Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Liukastuminen - kuoleman vakava asia

Suomen Luustoliitto

Liukastuminen - kuoleman vakava asia

Julkaistu: 09.12.2010 klo 08:29
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Putoaminen ja kaatuminen on yleisin syy kuoleman aiheuttavaan tapaturmaan. Talven liukkaat tuovat tullessaan todelliset pääkallokelit.

Liikenteen vaarallisuudesta puhutaan paljon, mutta liikenteessä kuolee vuosittain vain neljäsosa siitä määrästä, mitä matalalta putoamisissa tai kaatumisissa. Putoamisissa ja kaatumisissa kuolee liki 1200 ihmistä vuosittain, liikenteessä alle 300. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat kuolleiden määrä on lisäksi ollut nousussa viimeiset 30 vuotta. Määrä on näiden vuosikymmenten aikana kaksinkertaistunut. Liikenne- ja työtapaturmissa kuolleiden määrä on sen sijaan laskenut puoleen.

Liikenneturvan liukastumisgallupin (2008) mukaan yli kolmasosa meistä liukastuu vuoden aikana - puolet on alle 30-vuotiaita, alle kolmasosa oli yli 60-vuotiaita. Näin ollen myytti iäkkäästä liukastujasta on syytä murtaa!

Myöskään alkoholi ei ole merkittävä liukastumisen aiheuttaja, sillä vain 4 % oli liukastuessaan alkoholin vaikutuksen alainen.

Liukastuminen voi johtaa myös vakavaan vammautumiseen ja pysyvään laitoshoitoon tai pitkään sairaalajaksoon. Lähes kolmasosa kaatuneista loukkasi itsensä kaatuessaan. Siitä huolimatta jalkineissaan käytti liukuesteitä vain harva: 8 % aina tai usein, 15 % joskus ja 76 % ei koskaan! Lisäksi vain kolme neljästä miettii kenkien valinnassa niiden soveltuvuutta liukkauteen.

On turha kuvitella, että liukastumiselle ei voi tehdä mitään. Kyllä voi, sillä omalla toiminnalla voi vaikuttaa omaan kaatumisriskiin:

1. pidä itsesi hyvässä fyysisessä kunnossa

2. valitse jalkineesi pohjat Suomen oloihin soveltuviksi

3. käytä tarvittaessa liukuesteitä

4. seuraa säätilaa

Näiden toimenpiteiden lisäksi on tärkeää, että kulkuväylät on hoidettu kuntoon.

Liukastumatta kohti joulua! Terveisin Suomen Osteoporoosiliitto

Lähteitä:

www.kotitapaturma.fi

www.thl.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs