Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kondomi kruunaa kesäsuhteen

Terveystalo

Kondomi kruunaa kesäsuhteen

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2014 klo 16:18
Julkaisija: Terveystalo

Kesä on monelle huolettomuuden aikaa – sukupuolitaudit tarttuvat kuitenkin kesällä samalla lailla kuin muina vuodenaikoina. Kondomi on ainoa suoja sukupuolitauteja vastaan, sillä jokainen suojaamaton seksisuhde voi aiheuttaa tartunnan. Klamydiatartunnan voi nyt selvittää ilman lääkärikäyntiä.

Kesäyön hurmoksessa kannattaa pitää järki mukana: jokainen suojaamaton seksisuhde, etenkin tilapäinen, voi aiheuttaa sukupuolitautitartunnan. Sukupuolitaudit tarttuvat myös suojaamattoman suuseksin yhteydessä, ja tartunnan voi saada myös vakipartnerilta. Moni kantaakin sukupuolitautia tietämättään, sillä moni tauti on täysin oireeton.

Klamydiatestiin ilman lähetettä

Suomalaisten yleisin sukupuolitauti on klamydia, ja viime vuosina klamydiatartunnat ovat lisääntyneet erityisesti alle 20-vuotiaiden joukossa. Vuosittain Suomessa löydetään noin 14 000 uutta klamydiatartuntaa, joista suurin osa alle 25-vuotiailta.

− Tartuntojen todellinen määrä on kuitenkin suurempi. Klamydiaa kantavista miehistä noin 25 prosenttia ja naisista jopa 75 prosenttia on oireettomia, kertoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen.

Klamydian diagnosoiminen käy nykyään vaivattomasti ilman käyntiä lääkärin vastaanotolla.

− Sukupuolitautikysymyksiin liittyy joillain ihmisillä nolotuksen tunnetta, minkä takia testeihin tulemista saatetaan vältellä, mutta tässä asiassa olisi ajateltava omaa terveyttään. Virtsasta otettavan klamydiatestin voi ottaa ilman lääkärin lähetettä varaamalla suoraan ajan laboratorioon, Heikkinen kertoo.

− Terveystalon laboratoriot eri puolilla Suomea ovat auki koko kesän ja ajan saa varattua koska tahansa verkkosivuilta, joten tutkimukseen hakeutuminen on helppoa, Heikkinen muistuttaa.

Laboratoriotestin jälkeen asiakas voi lukea testitulokset suoraan Terveystalon sähköisestä palvelusta hänelle sopivana ajankohtana. Tulokset vahvistuvat muutaman arkipäivän sisällä testissä käynnin jälkeen.

− Jos laboratoriotulos on positiivinen, on tarpeen varata heti aika lääkärin vastaanotolle oikean hoidon aloittamiseksi, Heikkinen opastaa.

Klamydia voidaan todeta luotettavasti noin 1-3 viikon kuluttua tartunnasta, ja se saadaan hoidettua tehokkaasti lyhyellä antibioottikuurilla.

− Klamydiapotilaan hoidossa on olennaista, että myös potilaan partneri hoidetaan yhtäaikaisesti. Kuurin jälkeen potilaalta sekä partnerilta otettava tarkistusnäyte varmistaa taudin nujertumisen, Heikkinen kertoo.

Testeihin myös ilman oireita

Klamydian lisäksi suomalaisten sukupuolitaudeista yleisimpiä ovat kondylooma ja sukupuoliherpes. Myös HI-virus ja hepatiitti tarttuu kaikessa limakalvokontaktissa. Harvinaisempia tätä nykyä ovat entisaikoina yleisemmät kuppa ja tippuri.

− Klamydialle ja kondyloomalle on tyypillistä oireettomuus. Naiselle klamydia voi aiheuttaa munatorvivaurion, mikä voi johtaa lapsettomuuteen. Ärhäkimmät kondylooma-virustyypit voivat hoitamattomana aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Sukupuolitautien oireita ei siis kannata jäädä odottamaan, vaan huolehtia itsensä säännöllisestä testauttamisesta. Naisilla myös irtosolu- eli PAPA-kokeessa käyminen säännöllisesti on tärkeää, koska kokeessa löytyy oireettomaksi jääneitä kondyloomavirus-tartuntoja ja niihin liittyviä solumuutosten esiasteita.

Viimeistään sukupuolitauteihin viittaavien oireiden ilmetessä on syytä hakeutua testeihin: tyypillisiä oireita ovat kirvely, kutina ja limakalvomuutokset, kuten näppylät, rakkulat ja haavaumat. Miehillä voi ilmetä ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta, naisilla poikkeavaa valko- tai verivuotoa, alavatsan ja selän kipuja sekä kuumetta.

Parhaat seuralaiset kesäksi ovatkin kondomi ja oman järjen käyttö.

− Ehkäisystä huolehtiminen ja kondomin käyttö on järkevää ja vastuullista, eikä omasta terveydestä huolehtiminen saa olla noloa. Seksiin kuuluvat kuitenkin sekä ilo että välittäminen, Heikkinen muistuttaa.


Yhteystiedot medialle:

Anna-Mari Heikkinen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erikoisalajohtaja, Terveystalo, p. 050 532 3461, anna-mari.heikkinen@terveystalo.com

Jenni Rantanen, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com

Terveystalon lääkärikeskukset ympäri Suomen ovat avoinna läpi kesän, ja ajan lääkärille tai laboratorioon saa ripeästi. Ajan voi varata puhelimitse numerossa 030 6000, verkossa osoitteessa www.terveystalo.com tai älypuhelimen mobiilisovelluksella. Muista myös sähköiset reseptit, joiden avulla ensiapulaukkusi on saatavilla apteekeissa kesälomareittisi varrella.

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs