Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kuntapalveluiden hintalaput esiin!

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Kuntapalveluiden hintalaput esiin!

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2012 klo 19:05
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Kunnallisvaalien alla käydään vilkasta keskustelua palveluiden tuottamisesta. Vaalikeskusteluissa lähes kaikkien puolueiden edustajat myöntävät voimakkaan uudistamistarpeen kuntakentän palveluissa. Mutta miksi edelleen luodaan vastakkainasettelua julkisten ja yksityisten palveluiden kesken? Kumpaakin tarvitaan toinen toistansa täydentämään. Kunnan tehtävä on järjestää ja valvoa laatua, mutta ei varsinaisesti tuottaa kaikkia palvelujaan.

Kuntalaiset eivät tiedä, mitä kunnan tuottamat palvelut oikeasti maksavat. Kuntasektorin on selvitettävä ja julkaistava itse tuottamiensa palvelujen hinnat. Kustannuslaskenta on saatava kuntoon. Kansalaisille ja kuntapäättäjille on täsmällisesti kerrottava, minkä verran kunnilta menee yhteisiä verovaroja palveluiden tuottamiseen. Eihän kukaan voi päättää palveluiden järjestämisestä, jos niiden kustannukset eivät ole tiedossa.

Jokaisen kunnan on tehtävä palvelustrategia, joka perustuu todenperäisiin kustannuslaskelmiin ja laatuun. Yrittäjille eli palveluntuottajille on annettava lupaus olemassa olevista markkinoista, jolloin he pääsevät pitkäjännitteisesti kehittämään omia palveluitaan eivätkä joudu tyytymään pelkkään hätävarana olemiseen. Kuntalaisille voidaan tarjota vapaus ja valinnanmahdollisuus palveluiden käyttäjinä.

Jokaisen meistä pitäisi esimerkiksi terveyskeskusmaksua maksaessaan tietää, mitä lääkärissäkäynti todellisuudessa kokonaisuudessaan maksoi. Jos tätä tietoa ei ole laskettu ja saatavilla, on vaikea keskustella siitä, kenen tulisi tuottaa lääkäri-, hammaslääkäri, fysioterapia- tai päivähoitopalvelut ym.  Esimerkiksi yksityislääkärillä käynti ei maksa kunnalle mitään!

Kustannusten kasvu on saatava kuriin ja turvattava näin kuntalaisten palvelut. Yksityisissä terveyspalveluissa on yhteiskunnan kannalta hienoa se, että niitä käyttävät maksavat omasta pussistaan enemmän kuin kuntapalveluiden käyttäjät. Monilla on myös vakuutus tai työterveyshuollon tuki. Kunta voi ostaa yksityisiä terveyspalveluja mm. käyttäen palveluseteliä, jolloin ei tarvitse soveltaa vaikeaa hankintalakia. Aina on huomioitava myös se, että osa palvelusta maksetusta hinnasta palautuu yritysten maksamina veroina takaisin kunnan pussiin.

Hyvinvointipalveluiden tuottajina myös pienet ja keskisuuret yritykset on syyllistetty harvojen suurten, monikansallisten pörssiyhtiöiden ahneudesta. Valtaosa hyvinvointialan yrityksistämme on pieniä ja omalla paikkakunnallaan toimivia työllistäjiä, jotka maksavat verot suoraan kotikuntiin ja Suomeen!

Yksityisen palvelutuotannon laatu on jatkuvan epäilyksen alaisena. Huoli on turha, koska yksityissektorilla asiakas äänestää jaloillaan, ellei palvelu miellytä!  Palvelutuotantomme on lisäksi aluehallintoviranomaisen valvomaa ja luvanvaraista. Palvelumme taso on kilpailutuksen kautta sidottu maksajan määrittämään standardiin, jonka toteutumista maksaja/ostaja valvoo. Koska tahansa maksaja voi auditoida eli tarkastaa toiminnan laadun ja lainmukaisuuden.

Suomalaiset eivät halua kuntien enää velkaantuvan

Suomen Yrittäjien tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset eivät halua kuntien enää velkaantuvan ja että ehdoton valtaosa suomalaisista haluaa vaihtoehtoja kuntien palvelujen tuottamiseen.  Peräti 73 prosenttia vastaajista näkee tuottavuuden parantamisen ja palveluiden hankkimisen yrityksiltä sekä kolmannelta sektorilta parhaaksi vaihtoehdoksi julkisten palveluiden turvaamiseen!

Vaikka kuntavaalikeskustelussa juututaan helposti epäolennaisiin tekijöihin, kuntalaiset tuntuvat ymmärtävän, että esimerkiksi hoiva-alalla tarvitaan tulevina vuosina kaikkia tahoja huolehtimaan palveluiden riittävyydestä.

                     

Tuula Mustonen

puheenjohtaja, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

 

Martti Heinonen

toiminnanjohtaja, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

040 566 2094, martti.heinonen@fysi.fi

 

 

Liitetiedostot

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n tavoitteena on alan edunvalvonnan lisäksi tukea kansanterveystyötä mm. järjestämällä jatko- ja täydennyskoulutusta fysioterapeuteille ja muille kuntoutusalan ammattilaisille. Yhdistys julkaisee fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillista uutis- ja asiakaslehteä FYSI, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs