Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jäitä hattuun ostopalvelukeskustelussa: Laadun ja kustannusten avoin vertailu olisi kaikkien etu

Jäitä hattuun ostopalvelukeskustelussa: Laadun ja kustannusten avoin vertailu olisi kaikkien etu

Tiedote.
Julkaistu: 23.04.2013 klo 14:32
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

Julkisessa keskustelussa on tänään viitattu mielipidetutkimukseen, jonka mukaan kolmannes kunnista on ottanut ostopalveluna tuotettuja toimintoja omaksi tuotannokseen. 

– Se, että ostopalveluissa on muutoksia, ja osa palveluista palautuu omaksi tuotannoksi samaan aikaan kun joku toinen osa ulkoistetaan, on itse asiassa merkki siitä, että järjestelmä toimii. Siis jäitä hattuun, sanoo Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen. 

Kun kunta toimii hyvin, se eriyttää järjestämisen ja tuotannon, ja järjestäjänä vertailee kaikkia palveluntuottajia samalta viivalta. Tuottaja on se, joka saa kokonaisuutena parhaita tuloksia aikaan.

Terveydenhuollon ostopalveluiden määrässä ei viime vuosina suuria muutoksia

– Muutokset terveydenhuollon ostopalveluiden kokonaismäärissä ovat tosiasiassa melko vähäisiä. Kokonaisuudessaan terveydenhuollosta noin 5 % tuotetaan ostopalveluna, ja luku on pysynyt viime vuodet jotakuinkin samana, toteaa Hirvonen.

– Olennaisinta olisi nyt ratkaista, kuinka parhaiten rakennetaan terveydenhuoltojärjestelmä, jossa palvelut ovat laadukkaita ja niitä on saatavilla. Kun asiaa tarkastellaan palvelua tarvitsevan näkökulmasta, julkisen ja yksityisen tuottamistavan vastakkainasettelu on turha.

– Jotta kunnat voivat avoimesti vertailla parasta tuotantotapaa, on kehitettävä sekä kuntien kustannuslaskentaa että terveydenhuollon laadun mittaamista. Vain näin voidaan varmistua, että järjestelmä on paras mahdollinen sekä potilaalle että järjestelmän rahoittavalle veronmaksajalle.

 Lisätietoa: Toimitusjohtaja Merja Hirvonen, puh. 040 588 0841, merja.hirvonen@terveyspalvelut.fi

Terveyspalvelualan Liitto on yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 200 yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista noin 300 paikkakunnalla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs