Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Joka tunti voitaisiin pelastaa 95 vauvaa, jos äidit imettäisivät heti synnytyksen jälkeen

Pelastakaa Lapset ry

Joka tunti voitaisiin pelastaa 95 vauvaa, jos äidit imettäisivät heti synnytyksen jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 18.02.2013 klo 00:15
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Vuodessa voitaisiin ehkäistä 830 000 vauvan kuoleman, jos äidit kaikkialla maailmassa aloittaisivat rintaruokinnan heti synnytyksen jälkeen, sanoo Pelastakaa Lapset.

Tänään julkaistussa ”Superfood For Babies” (Vauvojen superruokaa) -raportissa todetaan, että  esimaidon, eli heti synnytyksen jälkeen erittyvän maidon antaminen vauvalle tunnin sisällä syntymästä käynnistää lapsen immuunijärjestelmän. Tämä kolminkertaistaa vauvan mahdollisuuden jäädä eloon. Jos äiti jatkaa rintaruokintaa seuraavat kuusi kuukautta, on jopa 15 kertaa vähemmän todennäköistä, että kehitysmaassa kasvava lapsi kuolee tarttuvaan tautiin, kuten keuhkokuumeeseen tai ripuliin.

Lapsikuolleisuuden vähentäminen voisi Pelastakaa Lasten  mukaan edetä nopeammin, jos äitejä aiempaa enemmän kannustettaisiin imettämään.

Imettävien äitien määrä maailmassa ei juuri kasva. Esimerkiksi Itä-Aasiassa ja väestöltään suuressa Etiopiassa ja Nigeriassa määrät ovat jopa laskeneet.  Perinteiset käytännöt, pula terveydenhuollon työntekijöistä sekä esimerkit äidinmaidonkorvikkeen epäasiallisesta markkinoinnista joidenkin alan yrityksen toimesta vaikuttavat tähän kehitykseen.

Köyhemmissä maissa kiinnitetään liian vähän huomiota äitien imettämiseen ja sen tukemiseen, vaikka rintaruokinnan edut ovat laajalti tiedossa kehittyneissä maissa, ja se on ilmainen ja luonnollinen keino suojella vastasyntynyttä.

Seuraavat keskeiset tekijät haittaavat kehitystä Pelastakaa Lasten mukaan:

- Naisten voimaantumisen ja koulutuksen puutteen vuoksi eräät imetykseen vaikuttavat perinteiset haitalliset käytännöt rehottavat yhä.  Suojelevan  esimaidon sijasta jossain päin maailmaa vastasyntyneille annetaan esimerkiksi kahvia tai tuhkaa.

- Vakava pula kätilöistä ja terveydenhuollon työntekijöistä  kehitysmaissa johtaa siihen, ettei tietoa rintaruokinnan hyödyistä ole saatavilla riittävästi eivätkä äidit saa tarpeeksi apua ja tukea synnytyksen jälkeen.

- Puutteellinen äitiyteen liittyvä lainsäädäntö tekee imetyksestä ja töihin palaamisesta haasteen.  Suurimmalla osalla kehitysmaiden äideistä ei ole mahdollisuutta pitää äitiysvapaata josta maksetaan äitiysrahaa.

- Joidenkin äidinmaidonkorvikkeen alan yritysten sopimattomat markkinoinnin menettelyt  saattavat johtaa siihen, että äidit uskovat korvikkeen olevan paras tapa ruokkia vauvaa, vaikka heillä ei olisikaan varaa tuotteeseen.

 Naiset, jotka synnyttävät ammattitaitoisen henkilöstön avustamina, imettävät vastasyntynyttä kaksi kertaa todennäköisemmin vauvan ensimmäisen elintärkeän tunnin aikana. Terveydenhuollon työntekijöiden lisääminen kriittisellä 3,5 miljoonalla lisäisi imettävien äitien määrää huomattavasti.

”Superfood for Babies” -raportti nostaa myös esiin kyseenalaisia markkinoinnin keinoja, joita jotkut äidinmaidonkorvikkeen alan yritykset hyödyntävät kehittyvillä markkina-alueilla. Esimerkiksi Aasiassa äidinmaidonkorvikkeen käyttö on yleistynyt. Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella 45 prosenttia äideistä ruokki lapsiaan yksinomaan rintamaidolla vuonna 2006. Vuonna 2012 heitä oli enää 29 prosenttia.

Kansainvälisen Pelastakaa Lasten Aasiassa tehdyissä kyselytutkimuksissa löytyy esimerkkejä äideistä, jotka kertovat markkinoinnin menettelyistä, jotka rikkovat maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälistä äidinmaidonkorvikkeiden markkinointikoodia.

Pakistanissa toteutetussa tutkimuksessa tehtiin yhteistyötä mielipide- ja markkinatutkimusyritys Gallupin kanssa. Haastatelluista terveystyöntekijöistä 20 prosenttia kertoi, että he saavat äidinmaidonkorvikeyritysten edustajilta tuotemerkein varusteltuja lahjoja, kuten kalentereita ja kyniä. Haastatelluista äideistä 11 prosenttia kertoi, että he olivat joko nähneet tai lukeneet äidinmaidonkorvikkeiden markkinointimateriaalia sairaalassa tai klinikalla ollessaan.

Kiinassa suoritetutussa pienmuotoisessa tutkimuksessa selvisi muun muassa, että 40 prosenttia haastatelluista äideistä kertoi saaneensa äidinmaidonkorvikenäytteitä  yritysten edustajalta tai  terveystyöntekijältä.

Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa seuraavia toimenpiteitä:

- Avunantajamaita lisäämään rahoitusta ravitsemusta edistäviin toimiin.

- Kaikkia  kehitysmaita laatimaan suunnitelmia ja toteuttamaan toimenpiteitä rintaruokinnan edistämiseksi.

- Äidinmaidonkorvikepakkausten myyntipäällysmerkinnän ja rintaruokinnan paremmuutta koskevan maininnan tulisi peittää kolmasosa pakkauksesta.

- Kaikkien valtioiden tulisi siirtää Maailman terveysjärjestön kansainvälistä äidinmaidonkorvikkeen markkinointia koskevaa koodia ja sitä seuranneita päätöksiä lainsäädäntöön ja varmistaa, että säädösten toteutumista ja toimeenpanoa valvoo riippumaton taho.

Pelastakaa Lasten mukaan olisi mahdollista lopettaa lasten kuoleminen nälkään ja ehkäistäviin tauteihin meidän elinaikamme aikana. Tämä edellyttää, että maailman johtajat suuntaisivat lisää rahaa aliravitsemuksen vastaisen työhön sekä erityisesti rintaruokinnan edistämiseen.

Aiheesta lisää: http://www.savethechildren.net/superfood-babies 

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs