Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lehdistötiedote embargo 26.11.2013 klo 11:30: Rekkakuskin hoitamaton uniapnea on tappava yhdistelmä

Pilgrim Oy

Lehdistötiedote embargo 26.11.2013 klo 11:30: Rekkakuskin hoitamaton uniapnea on tappava yhdistelmä

Tiedote.
Julkaistu: 26.11.2013 klo 11:30
Julkaisija: Pilgrim Oy

Unenaikaiset hengityskatkokset eli uniapneatauti heikentää dramaattisesti unen laatua. Tutkimusten valossa jo pitkään on tiedetty, että uniapnean heikentämä vireystila vastaa liikenteessä rangaistavaa yli 0.5 promillen humalatilaa. Ammattikuljettajista jopa 28% sairastaa uniapneaa, suurin osa tietämättään[i]. Lisäksi tutkimustiedon valossa tiedetään, että uniapneapotilaalla on terveesti nukkuvaan kuljettajaan verrattuna jopa kuusin- tai seitsemänkertainen riski joutua liikenneonnettomuuteen[ii].  Uniapnea- ja hengityslaitevalmistaja ResMed Finland Oy:n tiistaina 26.11.2013 järjestämässä asiantuntijapaneelissa esitettiin huoli ammattikuljettajien uniterveydestä: runsaasta tutkimustiedosta huolimatta teillä liikkuu vielä liikaa kroonisesti väsyneitä ammattikuljettajia, jotka tietämättään sairastavat uniapneatautia. Tilaisuudessa painotettiin ammattikuljettajien oikeutta terveeseen uneen ja kaikkien oikeutta turvalliseen tiellä liikkumiseen.


STM:n uudet ajoterveysohjeet lääkäreille astuivat voimaan 10.6.2013. Ajoterveysohjeiden tarkoituksena on liikenneturvallisuuden parantaminen. Työkseen ammattikuljettajia TAYS:issa hoitava LT, erikoislääkäri
Marisanna Schwenson on huolissaan siitä, että ammattikuljettajien uniapneatauti jää edelleen usein diagnosoimatta. Kuljettajat eivät ehkä tunnista väsymystään tai liitä oireitaan uniapneatautiin. Hoitoon hakeutumista vaikeuttaa lisäksi se, että valtaosa kuljetusalan yrityksistä on yhden kuljettajan mikroyrityksiä, joilla ei ole järjestettyä työterveyshuoltoa ja säännöllisiä terveystarkastuksia.

– Liikenneturvallisuutta parantaa se, että ajoterveyteen liittyviä riskitekijöitä seurataan kokonaisvaltaisesti ja säännöllisesti. Ammattikuljettajien hyvinvoinnissa uniterveydestä huolehtiminen on aivan olennaisessa roolissa.

Huoli kuljettajien terveydestä keskiössä

Päivitettyjen ajoterveysohjeiden mukaan uniapnea voi olla este ammattimaiselle ajolle, mikäli kuljettajalla todetaan pysyvä hoitoon reagoimaton vireystilan häiriö.

– Uudet ohjeet on syytä ottaa vakavasti, sillä niiden avulla pidetään huolta ammattikuljettajien terveydestä ja turvallisuudesta. Uniapneatauti on merkittävä riski liikenteessä ja se uhkaa kaikkia tiellä liikkujia. Väsyneille uniapneakuljettajille tapahtuu muita enemmän liikenneonnettomuuksia, joilla on merkittäviä inhimillisiä ja taloudellisia seuraamuksia. Kuljettajien uniapneataudin seulonnasta koituu paljon hyvää sekä kuljettajalle että yhteiskunnalle, sanoo dosentti, erikoislääkäri Miikka Peltomaa Korvalääkärikeskus Ainosta.

Rohkeasti hoitoon ja kohti virkeämpää elämää

Ammattikuljettaja saa uusien ajoterveysohjeiden mukaan jatkaa ammatissaan, jos hän on hoidon ansiosta uniapnean suhteen oireeton.

– Kaikki ammattikuljettajien terveysriskit on tärkeää huomioida – niin myös uniapnea, joka pitää osata tunnistaa. Uniapnean löytäminen on sitä helpompaa, mitä systemaattisemmin sitä seulotaan. Tauti itsessään osataan hoitaa ja tulokset ovat hyviä, Peltomaa kiteyttää.

Teoriasta käytäntöön: Kuljetusyhtiö Haanpaa ja Project Sandman

Toistaiseksi Suomessa ei ole tartuttu ammattikuljettajien uniapnean riskiin riittävästi, eikä uniterveydentilan kartoitus ole työterveyshuollossa vielä päivittäistä rutiinia. Vastuunotto onkin jäänyt yksittäisille toimijoille kuten työnantajille. Kuljetusyhtiö Haanpaa Oy:n käynnistämällä Project Sandman -hankkeella on haluttu puuttua ongelmaan ja lisätä kuljettajien työturvallisuutta ja terveyttä käytännössä.

Project Sandman -pilottihanke käynnistettiin alkuvuonna 2013 yhdessä unihäiriöiden diagnosointiin ja hoitoon erikoistuneen Korvalääkärikeskus Ainon ja ResMed Finland:in kanssa. Hanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sen tavoitteena on luoda raskaan liikenteen kuljetusyrityksille toimintamalli, jossa diagnosoidaan kuljettajien terveyttä ja liikenneturvallisuutta uhkaava uniapneatauti ja järjestetään uniapneaa sairastavalle kuljettajalle uniapnean hoito nopeasti ja joustavasti. Project Sandman -hankkeessa tarjottiin Suomen Haanpaan kuljettajille mahdollisuutta osallistua vapaaehtoiseen tutkimukseen. Hanke järjestettiin yhtiön työterveyshuollon kanssa ja rahoitus tutkimukseen tuli Haanpaan eläkevakuutusyhtiöltä.

– Haanpaan 44 kuljettajasta nyt 19 on lähtenyt mukaan ja tähän mennessä neljällä ei todettu uniapneaa, yhdeksällä todettiin lievä ja viidellä kohtalainen uniapnea. Yksi koehenkilö ei kyennyt nukkumaan testilaitteen kanssa, joten hänen tilaansa ei saatu selvitettyä. Kohtalaista uniapneaa sairastavat kuljettajat lähetettiin sairaalaan lisätutkimuksia varten. Haluamme pitää kuljettajiemme terveydestä ja turvallisuudesta hyvää huolta, kertoo Haanpaan toimitusjohtaja Vesa Itkonen.

Tutkimuksia ei pidä pelätä!

Haanpaan pääluottamusmies Pertti Honkasella todettiin uniapnea kahdeksan vuotta sitten. Hän havaitsi ongelmia uniterveydessään nukahdettuaan yhden työmatkan aikana kolmesti rattiin, vaikka takana oli hänen mielestään hyvin nukutut yöunet.

– Omalla kohdallani uniapnealaitteesta on ollut todellinen apu. Unenlaatu on parantunut merkittävästi ja elämänlaatu sitä myötä. Aiheesta on todella tärkeää puhua, se on meidän kaikkien tiellä liikkujien yhteinen turvallisuusasia. Tutkimuksia ei kannata pelätä, sillä vain virkeä kuljettaja pääsee varmasti perille.

Lisätietoja:

Pia Andersson

Markkinointipäällikkö

ResMed Finland Oy

Mobile: +358 40 169 0184                                                        

pia.andersson@resmed.fi    
 [i] National Sleep Foundation. Sleep apnea and commercial drivers. Available http://www.gao.gov/new.items/d08826.pdf.2012

[i] Partinen M, Hirvonen K. Unikuorma - Kuorsauksen ja obstruktiivisen uniapnean esiintyminen raskaan liikenteen kuljettajilla sekä unihäiriön merkitys ajokyvyn kannalta. Loppuraportti, Työsuojelurahasto 2006. Ladattavissa: http://www.tsr.fi/tutkimustietoa/tata-on-tutkittu/hanke/?h=100344&n=aineisto

 

[ii] Philips P. Sleepiness of occupational drivers. Ind Health 2005;43 (1):30-3

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs