Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lääkeostot eivät voi olla osa kaupanalan keskusliikkeen bonusjärjestelmää

Sosiaali- ja terveysministeriö

Lääkeostot eivät voi olla osa kaupanalan keskusliikkeen bonusjärjestelmää

Julkaistu: 19.10.2010 klo 10:53
Julkaisija: Sosiaali- ja terveysministeriö

Lääkeostoista ei saa myöntää kaupan keskusliikkeiden kanta-asiakkuuden perusteella alennuksia, eivätkä lääkeostot saa kerryttää kyseisten järjestelmien bonuskertymää.

Lääkeostoista ei saa myöntää kaupan keskusliikkeiden kanta-asiakkuuden perusteella alennuksia, eivätkä lääkeostot saa kerryttää kyseisten järjestelmien bonuskertymää.

Kaupanalan keskusliikkeet eivät toteuta lääkehuoltoa Suomessa. Niiden kanta-asiakkaille antaman bonuksen kertyminen lääkeostoista on ristiriidassa lääkelainsäädännön perusperiaatteiden kanssa, joita ovat erityisesti lääketurvallisuuden varmistaminen, lääkkeiden samanhintaisuus ja lääkkeiden tarpeettoman käytön ehkäiseminen.

Myös tietojen toimittaminen asiakkaan lääkeostoista kaupan keskusliikkeelle on asiakkaan yksityisyyttä koskevan lainsäädännön kannalta ongelmallista.

Sekä kaupanalan että apteekkien omat bonusjärjestelmät toimivat eri tavoin. Alennuksen voi saada vain muista tuotteista kuin lääkkeistä tai näiden lisäksi myös itsehoitolääkkeistä. Alennusprosenttia taas kerryttävät joko käyntikerrat apteekissa tai ostosummat. Jälkimmäisessä tapauksessa ostosummiin sisältyvät usein myös reseptilääkeostot.

Kaupanalan keskusliikkeillä ei ole lääkelain periaatteiden näkökulmasta perusteltavissa olevaa syytä asiakkaan lääkeostojen keskittämiseen. Apteekkien omien kanta-asiakkuusjärjestelmien taustalla taas on lääketurvallisuuteen liittyviä näkökohtia ja kanta-asiakasalennuksen myöntäminen perustuu asiakkaan ja apteekin väliseen sopimukseen. Siksi apteekkien omat kanta-asiakasjärjestelmät ovat mahdollisia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään antanut lausunnon kaupanalan keskusliikkeiden kanta-asiakasjärjestelmien suhteesta lääkkeiden hinnoista myönnettäviin kanta-asiakasalennuksiin. Lausuntoa varten on pyydetty Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea), Kansaneläkelaitoksen ja Suomen Apteekkariliiton lausunnot asiasta. Lausunnossa on otettu huomioon myös oikeuskanslerin näkemys apteekkien omista kanta-asiakasjärjestelmistä.

Lisätietoja

Lakimies Kirsi Ruuhonen, p. 09 160 74131

Liitteet

STM:n lausunto: Kaupanalan keskusliikkeiden kanta-asiakasjärjestelmien suhde lääkkeiden hinnoista myönnettäviin kanta-asiakasalennuksiin (pdf, 221 kB)

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs