Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Ihmisen parhaaksi -palkinnon sai asiantuntijahoitaja Eija Peltonen

Suomen sairaanhoitajaliitto

Ihmisen parhaaksi -palkinnon sai asiantuntijahoitaja Eija Peltonen

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2014 klo 10:30
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Tämänvuotinen Ihmisen parhaaksi -tunnustuspalkinto myönnettiin asiantuntijahoitajana ja elinluovutuskoordinaattorina työskentelevälle Eija Peltoselle tänään Sairaanhoitajapäivillä Messukeskuksessa. Peltonen työskentelee Tampereen yliopistollisessa sairaalassa elinluovutuspotilaiden hoidon toteuttamisen ja kehittämisen parissa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa ja sen lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Elinluovutuspotilaita on hoidettu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa vuodesta 1992, ja Eija Peltonen on ollut mukana hoidossa alusta saakka. Vuosina 1997–1998 Peltonen toimi Elinluovuttajan laadukkaan hoidon kehittäminen -laatuprojektin vetäjänä. Projektin myötä elinluovutuspotilaan hoitoa selkiytettiin ja parannettiin niin merkittävästi, että vuonna 2000 TAYS valittiin vuoden elinluovuttajasairaalaksi. Peltosen rooli henkilökunnan kouluttamisessa sekä toiminnan jatkuvassa kehittämisessä tässä erityisosaamista vaativassa hoitotyössä on ollut suuri.

Eija Peltonen on kouluttanut elinluovutuspotilaiden hoitoa myös kansallisella tasolla. Hänet nimettiin vuonna 2005 Suomen ensimmäiseksi elinluovutuskoordinaattoriksi, ja lisäksi hän on saanut asiantuntijahoitajan nimikkeen osaamisalueellaan. Peltonen on toiminut myös asiantuntijana Sosiaali- ja terveysministeriössä vuonna 2010 elinluovutuslain valmistelussa ja jalkauttamisessa käytäntöön.

Vuodesta 2013 hän on ollut mukana STM:n asettamassa asiantuntijaryhmässä, jonka tehtävänä on Euroopan komission toimintasuunnitelmien mukaan laatia elinluovutuksia ja elinsiirtoja koskeva valtakunnallinen toimintasuunnitelma elinsiirtotoiminnan organisoimiseksi.

Parantaa elämänlaatua

– Jo yksikin hyvin hoidettu elinluovutuspotilas voi parantaa monen parantumattomasti sairaan ihmisen elämää ja pelastaa usean ihmisen hengen, Peltonen toteaa.

Onnistuneen elinsiirron jälkeen elinsiirron saavan potilaan elämänlaatu paranee merkittävästi. Elinluovutuksella on myös taloudellisia vaikutuksia, sillä esimerkiksi onnistuneen munuaissiirron avulla kaksi dialyysihoidossa olevaa potilasta pääsee eroon kalliista ja elämää rajoittavasta keinomunuaishoidosta.

– Munuaisen siirron saanut voi palata työelämään jopa 3 kuukauden sisällä siirrosta, Peltonen kertoo.

Peltosen mukaan luovuttajan omaisten tukena toimiminen on tärkeää elinluovuttajan hoidossa. Erityisen paljon läheiset tarvitsevat tietoa silloin, kun aivokuolema on todettu ja mahdolliseen elinluovutusprosessiin lähdetään.  

– Omaiset ovat silloin vaikeassa tilanteessa. On tärkeää tarjota oikeaa tietoa ja tukea omaisia. Lohtua saa monesti siitä, että elinluovutuksen ansiosta esimerkiksi pieni lapsi saa mahdollisuuden uuteen elämään, Peltonen sanoo.

Ihmisen parhaaksi -palkinto

Ihmisen parhaaksi on tunnustuspalkinto väestön hyvinvoinnin edistäjälle, ja se jaetaan vuosittain Sairaanhoitajapäivillä. 5 000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Tänä vuonna palkinto myönnetään seitsemännen kerran.

Ihmisen parhaaksi -palkinto voidaan myöntää henkilölle tai taholle, joka on edistänyt hoitotyötä ja ihmisten hyvinvointia.

Ihmisen parhaaksi -palkintoraadissa olivat Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto, toimittaja Anne Flinkkilä YLEstä, pääsihteeri ja ylilääkäri Ritva Halila sekä neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki sosiaali- ja terveysministeriöstä, markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Johanna Parmanen Sairaanhoitajaliitosta sekä tiedottaja Antti Karjunen Messukeskuksen edustajana.

Ihmisen parhaaksi -palkinnon saaja Eija Peltonen on toimittajien tavattavissa Messukeskuksen Lehdistökeskuksessa heti avajaisten jälkeen noin klo 11. Valokuvia palkinnonluovutuksesta Messukeskuksen kuvapankissa http://mediabank.messukeskus.com to 27.3. klo 12 alkaen. 

Lisätietoja

Tiedottaja Antti Karjunen, Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com.

Markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Johanna Parmanen, Sairaanhoitajaliitto, p. 044 529 0038, johanna.parmanen@sairaanhoitajaliitto.fi

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Niemi, Sairaanhoitajaliitto, puh. 050 373 8602, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi noin 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat mm. Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto sekä yllämainittu Ihmisen parhaaksi -palkinto.

Osoitelähde: Pressi.com & Terveystoimittajat ry

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs