Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lääkäripalveluyritykset ry kiirehtii web-reseptiä

Lääkäripalveluyritykset ry kiirehtii web-reseptiä

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2013 klo 09:41
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) hallitus on huolestunut sähköisen lääkemääräysjärjestelmän käyttöönoton kalleudesta ja siihen liittyvistä rakenteellisista jäykkyyksistä. Sähköisen lääkemääräysjärjestelmän käyttöönotto edellyttää palveluntuottajilta merkittäviä investointeja tietojärjestelmiin. Sähköisten lääkemääräysten kirjoittaminen ja toimittaminen apteekeille on sidottu kiinteisiin tietojärjestelmiin: esimerkiksi nykyisen puhelinreseptin korvaavaa palvelua ei vielä sisälly uuteen järjestelmään. Lääkäripalveluyritykset ry esittää, että eResepti-järjestelmää täydennetään nopeasti esimerkiksi web-pohjaisella ratkaisulla. Tällöin lääkäri voisi määrätä potilaalle reseptin kytkeytymättä lääkärikeskuksen tietojärjestelmään.

Vuosia kehitetyn sähköisen lääkemääräysjärjestelmän käyttöönotto etenee tänä vuonna vauhdilla. eResepti-järjestelmä on yksi osa terveydenhuollon palveluiden laajempaa sähköistämistä. Paperireseptin asemesta lääkäri kirjoittaa lääkemääräyksen sähköisesti ja tallentaa sen Kansaneläkelaitoksen ylläpitämään Reseptikeskukseen, jossa sitä säilytetään. Apteekki saa reseptin Reseptikeskuksesta. Tällöin asiakas voi noutaa lääkkeensä mistä tahansa apteekista.

– Sähköisen lääkemääräyksen avulla tavoitellaan lääke- ja potilasturvallisuuden parantamista sekä lääkejakelun joustavoittamista. Nämä tavoitteet ovat kannatettavia, sanoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen

Julkisessa terveydenhuollossa sähköinen lääkemääräys on käytössä melko laajasti. Tavoitteena on, että kaikissa julkisen sektorin terveydenhuollon palvelupisteissä kirjoitetaan reseptit sähköisesti tämän vuoden loppuun mennessä. Yksityisellä sektorilla eReseptit on tarkoitus ottaa käyttöön ensi keväänä.

Julkisessa terveydenhuollossa eReseptin käyttöönotosta saadut kokemukset osin huolestuttavat yksityisiä palveluntuottajia. Sähköisen lääkemääräysjärjestelmän hyödyntäminen on vaatinut julkisella sektorilla mittavia investointeja tietojärjestelmiin ja niiden käyttöönottoon liittyvään koulutukseen. Yksityisellä sektorilla erityisesti mikro- ja pienyritysten osalta nämä alkuinvestoinnit ovat kohtuuttomat suhteessa toiminnan laajuuteen. Esimerkiksi hammas- ja silmälääkärit kirjoittavat melko vähän reseptejä. Tällöin yhden sähköisen lääkemääräyksen tuottaminen saattaa maksaa jopa kymmenen euroa.

– Ilmeisenä vaarana on, että sähköisen reseptijärjestelmän vaatimat suuret alkuinvestoinnit ja käyttökustannukset pakottavat pieniä palveluntuottajia lopettamaan nykymuotoisen toimintansa. Tällöin massiivinen tietojärjestelmäuudistus heikentäisi merkittävästi lääkäripalvelujen saatavuutta – ja kääntyisi siten itseään vastaan, toteaa LPY:n puheenjohtaja Kari Varkila.

Lääkäripalveluyritykset ry esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö kiirehtisi web-pohjaisen lääkemääräyksen toteuttamista osana terveydenhuollon sähköistä tietojärjestelmää.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Kari Varkila, puh. 040 834 2032, kari.varkila@koskiklinikka.fi

Toiminnanjohtaja Ismo Partanen, puh. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs