Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hyvinvointialan yrittäjät ovat huolissaan työvoiman riittävyydestä Etelä-Savossa

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Hyvinvointialan yrittäjät ovat huolissaan työvoiman riittävyydestä Etelä-Savossa

Tiedote.
Julkaistu: 12.02.2014 klo 15:59
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Hyvinvointialan yrittäjät arvioivat, että ammattitaitoisen henkilökunnan rekrytointi ja sitouttaminen on tulevaisuudessa vaikeaa. Tieto käy ilmi Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) hyvinvointialan yrittäjille tekemästä kyselystä.

Eteläsavolaiset hyvinvointialan yrittäjät arvioivat, että tulevaisuudessa ammattitaitoisen ja vastuuntuntoisen henkilökunnan rekrytointi ja sitouttaminen on vaikeaa. Yrittäjiä huolestuttaa myös työssä jaksaminen, ammattitaidon ja palvelun laadun ylläpitäminen, sote -uudistuksen tuomat muutokset ja pienten yksiköiden säilyminen kilpailutilanteessa.

-    Globalisaatio ja talouden rakennemuutos vaikuttavat eteläsavolaisten yrittäjien arjessa, samaan aikaan kun väestön ikääntyminen alueella on voimakasta. Yrittäjien täytyy selviytyä palvelujen tuottamisesta epävarmassa tilanteessa, kehityspäällikkö Marja-Liisa Laitinen Mamkista sanoo.

Huoli työvoiman riittävyys on yritysten ja oppilaitosten yhteinen huoli.

-    Oppilaitokset kantavat vastuuta tuottamalla osaavia, sitoutuneita, muutosvalmiita ja yrittäjyyden hallitsevia opiskelijoita. Tämän takaamiseksi opetussuunnitelmien ja oppimisympäristöjen on muututtava tarpeiden mukaisesti, Laitinen sanoo.
 
Kansainvälistyminen kiinnostaa harvoja

Ulkomaat eivät ole yrittäjien päämarkkina-alue, ja edelleen enemmistö vastaajista (63 %) arvioi, että heillä ei todennäköisesti tulevaisuudessakaan ulkomaalaisia asiakkaita.  Vain neljännes yrityksistä piti mahdollisena laajentaa palveluita ulkomaalaisille asiakkaille.

Yritykset ovat kuitenkin valmiita palkkaamaan koulutuksen saaneita maahanmuuttajia.

Kyselyn taustoja

Mamk selvitti loppuvuodesta 2013 Etelä-Savon alueen hyvinvointiyrittäjyyden nykytilaa, tulevaisuudennäkymiä ja yritysten valmiutta palvelujen kehittämiseen. Kyselyyn vastasi 95 yrittäjää, pääasiassa lastensuojelun palveluyrityksistä, ikäihmisten ja vammaisten palveluita tarjoavista yrityksistä sekä fysioterapiaa tarjoavista yrityksistä.

Kysely on suunniteltu yhteistyössä Etelä-Savon Yrittäjien, Misetin, Itä-Suomen yliopiston, Etelä-Savon ELY – keskuksen, Etelä-Savon maakuntaliitto kumppanuuspöytä -hankkeen ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa.

Lisätietoja

Marja-Liisa Laitinen, kehityspäällikkö, kestävä hyvinvointi, Mamk
Hyvinvointialan soveltavan tutkimuksen rakenteiden vahvistaminen – kehittämishanke
p. 040 826 6073, marja-liisa.laitinen@mamk.fi

Johanna Hirvonen, yliopettaja, Mamk
p. 050 592 9894, johanna.hirvonen@mamk.fi

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs