Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Leikkaa senttejä vyötäröltä! – terveydenhuollon laatuverkostojen lihavuuden ehkäisyn toimintapäivä 7.4.

Tuusulan kunta

Leikkaa senttejä vyötäröltä! – terveydenhuollon laatuverkostojen lihavuuden ehkäisyn toimintapäivä 7.4.

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2016 klo 10:19
Julkaisija: Tuusulan kunta

Tuusulan terveysasemilla tempaistaan Armaan päivänä 7.4. Tänä vuonna leikataan senttejä vyötäröltä. Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotoilla ja neuvolassa asioivat saavat ohjeita painonhallintaan ja mittanauhan, josta voi saksia pois senttejä vyötärönmitan pienentyessä. 

Ylipaino kehittyy jo lapsuudesta. Painon jatkuva nousu tulee useimmiten salakavalasti. Vyö pitenee ja elämä vaikeutuu. Ylipaino muuttuu lihavuudeksi, joka lisää sairauksia ja vaikeuttaa selviytymistä työelämässä. Painonhallinta on nyky-yhteiskunnassa kaikille elinikäinen hanke – toisille helpompi, toisille vaikeampi. Terveydenhuollon laatuverkostot kannustavat toimintapäivässään 7.4.2016 meitä kaikkia kilvoittelemaan itsemme kanssa painonhallinnassa.

Tämän vuoden kevättempaus toteutuu yli 50 terveyskeskuksen ja työterveyshuollon terveysasemalla ympäri maata. Halukkaat saavat ohjekirjasen painonhallintaan sekä paperisen mittanauhan, josta voivat saksia pois senttejä vyötärönmitan pienentyessä.

Painonhallinta – myönteistä itsensä kanssa kilvoittelua

Painonhallinta lähtee jo lapsuudesta. Monen suomalaisen elintavat suosivat painonnousua; makean napostelua ja liikaa istumista. Monipuolinen, maukas ruoka vähentää lasten ja nuorten makeisten ja makeutettujen juomien käyttöä. Sama resepti pätee toki myös aikuisiin. Liian moni ei edes ajattele välipalojen tuomaa kalorilisää.

Leikki-ikäisistä lapsista on 10 % ylipainoisia ja koululaisista 20 %. Ylipainoisesta lapsesta tulee usein lihava aikuinen. Lasten ja nuorten painonhallinnassa tarvitaan aikuisten esimerkkiä, yhteisiä terveellisiä ruokatottumuksia ja yhteistä liikuntaa. Aikuiset tarvitsevat yhtälailla kannustusta. Työikäisistä miehistä kaksi kolmesta on ylipainoisia ja naisista puolet. Joka viides työikäinen on lihava. Ei ihme, ettei lihava jaksa. Hän kantaa noin 30 kg:n ylimääräistä taakkaa joka hetki.

Miksi mittanauha vyötärölle? Koska vyötärölihavuus erityisesti altistaa sairauksille; tyypin 2 diabetes, uniapnea, sydän- ja verisuonitaudit, eräät syövät, astma, nivelrikko… Vyötärönmitan tulisi naisilla olla alle 90 cm ja miehillä alle 100 cm.

Onko painon hallinta jokaisen oma asia? Kyllä ja ei. Liikkuminen – liikkumattomuus ja ylensyönti – normaalisyönti ovat jokaisen omia valintoja. Mutta ympäristöllä on suuri vaikutus näihin päätöksiin. Nyt monet tekijät suosivat nautiskelevaa elämäntyyliä. Vastapainoksi tarvitaan ohjausta ja olosuhteita, jotka haastavat meitä itsemme kanssa kilvoitteluun painonhallinnassa. Jälkimmäistä valintaa suosivat hyvinvointi, terveys ja myös pienemmät kulut.

Terveydenhuollolla on ennaltaehkäisevä tehtävänsä painonhallinnassa. Tavoitteena on saada potilaan omat ajatukset työskentelemään ratkaisun eteen ja miettimään, mikä merkitys laihtumisella olisi elämänlaadulle ja yleiselle terveydentilalle? Kunnissa terveydenhuollon tärkeitä kumppaneita lihavuuden vastaisessa taistelussa ovat liikuntatoimi, koulutoimi ja kaavoitus. Liikunta- ja kansanterveysjärjestöillä on myös suuri merkitys.

Terveydenhuollon laatuverkostot toteuttamassa kevättempausta

Valtimotautien ehkäisyn laatuverkosto ja Työterveyslaatuverkosto ovat omaehtoisia yhteenliittymiä, joiden tavoitteena on toiminnan jatkuva parantaminen. Verkostoissa tehdään vuosittain useita laatumittauksia, joiden perusteella toimintaa kehitetään. Valtimotautien ehkäisyn laatuverkostossa on mukana 31 terveyskeskusta ympäri maata ja Työterveyslaatuverkostossa 13 työterveydenhuollon yksikköä. Conmedic koordinoi laatuverkostojen toimintaa. Lääkeyritys Novo Nordisk on maksanut vuoden 2016 Kevättempauksen materiaalin.

 

Lisätietoja:

-       sairaanhoidon ylilääkäri Susanna Pitkänen, susanna.pitkanen(at)tuusula.fi, p. 040 314 3620

-       diabeteshoitaja Merja Jyränoja, merja.jyranoja(at)tuusula.fi, p. 09 8718 3764

-       laatuverkostokoordinaattori Klas Winell, klas.winell(at)conmedic.fi, puh. 0400 407 943

 

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs