Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Koulukoteja tarvitaan tulevaisuudessakin

Nuorten Ystävät

Koulukoteja tarvitaan tulevaisuudessakin

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2015 klo 14:15
Julkaisija: Nuorten Ystävät

Elämää etsimässä – Pohjolakoti sata vuotta -kirja kertoo tositarinoita koulukodin vaikutuksista lapsen ja nuoren tulevaisuuteen.

Mitä tapahtuu kun nuori itse vaarantaa vakavasti kasvuaan tai perhe on uhka hänen hyvinvoinnilleen? Tositarinat avaavat, miten aika koulukodissa on vaikuttanut haastateltujen elämään. He kertovat Pohjolakotiin johtaneista tapahtumista, sen arjesta ja miten elämä on edennyt koulukotisijoituksen jälkeen. Tarinat ulottuvat yli puolen vuosisadan taakse. Niissä näkyy myös millainen arvomaailma ja kasvatuskäsitys kunakin aikana vallitsi.

Moni sijoitettuna ollut nuori arvioi, että ilman Pohjolakotia heidän elämänsä olisi voinut olla täysin erilaista. – Ilman Pohjolakotia olisin työtön alkoholisti tai huumeiden käyttäjä ellen olisi jo kuollut, toteaa nelikymppinen Sanna. – Rajat löytyivät ajan kanssa ja koulunkäynti onnistui, kertoo Ari.

Nuorten Ystävien Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti perustettiin sata vuotta sitten orpojen, laiminlyötyjen ja pahantapaisten lasten suojelukasvatuslaitokseksi. Sadan vuoden aikana koulukotien kasvatus on muuttunut alkuaikojen ankarasta kurista ja kovasta työnteosta yksilölliseen ohjaukseen, opetukseen ja kuntoutukseen. Nuorelle haetaan laitoksessa juuri häntä tukeva ja kasvattava ratkaisu.

Ongelmana monet peräkkäiset sijoitukset
Nyt Pohjolakoti toimii viimesijaisena sijaishuollon vaihtoehtona. Sitä tarvitaan, jos nuori tekee rikoksia, käyttää päihteitä tai muuten vakavasti vaarantaa terveytensä ja kehityksensä. Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ja nuorista vain alle prosentti on koulukotinuoria. Pohjolakoti on osoittanut, että siellä päästään hyviin tuloksiin, koska koulun ja asumisen ammatillinen erityishenkilöstö tekee saumatonta yhteistyötä. Se merkitsee tiivistä, kokonaisvaltaista huolenpitoa ja kasvatusta.

Pohjolakotiin tullessaan nuorella saattaa olla takanaan jopa kymmenen erilaista sijoitusta. Oleellista kuitenkin olisi, ettei nuori joutuisi monta kertaa pyristelemään irti aiemmista ihmissuhteistaan. Sijoituksen tulee olla pysyvä ja sen on vastattava nuoren tarpeisiin. Koulukodissa nuori elää normaalia nuoren elämää: käy koulua, ruokailee terveellisesti ja nukkuu riittävästi. Silti sijoituksen jälkeen itsenäisen elämän aloittaneen nuoren moninkertainen turvaverkko pitää ulottaa useille elämänalueille. Kasvatustyön tulokset näkyvät osassa nuoria heti, osa kokeilee aluksi siipiään ja jotkut palaavat entiseen.

– Koulukotinuorten ongelmat pitää ymmärtää. Heidän kanssaan ei välttämättä toimi sama kuin muiden nuorten kanssa. Koulukodissa ei opetella olemaan koulukodissa vaan pärjäämään myöhemmin elämässä, toteaa Pohjolakodin johtaja Kari Matela. 

Haastattelut on tehnyt ja kirjan kirjoittanut toimittaja Eva-Liisa Nikula. Haastateltavat on kuvannut valokuvaaja Timo Heikkala.

Kirjan tiedot:
Eva-Liisa Nikula: Elämää etsimässä – Pohjolakoti sata vuotta. 130 s. Nuorten Ystävät ry 2015.
ISBN 978-952-5849-22-6.

Kirjan hinta on 25 euroa, joka menee lyhentämättömänä Pohjolakodin nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.
Tilaukset www.nuortenystavat.fi. Toimittajakappaleet jarno.kinnunen@nuortenystavat.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Jarno Kinnunen, p. 044 7341 547, jarno.kinnunen@nuortenystavat.fi.

 

Liitetiedostot

Nuorten Ystävät on vuonna 1907 perustettu sosiaali- ja terveysalan asiantuntija- ja vaikuttajajärjestö, jonka keskustoimisto sijaitsee Oulussa. Järjestön omistama liiketoimintakonserni tuottaa valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan erityispalveluja. Nuorten Ystävät työllistää yli 600 työntekijää, jotka toimivat lasten ja nuorten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, vammaisten sekä heidän perheidensä hyväksi. Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti on koulukoti, joka tarjoaa monipuolista lastensuojelua ja opetusta sijoitetuille nuorille. Pohjolakodin palvelukeskus sisältää kolme perhekotia, sijaishuollon yksikön, kolme sijaishuollon erityisyksikköä sekä kaksi kriisi- ja erityisen huolenpidon yksikköä, Pohjolan koulun sekä moniammatillisen työntekijäverkoston. Lisätietoa www.nuortenystavat.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs