustus: Matalan kynnyksen palveluiden merkitys hivin ennaltaehkäisyssä. THL:n infektiotautien osaston johtaja Mika Salminen.
11.25 Keskustelua teemasta
11.45 Alustus: Ihmisoikeudet ja hiv. Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.
12.00 Keskustelua teemasta
12.20 Alustus: Millaista on elää hivin kanssa Suomessa vuonna 2015? Positiiviset ry:n puheenjohtaja Tapani Valkonen.
12.30 Keskustelua teemasta
12.50 Tilaisuuden päätös: kansanedustaja, Hiv-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Annika Saarikko.
Kahvitarjoilu

Euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät julkaisee Pertti käyttää kondomia -kappaleen Maailman aids-päivänä 1.12.

Maailman aids-päivänä järjestetään useita tapahtumia, keskustelu- ja infotilaisuuksia eri puolella Suomea. Pertti Kurikan Nimipäivät julkaisee uuden biisin Pertti käyttää kondomia ja esiintyy Maailman aids-päivän klubin pääesiintyjänä ravintola Herculeksessa, Helsingissä. Lisää teemapäivän tapahtumista: www.maailmanaidspaiva.fi, www.facebook.com/maailmanaidspaiva

Lisätietoa hivistä ja hiv-tartuntojen ennaltaehkäisystä Hivin ABC-käsikirjasta:
http://www.maailmanaidspaiva.fi/fi/materiaalit?download=19:hivin-abc

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:
Maailman aids-päivän toimikunnan puheenjohtaja, Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen, p. 040 564 8814, jukka.keronen@hivtukikeskus.fi

Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen, p. 044 5544 556, sini.pasanen@positiiviset.fi

Suomen Punaisen Ristin hiv/seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki p. 020 702 2125, raila.lainejoki@punainenristi.fi

Maailman aids-päivän tapahtumia koordinoi Suomessa toimikunta, johon vuonna 2015 kuuluvat: Hiv-tukikeskus, Positiiviset ry, Suomen HIV/aids-sairaanhoitajayhdistys, Suomen Lähetysseura, Suomen Punainen Risti, Pro-tukipiste ry, Seta ry ja Väestöliitto. Toimikuntaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Lisäksi Raha-automaattiyhdistys rahoittaa monien jäsenjärjestöjen toimintaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs