Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kuulovammaiset lapset ja nuoret selviävät yhteiskunnassa entistä paremmin – kiitos nykytekniikan

Satakieliohjelma

Kuulovammaiset lapset ja nuoret selviävät yhteiskunnassa entistä paremmin – kiitos nykytekniikan

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2015 klo 07:00
Julkaisija: Satakieliohjelma

Kuuloalan toimijat kokoontuvat torstaina Seinäjoelle kaksipäiväiseen seminaariin.

Kuulovammaisina syntyneet lapset pystyvät elämään entistä tavallisempaa elämää, sillä lähes kaikki kuulovammaiset lapset hyötyvät sisäkorvaistutteista tai kuulokojeista niin merkittävästi, että he oppivat puhutun kielen.

Suomessa syntyy joka vuosi noin kuusikymmentä keskivaikeasti tai vaikeasti kuulovammaista lasta (1/1000 ikäluokasta). Heistä 20–25 lasta saa leikkauksessa sisäkorvaistutteet, ja lopuille kuulon kuntouttamiseen riittävät kuulokojeet.

”Lasten ja nuorten integroituminen yhteiskuntaan on parantunut huomattavasti, kun sisäkorvaistutteita on alettu leikata yhä nuoremmille lapsille. Nykyään leikkaus pyritään tekemään noin vuoden ikäisille, koska mitä nuorempana lapsi istutteen saa, sitä paremmin hän oppii ymmärtämään myös käsitteellistä kieltä”, ylilääkäri, dosentti Antti Aarnisalo HYKSin Kuulokeskuksesta sanoo.

Hyvät kielelliset ja sosiaaliset taidot ovatkin avain siihen, että kuulovammainen lapsi ja nuori pärjää eri tilanteissa mahdollisimman hyvin.

”Kaikki kuulovammaiset lapset ja nuoret tarvitsevat kuntoutusta, esimerkiksi puheterapiaa, sillä istutteen käyttäminen ei tarkoita, että lapsen kuulo olisi yhtä hyvä kuin normaalikuuloisilla. Esimerkiksi hälyisissä tilanteissa kuulovammainen ei kuule tai pysty seuraamaan kaikkia keskusteluja ja jää helposti sivustaseuraajaksi. Se saattaa aiheuttaa syrjään vetäytymistä ja koulukiusaamista ja aikuisenakin arkuutta sosiaalisissa tilanteissa”, Satakieliohjelman suunnittelija, puheterapeutti Hannele Hyvärinen sanoo.

Haastavia elämänvaiheita ovat myös esimerkiksi nuoren itsenäistyminen ja työelämään siirtyminen.

”Kaikki nivelvaiheet, kuten työelämään siirtyminen, vaativat kuulovammaisten nuorten kohdalla erityistä paneutumista ja ohjausta. Kuulovammaisilta puuttuu usein paljon hiljaista tietoa siitä, miten eri tilanteissa toimitaan, sillä he eivät ole pystyneet seuraamaan esimerkiksi läheistensä keskusteluja työelämästä tai vaikka työpaikkahaastattelusta ”toisella korvalla”. Myös keskustelutaitoihin vaikuttavat kielen käyttötaidot tai vaikkapa englannin kielitaito ovat usein kuulovammaisilla puutteellisia”, Satakieliohjelman Hannele Hyvärinen sanoo.

Satakieliseminaari kokoaa alan toimijat yhteen Seinäjoelle

Kuuloalan toimijat kokoontuvat torstaina Seinäjoelle kaksipäiväiseen Satakieliseminaariin. Se on suurin vuosittain järjestettävä kuuloalan tapahtuma ja kokoaa yhteen niin vanhemmat, lapset, nuoret, järjestöt, ammattilaiset kuin yrityksetkin. Nuoret kokoontuvat seminaarin yhteydessä järjestettävälle leirille, jossa pohditaan mm. itsenäistymistä. Seminaari järjestetään jo 16:tta kertaa.

”Satakieliseminaarissa kerrotaan kuuloalan uusimmasta tutkimustiedosta, ja se kiinnostaa niin perheitä, tutkijoita, lääkäreitä, opettajia kuin kuntouttajiakin. Tänä vuonna seminaarissa puhutaan esimerkiksi kaksikielisyydestä ja liikennelääketieteestä. Aiheiksi valitaan vuosittain ajankohtaisia teemoja, jotka puhututtavat kuuloalan toimijoita ja tutkijoita meillä tai maailmalla”, seminaarin järjestäjä, ohjelmajohtaja Eeva Lehto kertoo.

Seminaarin lehdistötilaisuus järjestetään torstaina 24.9. klo 12.15–13.15 Seinäjoen Framilla (Kampusranta 9B). Media on tervetullut tekemään juttua myös muina ajankohtina. Haastatteluista voi sopia etukäteen Hannele Hyvärisen kanssa. Yhteystiedot löytyvät alta.

Satakieliseminaarin ohjelma: http://www.satakieliseminaari.fi/seminaariohjelma/ 

Lisätietoja

Satakieliohjelma: Hannele Hyvärinen, suunnittelija, puheterapeutti, p. 040 774 2233
HYKS Kuulokeskus: ylilääkäri, dosentti Antti Aarnisalo, p. 050 427 1581

www.satakieliseminaari.fi

 

FAKTAA

- Sisäkorvaistutteita on leikattu Suomessa 20 vuoden ajan. Istutetta käyttäviä suomalaisia on jo noin 1100 ja heistä lapsia ja nuoria kolmasosa, eli 330.

- Suomessa syntyy vuosittain noin 60 keskivaikeasti tai vaikeasti kuulovammaista lasta. Sisäkorvaistute leikataan vuosittain 20–25 lapselle.

- 96 % kuulovammaisena ja kuurona syntyneistä suomalaislapsista syntyy kuuleville vanhemmille.

- Sisäkorvaistute mahdollistaa puhutun kielen kehityksen kuurona syntyneille lapsille.

- Sisäkorvaistutekuntoutuksen tavoitteena on, että lapsi tai nuori saavuttaa normaalikuuloisten ikätovereiden kanssa saman kielellisen tason sekä hyvät sosiaaliset taidot. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä silloin, kun lapsi saa sisäkorvaistutteet varhain eikä hänellä ole muita kehitykseen vaikuttavia ns. lisävammoja.

Satakieliohjelma on RAY:n rahoittama kuuloalan yhteistyö- ja verkosto-ohjelma. Se tukee, ohjaa ja kouluttaa perheitä ja ammattilaisia ja kokoaa kuuloalan toimijat yhteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs