Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Keuhkoahtaumatautia sairastavat tarvitsevat kuntoutusta

Hengitysliitto

Keuhkoahtaumatautia sairastavat tarvitsevat kuntoutusta

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2014 klo 09:51
Julkaisija: Hengitysliitto

Keuhkoahtaumatautia sairastavat toivovat lisää tietoa liikunnan, ravitsemuksen ja savuttomuuden vaikutuksista sairauteen. Keskiviikkona 19. marraskuuta vietetään Maailman keuhkoahtaumapäivää. Päivän alla Hengitysliitto haluaa nostaa esiin kuntoutuksen merkityksen sairastuneille.

– Tarvetta on erityisesti liikuntapainotteiselle avokuntoutukselle, joka toteutettaisiin terveyskeskuksissa, sanoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

– Toimintamalleja tähän löytyy muun muassa Porvoon sairaalasta, missä avokuntoutus on toteutettu hyvin. Avokuntoutuksen kustannusvaikuttavuudesta on myös hyvä näyttö, Puolanne toteaa. 

Kuntoutus oli ylivoimaisesti eniten toivottu asia, kun Hengitysliitto tammikuussa kysyi keuhkoahtaumatautia sairastavilta jäseniltään, mikä sairauden hoidossa voisi olla paremmin. Haastatellut kokivat liikunnan tärkeäksi kuntoutuksen muodoksi.

– Liikunnalla on suuri merkitys keuhkoahtaumataudin hoidossa, sillä lääkehoidolla voidaan vain lievittää sairauden oireita ja pahenemisvaiheita. Liikunta hidastaa sairauden etenemistä sekä lisää elämänlaatua, Puolanne sanoo.

Keuhkoahtaumatauti on keuhkojen etenevä sairaus, jossa keuhkoihin ilmaa kuljettavat keuhkoputket ahtautuvat pysyvästi. Sairauden alkuvaiheessa se on lähes oireeton. Sairauden edetessä alkavat tyypilliset oireet kuten yskä, lisääntynyt limaneritys ja hengenahdistus rasituksen aikana. Keuhkoputkien ahtautuessa ja keuhkojen toimintakyvyn heiketessä hapin saanti vaikeutuu. Taudin suurin yksittäinen aiheuttaja on tupakointi.  

Hengitysliitto haastatteli tammikuussa jäseniään hengityssairauksien hyvästä hoidosta. Haastatelluista 243 jäsenestä 75 sairasti keuhkoahtaumatautia. He olivat sairastaneet keuhkoahtaumatautia keskimäärin 12 vuotta. 

Lisätietoja
Mervi Puolanne
Järjestöjohtaja
puh. 040 588 2782

 

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana noin 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.
 
Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää. Hengitysliitto toimii sen puolesta, että jokainen voisi hengittää terveellistä ilmaa.
 
Hengitysliitto tuottaa järjestötoiminnan lisäksi kuntoutus-, koulutus- ja työllistämispalveluja kaikille suomalaisille. Kuntoutuspalveluja tuotetaan Vervessä, ammatillista erityisopetusta Luovissa ja työllistämispalveluja Kovak Oy:ssä ja Sytyke-Centressä.
 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs