Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Huovinen: Porvarihallitus on hylkäämässä julkisen palvelutuotannon pohjan

SDP Tiedotus

Huovinen: Porvarihallitus on hylkäämässä julkisen palvelutuotannon pohjan

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 17:28
Julkaisija: SDP Tiedotus


Toimitusministeristön peruspalveluministerinä viimeisiä päiviään työskentelevä kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) suhtautuu varauksella hallitusneuvottelijoiden linjaamaan sote-malliin. Huovisen mukaan on erikoista, että hallitus on päätymässä aivan erilaiseen ratkaisuun kuin mitä yhdessä parlamentaarisesti aiemmin valmisteltiin.

- On ymmärrettävää, että hallitusneuvottelijat halusivat ratkaista sotesuunnan jo hallitusneuvotteluissa. Vatkaamista on jatkunut jo liian kauan. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä ihmiset, jotka tarvitsevat sosiaali- ja terveydenhuoltoa, eivät kaipaa enempää epävarmuutta. Huolta herättää kuitenkin se, että hallitus ei aio ainakaan pitkällä aikavälillä turvata julkisen palvelutuotannon asemaa. Tavoitteena on ilmeisesti laajentaa voittoa tavoittelevien, usein ylikansallisten hyvinvointi- ja terveysyritysten mahdollisuuksia kasvattaa voittojaan veroeuroilla. Tällä mallilla eivät kansalaisten terveyserot kavennu. Vaikea on myös ymmärtää, miten ehdotetulla ratkaisulla saavutetaan todellinen palveluiden integraatio kansalaisten kannalta ja miten sote-uudistukselle asetetut kustannussäästöt syntyvät, Huovinen sanoo.

Huovinen näkee haasteita myös hallintomallissa. Hänen mukaansa myös perustuslaillisia haasteita voi jälleen olla edessä.

- Maakuntamallin valmisteluun menee aikaa ja malli asettaa kuntien tulevan roolin epäselvään tilanteeseen. Maakuntamalli voi tarkoittaa myös vaikeita yhdenvertaisuuskysymyksiä kansalaisten välillä, mikäli alueet eriytyvät toisistaan. Esimerkiksi Ruotsissa on parikymmentä erilaista sote-mallia. Jos sote-alueille ei tule verotusoikeutta, sote-alueiden päättäjät käyttävät siis suuren osan kuntien rahoista. Voi kysyä, mitä kunnissa sitten jatkossa päätetään, Huovinen ihmettelee.

Huovisen mielestä on myös harmillista, että hallitus päätti hylätä sote-asiassa parlamentaarisen valmistelun.

- Hallitus asettaa parlamentaarisen seurantaryhmän, joka on aivan eri asia kuin viime kaudella tehty yhteinen, parlamentaarinen valmistelutyö. Yli vaalikausien ulottuvassa uudistuksessa olisi ollut tarpeellista ja tärkeää jatkaa yhteistyötä tässä kansalaisten kannalta aivan keskeisessä uudistuksessa. Esimerkiksi Keskusta on kääntänyt takkiaan täydellisesti, mutta kun katsoo hallitusohjelman kokonaisuutta, niin tämä ei suinkaan ole ainoa asia, jossa entisten oppositiopuoluieden linjat ovat menneet aivan uusiksi, Huovinen toteaa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs