Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kehitysvammaiset aktiivisia sosiaalisessa mediassa – sosionomiopiskelijoiden opinnäytetyö

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kehitysvammaiset aktiivisia sosiaalisessa mediassa – sosionomiopiskelijoiden opinnäytetyö

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2016 klo 11:43
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kehitysvammaiset käyttävät aktiivisesti sosiaalista mediaa. Sosiaalisen median palveluista Facebook oli käytetyin. Sosiaalinen media ei ole kuitenkaan poistanut kehitysvammaisen osattomuutta ja yksinäisyyttä. Kehitysvammaisten puheissa luotetut ystävät olivat heidän vertaisiaan, mutta tutkimustuloksemme mukaan läheisimmät ja tärkeimmät ihmissuhteet muodostuvat yhä edelleen vanhemmista, sukulaisista ja asumisyksikön ohjaajista.

Tutkimuksemme on aiheena melko tutkimaton, siksi aihe oli kiinnostava ja ajankohtainen. Kehitysvammaiset kokevat Facebookin tärkeäksi osaksi elämää. Sen avulla he kokevat yhteydenpidon ystäviin olevan helpompaa. Facebookin avulla kehitysvammaiset saivat yhteyden vanhoihin ystäviin mutta eivät kuitenkaan pystyneet laajentamaan ystäväpiiriään. Tulosten mukaan niillä, joilla on vähän ystäviä kasvokkain, on myös vähän ystäviä Facebookissa. Vertaisystävien vähäinen määrä korvautui muilla sosiaalisilla suhteilla. Osattomuuden ja yksinäisyyden kokemukset korostuivat tutkimustuloksissamme.

Tutkimuksen tekivät Satu Leppänen ja Nina Waarna-Laitinen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta sosionomi (AMK) -tutkinto-ohjelmasta. Opinnäytetyön aiheena oli Kehitysvammaisten sosiaaliset suhteet hyvän elämän pääomana: Sosiaalinen media sosiaalisten suhteiden mahdollistajana. Tutkimusjoukkoon kuului sekä eri asumispalveluyksiköissä että yksin asuvia kehitysvammaisia. Tutkimusmenetelmämme oli laadullinen ja perustui kehitysvammaisten haastatteluihin.

 

 

Lisätietoja tutkimuksesta antaa:

Satu Leppänen                                        Nina Waarna-Laitinen

puh: 0400 099 9090                                puh: 040 708 9263

satu.leppanen@netikka.fi                         ninniwl@gmail.com

 

 

 

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon lähes 30 tutkinto-ohjelmassa. Näistä kolme on englanninkielistä. Lisäksi SeAMKilla on useita kansainvälisiä kaksoistutkinto-ohjelmia.

SeAMKissa on noin 5000 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on vahvasti mukana sekä alueellisessa, valtakunnallisessa että kansainvälisessä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyössä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs