Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jokaisella meistä on oikeus hyvään saattohoitoon

Fioca Oy

Jokaisella meistä on oikeus hyvään saattohoitoon

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2014 klo 07:00
Julkaisija: Fioca Oy

Saattohoitopotilaiden määrä kasvaa Suomessa noin 30 prosenttia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi syöpään kuolee paremmista hoitotuloksista huolimatta noin 13 000 ihmistä joka vuosi. Näistä kaksi kolmasosaa tarvitsee elämänsä viimeisten kuukausien aikana erikoistunutta palliatiivista kotihoitoa ja kolmasosa viimeisten elinviikkojensa aikana saattohoitoa.

Hyvän saattohoidon saaminen kaikkien ulottuville tasapuolisesti tulisi olla terveydenhuollon ensisijaisia tavoitteita. Perusterveydenhuollon saattohoidossa on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja.

Fioca Oy:n julkaisema saattohoidon nykytilaa esittelevä raportti tuo esiin myös hoidon kehittämiskeinoja. Raportti on syntynyt palliatiivisen hoitotyön asiantuntijaopiskelijoiden ja kouluttajien yhteistuotantona.

Saattohoito nykyisellään vaatii kehittämistä kaikilla osa-alueilla. Etenkin kivunhoitoa tulisi kehittää lähemmäksi kansainvälistä tasoa. WHO:n tilastojen mukaan Suomessa käytetään vähiten vahvoja kipulääkkeitä Euroopan alueella.

-Saattohoitoa tekevä henkilöstö tarvitsee nykyistä syvällisemmän koulutuksen tehtäviinsä. Suurimmalta osalta lääkäreistä ja sairaanhoitajista puuttuu palliatiivisen ja saattohoidon erityisosaaminen. Potilaan elämän loppuvaiheen hoidon laatu ei ole Suomessa riittävän korkealla tasolla, kirjan toimittanut koulutuspäällikkö Susanna Kiuru sanoo.

Lisää osaamistarpeita tuo myös kotisaattohoidon yleistyminen. Kotisaattohoitoa yhteistyössä kotisairaalan kanssa toivotaan vallitsevaksi käytännöksi paikallisesti ja alueellisesti.

- Saattohoitopotilas ja hänen läheisensä tarvitsevat nykyistä enemmän tukea. Oleellista on ympärivuorokautisen kotihoidon kehittäminen ja osaavien kotisaattohoitotiimien perustaminen kuntiin. Keskeistä saattohoidossa on potilaan itsemääräämisoikeuden toteutuminen, Kiuru toteaa.

Mitä on saattohoito?
Saattohoito on elämän loppuvaiheen hoitoa parantumattomasti sairaille potilaille. Saattohoito luo kuolevalle turvallisen ja suojaavan ympäristön hänen viimeisinä elinviikkoinaan. Hoito on potilaslähtöistä ja kokonaisvaltaista. Potilaan perhe on osa saattohoidon kokonaisuutta.

Palliatiivisen- ja saattohoitotyön nykytila, tulevaisuus ja kehittämishaasteet. Erjanti, Anttonen, Grönlund & Kiuru (toim.). 2014. Fioca OY. ISBN: 978-951-8944-59-4

Lisätietoa saattohoidosta:
Valtakunnallinen palliatiivinen seminaari järjestetään Helsingissä 15.-16.4.2014. Seminaarissa pohditaan ihmisten tasa-arvoista mahdollisuutta laadukkaaseen saattohoitoon. Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan päivien esityksiä.  http://www.palliatiivinenhoitotyö.fi

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: koulutuspäällikkö Susanna Kiuru, susanna.kiuru@fioca.fi, puh. 044 529 0044

Raportin arvostelukappaleet:
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Niemi: laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 3738602

Osoitelähde: Fioca Oy, ePressi.com ja Terveystoimittajat ry

Fioca Oy on Suomen sairaanhoitajaliitto ry:n omistama koulutus- ja kustannusosakeyhtiö. Fioca tuottaa tietoa
sairaanhoitajan ammatillisen kehittymisen tueksi. www.fioca.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs