Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Ihotautilääkäri vinkkaa: Huolla ihoa hellekesän jälkeen

Terveystalo

Ihotautilääkäri vinkkaa: Huolla ihoa hellekesän jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 25.08.2014 klo 09:19
Julkaisija: Terveystalo

Menneen kesän hienoilla hellekeleillä on ollut myös haittapuolensa, kuten lisääntyneet ihoinfektiot. Auringonpaahteen aiheuttamat vakavat haitat näkyvät ihossa vasta viiveellä, joten sen säännöllinen tarkkailu kannattaa ympäri vuoden. Yhtä lailla kannattaa huolehtia D-vitamiinin saannista myös heti kesäkuukausien jälkeen.

Kesän jäljiltä iho on yleensä hyvässä kunnossa, sillä auringonvalo tekee ihosta ulkoisia ärsykkeitä sietävämmän ja rahoittaa monet ihottumat, kuten psoriasiksen. Kuumalla kesällä on kuitenkin ollut myös haittavaikutuksensa.

– Varsinkin helteisen ja hikisen kesän jälkeen esiintyy enemmän ihoinfektioita, eli tulehtuneita ihottumia ja märkärupityyppisiä ihottumia. Yhtä lailla hyönteisten puremareaktioita on runsaammin, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta kertoo.

Vakavat auringonpaahteen aiheuttamat haitat, esimerkiksi ihosolumuutokset ja sitä myötä kasvanut ihosyöpäriski, tulevat esiin usein vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten jälkeen.

– Sen sijaan nyt kesän jäljiltä voimakkaimmillaan ovat auringon aiheuttamat pigmenttimuutokset, kuten maksaläiskät. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja hiipuvat itsekseen seuraavien kuukausien myötä, Huttunen toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että etenkin keski-ikäisten ja iäkkäämpien ihmisten on hyvä tarkkailla ihomuutoksia ympäri vuoden: jos auringossa olleille ihoalueille, esimerkiksi kasvoille, ilmaantuu karheutumia, rikkoutumia tai haavaumia, niitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Iho voi muistaa menneen hellekesän pitkään

Helteinen kesä sai monen ihon punoittamaan, sillä paahtava aurinko polttaa suojaamattoman ihon jopa muutamassa tunnissa. Palamisen vakavuus on Huttusen mukaan kytköksissä siihen, minkä tyyppinen iho on ja miten hyvin se korjaa palamisen aiheuttamia vaurioita:

– Varsinkin vanhemmiten korjausprosessi hidastuu. Samaten, mitä vaaleampi iho on, sitä huonommin se korjaa palamisen ja runsaan UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita. Välittömästi näkyvästä palamisestahan iho paranee muutamassa päivässä, mutta saadut vauriot jäävät muistiin ihosolujen perintötekijöihin.

Voimakkaasti ruskettunut iho kertoo siitä, että ihminen ollut viime kuukausina luultavasti liikaakin auringossa.

D-vitamiinipurkit pian päivittäiseen käyttöön

Huttunen huomauttaa, että aurinkoisella kesällä on ollut terveyden kannalta myös suotuisia vaikutuksia. Esimerkiksi D-vitamiinivarastot ovat täyttyneet hyvin, mikäli on oleillut päivittäin lyhyenkin ajan ulkona.

– UV-säteilyindeksit laskevat kuitenkin kesän päättyessä nopeasti ja ihon omat varastot loppuvat melko pian, yhdessä-kahdessa kuukaudessa. Vanhuksille ja lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden, mutta periaatteessa nyt heti alkusyksystä lähtien kaikkien olisi hyvä ottaa D-vitamiinilisää purkista, Huttunen suosittelee.


Lääkärin vinkit hellekesän jälkeen:
 

  • Terve iho ei yleensä kaipaa erityistä huolenpitoa, kesällä kuivanutta ihoa voi tarvittaessa kosteuttaa perus- ja kosteusvoiteilla.
  • Tärkeämpää etenkin keski-ikäisille ja vanhemmille ihmisille on tarkkailla ihomuutoksia: jos auringoissa olleille ihoalueille, esimerkiksi kasvoille, ilmaantuu karheutumia, rikkoutumia tai haavaumia, niitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
  • Huolehdi D-vitamiinin saannista myös heti aurinkokauden jälkeen. 


Lisätietoja medialle:

Maria Huttunen, ihotautien erikoislääkäri, Terveystalo Jyväskylä, p. 050 557 9746, maria.huttunen@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs