Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Iäkkäiden monilääkitys kuivattaa suut ja voi lisätä suusairauksia

Hammaslääkäriseura Apollonia

Iäkkäiden monilääkitys kuivattaa suut ja voi lisätä suusairauksia

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2015 klo 09:30
Julkaisija: Hammaslääkäriseura Apollonia

Apollonia Symposium 6.-7.3.2015

Joka kolmas ikäihminen kärsii kuivasta suusta. Jos syljeneritys heikkenee huomattavasti, suun tasapaino järkkyy ja suusairaudet lisääntyvät nopeasti. Yleisin suun kuivumisen aiheuttaja on monilääkitys. Lääkityksen tarkistaminen mahdollisuuksien mukaan voisi auttaa monia potilaita.

Syljenerityksen väheneminen on lähes aina seurausta sairauksista ja niiden hoidosta. Runsas ja pitkäaikainen lääkkeiden käyttö on yleisin suun kuivumisen syy. Suun kuivuus on kuvattu sivuvaikutuksena n. 1000 lääkkeelle. Kymmenestä eniten käytetystä lääkkeestä kahdeksan vähentää syljeneritystä. Tutkimusten mukaan päivittäisellä lääkemäärällä on suuri merkitys: kun neljän päivittäisen lääkkeen raja ylittyy, syljen eritys vähenee merkittävästi. Yli 75-vuotiaista suomalaisista 40 % käyttää päivittäin viittä eri lääkettä. Sairauksista mm. Sjögrenin syndrooma ja diabetes voivat lisätä suun kuivuutta. Lisäksi pään ja kaulan alueen sädehoidot voivat vaurioittaa sylkirauhasten toimintaa. 

Syljenerityksen loppuminen tai huomattava heikkeneminen on suun ekokatastrofi.  Sylki huuhtoo ja voitelee suuta, estää osaltaan mikrobien kasvua ja auttaa hammaskiilteen korjautumisessa eli remineralisaatiossa. Syljen puuttuessa tai vähentyessä liikaa suu altistuu monille suusairauksille. Karies, sieni-infektiot ja iensairaudet leviävät kuivassa suussa lyhyessä ajassa. Syljen puuttuessa myös nieleminen, puhuminen ja maistaminen vaikeutuvat. Lisäksi kuiva suu vaikuttaa uneen.

Kuivan suun hoito on haasteellista, sillä syihin on usein vaikea puuttua. Kuivan suun oireita voidaan kuitenkin lievittää monin tavoin. Ensinnäkin monen ikäihmisen monilääkitystä kannattaisi purkaa ja muokata mahdollisuuksien mukaan. Toiseksi niin kauan kun sylirauhasten toimintaa on jäljellä, syljen määrää ja syljeneritystä voidaan tehostaa esim. pureskelua vaativalla ruualla, ksylitolipastilleilla tai -purukumilla sekä syljeneritystä stimuloivilla lääkkeillä (esim . pilokarpiini). Kuivuutta ja kuivan suun tunnetta voidaan lievittää myös riittävällä nesteen nauttimisella (vesi), sivelemällä suun limakalvoja ruokaöljyllä ja apteekista saatavilla suun kostutusaineilla. Alkoholia ja kahvia kannattaa välttää, sillä ne kuivattavat suuta.

Kuivan suun potilaiden hoidossa myös suusairauksien ehkäiseminen hyvällä omahoidolla sekä ammattilaisten hoidoilla on tärkeää.  Suun terveydenhuollon ammattilaiset osaavat neuvoa myös esim. oikeanlaisen hammastahnan valinnassa, sillä liian vahvat tahnat voivat ärsyttää suuta. Parhaiten kullekin sopivan omahoitotuotteen löytää kokeilemalla.

Kun kyseessä on vakava syljenerityksen häiriö, joka joutuu esim. sädehoidoista, tarvitaan usein moniammatillista hoitoa. Uudet, alustavat tutkimustulokset kertovat, että syljeneritystä voitaisiin mahdollisesti jossain määrin myös palauttaa tulevaisuudessa mm. kantasolujen avulla, mikä voisi auttaa sädehoidettuja potilaita. Myös sädehoitotekniikat kehittyvät jatkuvasti ja sädetettävän alueen rajaamineen tarkentuu, jolloin sylkirauhasille aiheutuvia vaurioita voidaan välttää paremmin.

Lisätietoja:
Dos., EHL Kimmo Suomalainen, kimmo.suomalainen@helsinki.fi, p. 02941 27211

 

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys, johon kuuluvat lähes kaikki Suomen hammaslääkärit. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. Lisätietoja: www.apollonia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs