Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Katjan päiväkirja julkistettiin – Elämä särkyy edessäni

Fioca Oy

Katjan päiväkirja julkistettiin – Elämä särkyy edessäni

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2013 klo 10:00
Julkaisija: Fioca Oy

"Toivon kokemusteni jäävän oman tarinani kautta perinnöksi tähän maailmaan", kirjoitti syöpään kuollut mielenterveyshoitaja Katja Kotikangas päiväkirjassaan.  Neljän pienen lapsen äiti kirjoitti päiväkirjaa elämästään ja kokemuksistaan miltei kuolemaansa asti.

Päiväkirjassa Kotikangas kuvaa rehellisesti kokemuksiaan sairauden eri vaiheissa. Kirja on puheenvuoro elämästä ja kuolemasta, mutta myös kuolevan ihmisen saamasta tuesta ja hoidosta sekä niiden puutteesta.

- Tämä on minun totuuteni ja kokemukseni kuolemanvakavasta sairastumisesta. En tarkoita loukata sillä ketään. Toivon oman totuuteni ja kokemukseni olevan jonakin päivänä vapauttava viesti muille: oivallus siitä, mitä on olla ihminen ihmiselle, mitä on läsnäolo tai mitä minä pohjimmiltani olen, Kotikangas kirjoittaa.

Toimittaja Tiina Merikannon toimittama ja Fioca Oy:n kustantama kirja Katja - Elämä särkyy edessäni, tarjoaa paljon pohdittavaa niin ammattilaisille kuin ei-ammattilaisillekin.
 
- Kirja kertoo välittämisestä ja rakkaudesta sekä Katjan taistelusta kuolemaa ja epäkohtia vastaan.  Se kertoo hyvästä ja huonosta hoidosta sekä kohtaamattomasta avusta ja avusta, joka tunnistaa tarvitsijansa. Kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden pohtia silmiltämme piilotettua, salaperäistä ja pelottavaa kuolemaa. Katja haastaa meidät kysymään ja pohtimaan, parantamaan ja muuttumaan, Merikanto sanoo.

Kirjan esipuheen kirjoittanut sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko tapasi syöpää sairastavan Katjan tämän kotona.

- Miten tärkeitä asioita ja kokemuksia tämä vaikuttaja-äiti jakaakaan kanssamme. Kun perheestä yksi sairastuu, koko perhe tarvitsee monipuolista apua. Lakikin sen sanoo, mutta aina ei riittävä apu toteudu. Ja syitä siihen on monia. Avainasia on kuitenkin, että ammattihenkilöt ja viranomaiset tiedostavat perheiden monet tarpeet, ja siitä tämä äiti meille muistuttaa, Risikko kirjoittaa.

Suomessa sairastuu vuosittain syöpään yli 30 000 ihmistä. Sairastuminen syöpään on kriisi, joka nostaa niin sairastuneen kuin läheisten tunteet pintaan. Ahdistavien ajatusten kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin.

Neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen Syöpäjärjestöistä toteaa, että Katja nostaa kirjassa esille monia arkisia, mutta niin tärkeitä asioita. Ammattilaisille hän viestittää sen olennaisimman: ” On loukkaavaakin, että ammatti-ihmiset eivät kuule hätääni. Syöpä ja vakava sairaus on kriisi. Nyt on tämän päivä. Sitä eletään nyt. Ei huomenna vaan juuri nyt. Tänään tarvitsemme tällaista tukea, huomenna toisenlaista ja ylihuomenna emme ehkä tarvitse mitään tämän kaltaista. Puhuminen ja kuunteleminen antavat paljon voimaa ja energiaa.”

- Neuvontapalvelussa meidän tarkoituksenamme on kuunnella, mutta ennen kaikkea kuulla sekä sairastuneiden, mutta myös heidän läheistensä hätää, kysymyksiä ja ahdistusta. Se on tukemista heikolla hetkellä ja eteenpäin pääsemisen mahdollistamista, kuten Katjakin toteaa, Häkkinen jatkaa.

Katjan kuolemasta on kulunut reilu kolme vuotta. Päiväkirjallaan hän haluaa muistuttaa meitä elämämme ainutlaatuisuudesta ja rajallisuudesta. Viimeistä kahta vuotta Katja piti elämänsä rikkaimpina. Elämän rikkaus syntyy siitä, että elää nyt ja tässä. ”Haluan elää jokaisen päivän hyvin, että sit kun mä kuolen, mä voin sillä hetkellä ajatella, että mulla on ollut hyvä elämä, että mun on hyvä päästä tästä nyt irti.”

Kirjan tuotto osoitetaan Katjan lapsille sekä Suomen Syöpäyhdistys ry:lle.

Katja - Elämä särkyy edessäni. Helsinki 2013. Fioca Oy ja Katja Kotikankaan perikunta.
ISBN 978-951-8944-53-2

Arvostelukappaleet: Mallu Salkonen, markkinointisuunnittelija, Fioca Oy, mallu.salkonen@fioca.fi, puh. 044 529 0027

Lisätietoja

Tiina Merikanto, toimittaja, tiina.merikanto@yle.fi, puh. 040 522 6265

Taina Häkkinen, Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun vastaava hoitaja, taina.hakkinen@cancer.fi, puh. 09 135 33268

Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Suomen sairaanhoitajaliitto ry., laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

Fioca Oy on Suomen sairaanhoitajaliitto ry:n omistama koulutus- ja kustannusosakeyhtiö. Fioca tuottaa tietoa
sairaanhoitajan ammatillisen kehittymisen tueksi. www.fioca.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs