Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Juoksija, älä lintsaa tapaturmavamman kuntoutuksesta

Terveystalo

Juoksija, älä lintsaa tapaturmavamman kuntoutuksesta

Tiedote.
Julkaistu: 09.04.2014 klo 09:39
Julkaisija: Terveystalo

Juoksu on tehokkaasti kuntoa kehittävä harrastus, joka sopii mainiosti useimmille ihmisille. Nopeatempoisessa lajissa sattuu toisinaan tapaturmia, joiden hoitamisessa kannattaa olla huolellinen. Oikein tehdyn kuntoutuksen myötä takaisin lenkkipoluille pääsee nopeammin, eikä harjoitteluun tule harmittavia taukoja.

Harjoittelu kevään ja kesän juoksutapahtumiin alkaa olla monella täydessä käynnissä. Juoksusta on tullut trendilaji, mikä näkyy myös juoksutapahtumien kasvaneena suosiona. Esimerkiksi toukokuussa järjestettävä Helsinki City Run on kasvanut vuosittain noin 20 prosenttia.

Harjoittelun tuoksinassa sattuu silloin tällöin vammoihin johtavia tapaturmia. Lievät vammat hoituvat yleensä kotikonstein, mutta suuremmat vammat kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

– Tavallisimpia tapaturmien aiheuttamia vaivoja juoksijoilla ovat nilkan nyrjähdykset ja lenkkipolulla liukastumiset, ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio Terveystalosta kertoo.

Nyrjähdyksestä yleensä selviää kotihoidolla, jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä. Ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio, on toimiva ja jokaisen juoksijan syytä muistaa.

– Jos nilkka on vääntynyt pahasti, se turpoaa heti tai sille ei voi varata painoa, kannattaa raaja käydä tarkistuttamassa päivystyksessä, jotta jalasta voidaan ottaa röntgen-kuvat. Tarvittaessa päivystyksestä saa mukaan myös ilmalastan sekä kuntoutusohjeet, Kallio kertoo.

Terveystalon tapaturmapäivystykset palvelevat kattavasti myös lenkkiaikoina, eli arki-iltaisin ja viikonloppuisin, joten apua on saatavilla nopeasti.

Vamma-alttius säilyy jopa kuukausia

Vamman vakavuudesta riippumatta Kallio painottaa kuntoutuksen merkitystä. Vaikka leikkaushoitoa ei tarvittaisikaan, kuntoutus kannattaa tehdä huolella:

– Esimerkiksi nivelsidevamma pitäisi hoitaa niin, että revennyt nivelside pääsee kunnolla arpeutumaan nilkan ollessa tuettuna liikkumisen sallivalla ilmalastalla. Arpeutumisen alkaessa pitäisi käynnistää myös kuntoutus. Huolellisella kuntoutuksella jalka paranee oikein ja takaisin lenkkipoluille pääsee mahdollisimman nopeasti.

Hän huomauttaa, että vaikka itse vamma vaikuttaisi parantuvan vikkelästi, kuntoutukseen kannattaa käyttää aikaa.

– Nilkan nyrjähtäessä häiriintyy aina myös sen asentoa säätelevä asentoaisti. Vaikka nilkka muuten olisi toipunut, asentoaistin palautuminen ennalleen voi viedä parikin kuukautta, minä aikana nilkka on alttiimpi vääntymään uudestaan. Tämän takia olisi tärkeää kuntouttaa myös aistia esimerkiksi tasapainolaudan avulla.

Nilkkaa tukevien lihasten harjoitteet, kuten varpaille nousu tai tasapainolautaharjoitteet, sekä lihashuolto ovat olennaisia jo tapaturmien ennaltaehkäisynkin kannalta. Vammojen välttelyssä ei sovi myöskään unohtaa juoksijan ykkösvarusteita, eli hyviä jalkineita.

Lisätietoja medialle:

Tapio Kallio, ortopedian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalo Kamppi, p. 040 040 7791, tapio.kallio@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs