Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Karista kiire kannoiltasi

Terveystalo

Karista kiire kannoiltasi

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2014 klo 13:22
Julkaisija: Terveystalo

Moni kokee kiireen tunnetta työssään ja etenkin kesää kohden asiantuntijatyötä tekevät painavat pitkää päivää siivotakseen työpöytänsä kesälomaa varten. Loman lähestyessä töissä kannattaa pyrkiä hiljentämään tahtia hyvissä ajoin, jotta vapaalle voi siirtyä levollisin mielin – elämä jatkuu myös kesäloman jälkeen.

Suurimmalle osalle ihmisistä työ on hyvinvoinnin lähde ja tasapainoisen elämän perusasia, joka rytmittää arkea. Työn ja vapaa-ajan välisen eron tekeminen käy kuitenkin koko ajan vaikeammaksi. Omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin voi kuitenkin vaikuttaa omilla valinnoilla – käytännön apukeinona kiireen selättämiseen on oman ajankäytön seuraaminen.

− Ensimmäisen niskalenkin kiireestä voi ottaa purkamalla kalenterista tarpeettomat aikasyöpöt eli tilaisuudet ja rutiinit, joista ei ole itselle tai omalle työlle merkittävää hyötyä tai iloa, opastaa Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää.

Töissä kannattaa myös aktiivisesti pohtia omalle työhyvinvoinnille keskeisiä asioita, ja keskustella niistä yhdessä kollegoiden ja esimiesten kanssa: Mitkä asiat kuormittavat eniten? Miten erilaisia työprosesseja voisi parantaa?

− Olennaista oman jaksamisen kannalta on tunnistaa asiat, joihin voi vaikuttaa ja keskittyä niihin, ja samalla hyväksyä ja päästää irti niistä asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa, Viranta-Naulapää muistuttaa.

Maailma valmiiksi – vasta syksyllä

Kesälomaan kannattaa alkaa varautua töissä jo muutama viikko ennen lomaa, jotta lomalle pääsee laskeutumaan levollisin mielin eikä kiire yllätä viimeisinä työpäivinä. Viimeiset viikot ennen lomaa kannattaa keskittyä vain pakollisten töiden hoitamiseen ja töiden mahdolliseen delegointiin, eikä enää ottaa ylimääräisiä töitä hoidettavaksi. Viranta-Naulapää kannustaa myös maailmaa valmiiksi saattavia työntekijöitä aidosti pohtimaan mitä tehtäviä voisi siirtää hoidettavaksi syksyllä.

− Elämä jatkuu myös loman jälkeen. Viimeiset työpäivät ennen lomaa kannattaa käyttää jo syksyn suunnitteluun, jotta tietää mistä töistä jatkaa loman jälkeen. Kun keskeneräiset työasiat ovat suunnitelmallisesti järjestyksessä, on myös helpompi laskeutua lomalle levollisin mielin.

Jotta lomalla on mahdollisuus aidosti päästää irti työstä ja esimerkiksi jättää sähköpostien lukeminen, on oman työn vastuualueet voitava siirtää loman ajaksi jollekin toiselle.

− Monelle sähköpostien jatkuva vilkuilu lomalla on opittu tapa, josta irrottautuminen edellyttää tietoista päätöstä. Jos lomalla on syystä tai toisesta luettava työsähköposteja, olisi parempi määrittää jokin tietty aika viestien lukemiselle ja niihin vastaamiselle, kuin seurata sähköpostiliikennettä jatkuvasti.

Loma yhdessä vai monessa pätkässä?

Lääketieteellisesti ei ole todistettu, että loman pitäminen yhteen putkeen virkistäisi enemmän kuin lyhyempiin ajanjaksoihin pätkitty loma. Viranta-Naulapään mukaan lomajakson pituutta tärkeämpää on, että loman aikana ei pohdi työasioita vaan keskittyy tekemään työrutiineista poikkeavia asioita, joista itse aidosti nauttii.

− Jotkut nauttivat matkailusta tai mökkeilystä, kun taas toiset rentoutuvat parhaiten heittäytymällä rakkaan harrastuksen pariin tai opettelemalla uusia taitoja kursseilla. Olennaista on, että lomaa ei suoriteta, vaan sitä vietetään omien toiveiden mukaan ja annetaan tilaa rauhoittumiselle, rentoutumiselle ja hyville ihmissuhteille.

Loma-aika ei kuitenkaan yksistään riitä itsestä huolehtimiseen, vaan työn ja vapaa-ajan tasapaino pitäisi säilyä ympäri vuoden.

− Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos työstressi on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen.

Yhteystiedot medialle:

Tuuli Viranta-Naulapää, johtava työterveyspsykologi, Terveystalo, p. 050 431 6599, tuuli.viranta-naulapaa@terveystalo.com

Jenni Rantanen, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com

 

Terveystalon lääkärikeskukset ympäri Suomen ovat avoinna läpi kesän, ja ajan lääkärille tai laboratorioon saa ripeästi. Ajan voi varata puhelimitse numerossa 030 6000, verkossa osoitteessa www.terveystalo.com tai älypuhelimen mobiilisovelluksella. Muista myös sähköiset reseptit, joiden avulla ensiapulaukkusi on saatavilla apteekeissa kesälomareittisi varrella.

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs