Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat nopeuttavat potilaan hoitoon pääsyä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat nopeuttavat potilaan hoitoon pääsyä

Tiedote.
Julkaistu: 24.10.2012 klo 11:38
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sairaanhoitajat, kätilöt ja terveydenhoitajat ovat määränneet lääkkeitä heinäkuusta alkaen. Maaliskuussa lisäkoulutuksen läpäisseet 51 sairaanhoitajaa ovat saaneet sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta erikoispätevyyden ja yksilöintitunnukset.  Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä koulutuksella halutaan parantaa lääkäripulasta kärsivän julkisen sektorin terveyspalveluja. Toisin kuin lääkäreillä, sairaanhoitajilla rajattu oikeus määrätä lääkkeitä on sidottu työpaikkaan.

Torstaina 25.10. Jyväskylän, Oulun seudun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa opiskelleet lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat kokoontuvat täydennyskoulutukseen Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikköön ylläpitääkseen osaamistaan potilaan tutkimisessa, hoidon ja lääkehoidon tarpeen määrittelyssä sekä farmakologiassa. 

Lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat ovat kuvanneet uutta vastuullista tehtäväänsä palautekyselyssä muun muassa seuraavasti: ”Työtä tekee erilailla. Vastuu perehtyä potilaan asioihin on minulla. En vain jaa reseptejä. Toimintani lyhentää potilaan odotusaikaa,  heidän ei tarvitse jäädä odottamaan reseptiä lääkäriltä. Koen saaneeni koulutuksen kautta pätevyyden tähän uuteen työhöni.”

Työnantajat näkevät rajatusta lääkkeenmääräämisoikeudesta olevan suuren hyödyn varsinkin perusterveydenhuollon päivystysvastaanotoilla akuuttien infektioiden hoidossa, pitkäaikaissairauksien seurannassa erityisesti verenpaine-, diabetes- ja astmapotilailla sekä influenssarokotteiden ja ehkäisyvalmisteiden määräämisessä. Lääkkeenmääräämisoikeuden avulla voidaan tehostaa toimintaa ja resurssien käyttöä, kun lääkäreiden työpanosta vapautuu vaativampiin tehtäviin. Parhaimmillaan potilaan hoidon saatavuus paranee ja pitkäaikaissairaiden hoito tehostuu.

Keski-Suomessa uusi tehtäväkuva on otettu käyttöön Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin yhteispäivystyksessä, Seututerveyskeskuksessa, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa, Saarikassa, Jämsässä ja Äänekoskella. Täydennyskoulutuspäivään osallistuu lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia myös Ylä-Savon SOTE ky:stä, Pieksämäen ja Joensuun terveyskeskuksista, Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta ja Selänteestä, Ilmajoelta, Alajärveltä ja Kokkolasta.

Haku seuraavaan lääkkeenmääräämiskoulutukseen on käynnissä Jyväskylän, Mikkelin ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa sekä Laurea-ammattikorkeakoulussa. Koulutukset käynnistyvät tammikuussa 2013. Lue lisää www.jamk.fi/koulutus.

Lisätietoja:
Johanna Heikkilä, asiantuntija, 040 848 8623, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 80 11
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs