Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jouluna voi herkutella hyvällä omallatunnolla, vatsan terveyden asiantuntija rauhoittelee

Terveystalo

Jouluna voi herkutella hyvällä omallatunnolla, vatsan terveyden asiantuntija rauhoittelee

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2014 klo 09:31
Julkaisija: Terveystalo

Joulun ja vuodenvaihteen notkuvien juhlapöytien äärellä vatsa saattaa joutua koville: turvottaa, tuskastuttaa, eikä vatsa toimi – tai toimii liiankin liukkaasti. Terveystalon gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, dosentti Markku Aarnio muistuttaa, että kohtuus joulupöydässä pitää olon hyvänä, mutta herkuttelusta ei tarvitse soimata itseään.

Moni kokee jo etukäteen huonoa omatuntoa loppuvuoden juhlien runsaista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Uutena vuotena luvataan ja vannotaan ”korjata repsahdukset” ja ”palata ruotuun”, ja tammikuun alussa kuntosalit ja laihdutusryhmät pullistelevat katumusharjoitusta tekevistä herkuttelijoista.  

Yli tarpeen syöminen voi aiheuttaa huonovointisuutta ja närästystä. Ruoansulatuselimistön asiantuntija, gastrokirurgi Markku Aarnio Terveystalosta korostaa kuitenkin, että herkuttelu kuuluu jouluun, eikä sitä tarvitse hävetä.  

- Ihmisten rasva- ja sokeriarvot voivat muuttua hetkellisesti juhlakauden aikaan, onhan jouluruoka hyvin runsasenergistä ja ravitsevaa, ja joulupöydän ruokalista on toisinaan hengästyttävä. Pysyviä muutoksia terveydessä herkuttelu ei kuitenkaan aiheuta, jos juhlasyömisestä vain osaa palata takaisin terveelliseen ja kohtuulliseen arkisyömiseen.  

Aarnio toivoo kuitenkin, että tammikuun ruokavalion korjausliikettä ei tehtäisi katumuksen ja huonon omantunnon kautta.  

- Jouluateria kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen. Silloin ystävät, sukulaiset ja lapset kokoontuvat yhteen ja pöydässä istutaan pitkään. Silloin voi herkutella – mitä siitä, jos tulee muutama lisäkilo. Tärkeintä on, että tavallisena arkena syö terveellisesti. Alkoholin käytön tulisi olla pitkien joulupyhien aikana maltillista. Tällöin säästyttäisiin monilta harmeilta, Aarnio muistuttaa.  

Kevyt liikunta ehkäisee ähkyä  

Jos tukkoinen olo joulunpyhinä iskee, oloa voi Aarnion mukaan keventää kevyellä liikunnalla ja ulkoilulla, viemällä vaikka lapset pulkkamäkeen. Kotikonsteiksi vatsakivun taltuttamiseen Aarnio suosittaa apteekista ilman reseptiä ostettavia närästyslääkkeitä, ylävatsan kivistykseen särkylääkettä. Hän kehottaa välttämään juhlapöydässä vain sellaisia ruoka-aineita, joista tietää varmasti saavansa vatsaoireita.  

- Mikään ruoka-aine joulupöydästä ei nouse epäterveellisyydellään muiden yläpuolelle. Mikä tahansa ruoka on epäterveellistä, jos sitä syö pelkästään ja ylen määrin, Aarnio sanoo.  

Lisätietoja:

Markku Aarnio, dosentti, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, Terveystalo, p. 050 336 5010, markku.aarnio@terveystalo.com  

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com   

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs