Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Luustoviikko 20.-26.10.2014: Miesten luustoterveys on jäänyt huomiotta

Suomen Luustoliitto

Luustoviikko 20.-26.10.2014: Miesten luustoterveys on jäänyt huomiotta

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2014 klo 09:50
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

TIEDOTE 17.10.2014

Joka viides yli 50-vuotias mies saa osteoporoottisen murtuman

Ulkokuori saattaa pettää. Vahvalta näyttävä mies voi olla heikko sisältäpäin. Keskimäärin joka viides yli 50-vuotias mies saa osteoporoosiin liittyvän murtuman loppuelämänsä aikana. Murtumasta huolimatta moni heistä jää ilman osteoporoosidiagnoosia ja hoitoa.

Osteoporoosi on sairaus, joka haurastuttaa luita tavallista nopeammin. Luiden haurastumisesta seuraa usein kivuliaita ja toimintakykyä heikentäviä murtumia. Osteoporoottiset murtumat aiheutuvat esimerkiksi kompastuessa, aivastaessa tai kurottaessa sitomaan kengännauhoja. Näissä tilanteissa terve luu ei murru. Yleisimpiä ja yleensä myös vakavimpia murtumia ovat nikama- ja lonkkamurtumat.

Erikoislääkäri Ari Rosenvallin mukaan ongelma on se, että osteoporoosia ei mielletä miesten sairaudeksi. Tämä on johtanut siihen, että murtumasta huolimatta moni miehistä jää ilman osteoporoosidiagnoosia ja hoitoa, Rosenvall jatkaa. Hän toteaa, että suurin osa murtumista on estettävissä omasta terveydestä huolehtimisella ja todettua osteoporoosia hoitamalla.

Rosenvallin mukaan mitään ei kuitenkaan voida tehdä, jos osteoporoosia ei edes osata epäillä. Rosenvallin mielestä olisi tärkeää, että miesten osteoporoosista puhuttaisiin enemmän. Tämä johtaisi siihen, että miehetkin osaisivat hakeutua hoitoon, jos epäilevät luustonsa kunnon heikentyneen. Rosenvallin mukaan terveydenhuollossa tulisi myös yhä useammin selvittää, onko miehen murtuman taustalla osteoporoosi vai ei.

Kokkolalainen Olavi Ström sai parikymmentä vuotta sitten työtapaturman johdosta murtuman, jota kautta selvisi, että hänellä on osteoporoosi. Itse aktiivisesti asioista selvää ottamalla ja liittymällä mukaan paikallisen osteoporoosiyhdistyksen toimintaan, Ström onnistui hoitamaan itseään. Nyt Strömin luuston kunto on parantunut. – Haluan antaa miesten osteoporoosille kasvot, toteaa Ström.

Kansainvälinen Osteoporoosipäivä maanantaina 20. lokakuuta aloittaa valtakunnallisen Luustoviikon 20.–26.10.2014. Tämän vuoden teemana on miesten luustoterveys ja miesten osteoporoosi. Maailman Osteoporoosipäivänä 20. lokakuuta pukeudutaan valkoiseen!

Lisätietoja: Ansa Holm, toiminnanjohtaja, Suomen Luustoliitto,ansa.holm@luustoliitto.fi tai 050 303 8129

 Pohjois-Savon Osteoporoosiyhdistys tarjoaa luustoterveystietoa kaikille sekä ainutlaatuista vertaistukea osteoporoosia sairastaville Kuopiossa ja lähikunnissa. Lisätietoja: www.luustoliitto.fi/jasenyhdistykset. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs