Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kondomi on hyvä matkavakuutus – Turvaseksipartiointia ja pop-up hiv-pikatestausta Vartiuksen raja-asemalla 17.10.

Kondomi on hyvä matkavakuutus – Turvaseksipartiointia ja pop-up hiv-pikatestausta Vartiuksen raja-asemalla 17.10.

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2015 klo 08:00
Julkaisija: HIV-säätiö/Hiv-tukikeskus

Hiv-tukikeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset partioivat Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa lauantaina 17.10. klo 11–17. Järjestöt tarjoavat seksuaaliterveysneuvontaa ja jakavat kondomeja matkailijoille. Lisäksi raja-asemalla järjestetään pop-up hiv-pikatestausta. Maksuttomaan ja nimettömään hiv-pikatestiin pääsee raja-aseman läheisyyteen parkkeeratussa liikkuvassa yksikössä. Käytössä on hiv-pikatesti, joka antaa tuloksen 60 sekunnissa. Turvaseksipartioinnin tarkoituksena on herättää keskustelua matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn merkityksestä, lisätä vastuullista seksikäyttäytymistä erityisesti Venäjän matkailijoiden keskuudessa ja rohkaista matkailijoita hakeutumaan hiv-testiin.

Eniten uusia hiv-tartuntoja tulee Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta
Puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on saatu ulkomailla. Lähes kaikki matkailutartunnat saadaan suojaamattoman seksin välityksellä, ja eniten niitä on todettu heteromiehillä. Viime vuosina eniten tartuntoja on tullut Thaimaasta, mutta merkittävä osa tartunnoista tulee myös Venäjältä ja Virosta. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa. Hivin tarttuvuuteen vaikuttaa myös se, että kohdemaissa kaikilla tartunnan saaneilla ei ole mahdollisuutta toimivaan lääkitykseen, jolla on mahdollista estää hivin tarttuminen suojaamattomassa seksissä. Venäjällä elää tilastojen mukaan noin miljoona hiv-tartunnan saanutta, mutta paikallisten hiv-asiantuntijajärjestöjen mukaan todellinen määrä saattaa olla moninkertainen.

Hivin lisäksi matkailijat saavat myös muita seksitautitartuntoja. Puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista tuodaan ulkomaan matkoilta. Kuppatartuntoja saadaan etenkin Baltian maista ja Venäjältä.

Seksuaaliterveysneuvontaa ja hiv-pikatestausta rajanylittäjille
Turvaseksipartiointia ja hiv-pikatestausta järjestetään Vartiuksen raja-asemalla ensimmäistä kertaa.

– Suomalaiset saavat joka vuosi useita tartuntoja Venäjältä, jossa hiv-tartuntojen määrä on huolestuttavasti noussut viime vuosina. Iskulauseemme ”Kondomi on hyvä matkavakuutus” muistuttaa matkailijoita, että seksitaudeilta suojautuminen on tärkeä keino huolehtia omasta terveydestä matkaillessa, toteaa Hiv-tukikeskuksen Oulun toimipisteen suunnittelija Mervi Valjus.

– Tärkeää on myös hakeutua hiv- ja muihin seksitautitesteihin, jos on ollut suojaamatonta seksiä matkan aikana. Suomessa noin puolet hiv-tartunnoista todetaan vasta silloin, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa ja heidän joukossaan on varmasti myös matkalla tartunnan saaneita, Valjus lisää.

Järjestöt partioivat 13.–17.10. myös Helsinki-Vantaa-lentokentän juna-asemalla, Helsingin matkustajalaivasatamissa sekä Jyväskylän lentokentällä.

Hiv-tukikeskuksen ja Punaisen Ristin turvaseksipartiointi

Kuhmo

La 17.10.
klo 11–17 Vartiuksen raja-asema

Jyväskylä
 
Ti 13.10. 
klo 19.00–20.30 lentoasema

Helsinki

To 15.10.
klo 7.30–10.30 Länsiterminaali
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–16.30 Länsiterminaali
klo 15.00–19.00 Kehäradan juna-asema Lentoasemalla

Pe 16.10.
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–19.30 Länsiterminaali

La 17.10.
klo 10.00–11.30 Katajanokan terminaali
klo 14.30–19.30 Länsiterminaali

Lisätietoja
Hiv-tukikeskus, suunnittelija (Oulu) Mervi Valjus, p. 0207 465 784, mervi.valjus@hivtukikeskus.fi

Hiv-tukikeskus, viestintäpäällikkö (Helsinki) Vilma Pietilä, p. 0400 241 465, vilma.pietila@hivtukikeskus.fi

 

 

 

 

 

 

 

Hiv-säätiön yllläpitämän Hiv-tukikeskuksen tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. Hiv-tukikeskus toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyön muotoja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs