Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Ikääntyminen on mahdollisuus – uusia malleja senioripalveluihin Euroopasta

Tampereen ammattikorkeakoulu

Ikääntyminen on mahdollisuus – uusia malleja senioripalveluihin Euroopasta

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2013 klo 13:19
Julkaisija: Tampereen ammattikorkeakoulu

Miltä kuulostaa sairaala ilman lääkäreiden ja hoitajien työhuoneita? Tai sairaala, joka toimii täysin ilman papereita? Entä sairaala, jonka arkkitehtuuri on suunniteltu ensisijaisesti asiakasta ajatellen? Pirkanmaalaiset seniorityön toimijat oppivat mahdottoman tekemistä mahdolliseksi eurooppalaisessa yhteistyöhankkeessa, jota koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu.

Aktiivisen ikääntymisen edistämishanke etsii käyttökelpoisia vanhustyön toimintamalleja EU-kumppanimaista, Hollannista, Itävallasta ja Englannista. Tavoitteena on löytää uusia ja rohkeitakin toimintatapoja.

”Työelämän näkökulmasta tämä tarkoittaa sellaisia hyviä ratkaisuja, joita voimme juurruttaa Pirkanmaan senioripalveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan. Uudistamalla haluamme samalla edistää vanhustyön imagoa ja vetovoimaisuutta”, kertoo kehittämispäällikkö Tarja Heinonen TAMKista.

”Ikääntymistä ei pitäisi nähdä pelkkänä menoeränä, vaan suurena mahdollisuutena esimerkiksi yrityselämälle. Tarvitsemme sektorirajat ylittävää ajattelua ja yhteistyötä koko Euroopan tasolla. Ja se taas voi avata väyliä kansainvälisille markkinoille.”

Aktiivisesti ikääntyen – Hyvät käytännöt ja toimintamallit -hankeyhteistyössä on mukana pirkanmaalaisia yrityksiä sekä alueen kunnista Kangasala, Nokia, Orivesi ja Pirkkala. Lisäksi yhteistyökumppaneina ovat muun muassa TampereSenior-ohjelma ja Tampereen nykytaiteen museo. Joukko vanhuspalveluiden johtoa sekä TAMKin opettajia ja asiantuntijoita tutustui Hollannin palvelu- ja teknologiratkaisuihin ikääntyneille senioripalvelumalleihin maaliskuussa 2013.

”Hollanti on edelläkävijämaa asiakaslähtöisissä ja yhteisöllisissä palveluratkaisuissa ikääntyneille. Tällaista kaipaamme myös suomalaisessa ja pirkanmaalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa – rohkeaa työkulttuurien uudistamista. Uudenlaisten toimintatapojen vaikutusten seuranta antoi eväitä ja ajattelumalleja, joita voimme hyödyntää myös meillä ikääntyvien palveluiden johtamisessa”, kertoo Heinonen opintomatkan annista.

Aktiivisesti ikääntyen – Hyvät käytännöt ja toimintamallit on Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittama hanke. Se on jatkoa Aktiivisesti ikääntyen Pirkanmaalla (AiP) -hankkeelle, jossa monialainen TAMK yhdessä seniori- ja vanhustyön organisaatioiden kanssa kehitti osaamista ja uusia toimintamalleja ennaltaehkäisevään vanhustyöhön. Koulutus ja työelämä kohtasivat aidoissa ikääntyneiden ja senioreiden elinympäristöissä, Living Labeissa. Living Lab -toimintamalli oppimis- ja kehittämisympäristönä on osoittautunut toimivaksi, ja mallia halutaan jatkaa ja jalostaa kansainvälisessä hankkeessa. Se on lisännyt myös yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden ja itse asiakkaiden kesken.

     
Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Tarja Heinonen, Tampereen ammattikorkeakoulu, tarja.heinonen@tamk.fi, p. 050 568 5354


Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK)
profiloituu monialaisena ja kansainvälisenä ammattikorkeakouluna, joka keskittyy toiminnoissaan – koulutuksessa ja TKI-toiminnassa – hyvinvoinnin ja terveyden, talouden ja tuotannon sekä oppimisen ja luovuuden edistämiseen. Työelämäkorkeakouluna TAMKin vaikutus näkyy erityisesti Pirkanmaalla. TAMK on yksi Suomen suurimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Se tarjoaa koulutusta yli 10 000 opiskelijalle seitsemällä koulutusalalla. Päätoimista henkilökuntaa on reilut 800. TAMK toimii Tampereen lisäksi Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla. www.tamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs