Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jyväskylän amk tiedottaa: Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän amk tiedottaa: Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2012 klo 14:00
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Tiedote 11.5.2012

Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat  

Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä toteuttamasta lääkkeenmääräämiskoulutuksesta pe 11.5.2012.

Keski-Suomessa uusi tehtäväkuva otetaan käyttöön Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin yhteispäivystyksessä, Seututerveyskeskuksessa, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa, Saarikassa, Jämsässä ja Äänekoskella.

Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä koulutuksella halutaan parantaa lääkäripulasta kärsivän julkisen sektorin terveyspalveluja. Toisin kuin lääkäreillä, sairaanhoitajilla rajattu oikeus määrätä lääkkeitä on sidottu työpaikkaan. Valvira antaa valmistuneelle erikoispätevyyden, mutta lääkkeenmääräämiseen oikeuttavat yksilöintitunnukset saa vain oman yksikön vastaavan lääkärin annettua terveyskeskuksessa tai yhteispäivystyksessä hoitajalle kirjallisen määräyksen, jolla yksilöidään ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa toimintayksikössään määrätä.

”Alussa määritelty lääkelista on ymmärrettävästi melko suppea, mutta toiminnasta saatujen kokemusten valossa sitä saatetaan tarkastella uudelleen”, koulutuksesta valmistunut sairaanhoitaja Mikko Kangasmetsä toteaa. Kangasmetsä työskentelee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyspoliklinikalla sairaanhoitajan itsenäisessä vastaanottotoiminnassa.

”Omien kokemusteni pohjalta sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutus tarjoaa kattavan opintokokonaisuuden juuri sairaanhoitajan itsenäistä vastaanottoa pitäville hoitajille niin päivystyksessä kuin terveysasemilla”, Kangasmetsä jatkaa.

Työnantajat näkevät rajatusta lääkkeenmääräämisoikeudesta olevan suuren hyödyn varsinkin perusterveydenhuollossa, päivystyksessä, diabeteshoitajien työssä sekä terveysneuvonnassa mm. kouluterveydenhuollossa ja perhesuunnitteluneuvolassa. Sen avulla voidaan tehostaa toimintaa ja resurssien käyttöä, kun lääkäreiden työpanosta vapautuu vaativampiin tehtäviin. Parhaimmillaan se parantaa potilaan hoidon saatavuutta ja tehostaa pitkäaikaissairaiden hoitoa.

Lakimuutos, joka mahdollistaa laillistetun sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden, astui voimaan v. 2010. Ensimmäiset lääkkeenmääräämisoikeuden mahdollistavat 45 opintopisteen erikoistumisopinnot alkoivat vuoden 2011 alussa Jyväskylän, Oulun seudun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa. 

Seuraava lääkkeenmääräämiskoulutus Jyväskylässä käynnistyy tammikuussa 2013.

Lisätietoja:

Johanna Heikkilä, asiantuntija, 040 848 8623, johanna.heikkila@jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Katri Kunelius
Tiedottaja
+358 40 730 3768
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs