Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Järjestöt vetoavat autoilijoihin ja tienpitäjiin: Katujen keväistä pölyämistä voi vähentää jo nyt

Hengitysliitto

Järjestöt vetoavat autoilijoihin ja tienpitäjiin: Katujen keväistä pölyämistä voi vähentää jo nyt

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2015 klo 09:15
Julkaisija: Hengitysliitto

Jokainen autoilija voi vaikuttaa osaltaan jokakeväiseen katupölyongelmaan talvirenkaita ostaessaan. Hengitysliitto ja Allergia- ja astmaliitto kehottavat valitsemaan nastattomat talvirenkaat.

– Nastalliset talvirenkaat kuluttavat tien pintaa nastattomia enemmän ja lisäävät näin katupölyä, toteaa Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.  

Katupöly huonontaa ilman laatua erityisesti kevättalvella. Katupöly on terveysriski kaikille, mutta eniten haittaa siitä on lapsille, vanhuksille ja hengityssairaille. Katupöly ärsyttää hengitysteitä, heikentää keuhkojen toimintaa ja pahentaa hengityssairaiden oireita.

– Katupöly kuuluu hengitettäviin hiukkasmaisiin ilmansaasteisiin, joita pidetään yhtenä merkittävimmistä ympäristöterveysongelmista, Syrjänen toteaa.  

Oikea hiekoitusmateriaali vähentää pölyä

Tienpitäjät ja huoltoyhtiöt voivat puolestaan vaikuttaa katupölyn määrään hiekoittamalla talvella oikein. Katupölyä voidaan vähentää esimerkiksi hiekoitusmateriaalin valinnalla.  

– Hiekoitus aiheuttaa pölyämistä erityisesti silloin, kun hiekoitusmateriaali on huonoa. Sen tulisi olla kulutuksenkestävää ja märkäseulottua, jolloin siitä on pesty hienoin ainesosa pois, Syrjänen kertoo.

Hiekoitusta tulisi levittää vain sinne, missä sitä todella tarvitaan, kuten risteyksiin, bussipysäkeille, portaisiin ja mäkiin.

– Ilmanlaadun kannalta olisi parempi torjua liukkautta muilla keinoilla kuin hiekoittamalla, kuten esimerkiksi nopeimmilla ja paremmilla lumitöillä.

Lisätietoja:

Tuula Syrjänen
Korjausneuvonnan päällikkö
p. 040 733 6702

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotelli-ravintolat Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs