Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hoitotyön rooli muuttuu. Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisen syysfoorumi 23.10.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Hoitotyön rooli muuttuu. Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisen syysfoorumi 23.10.

Tiedote.
Julkaistu: 21.10.2013 klo 14:17
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Suomessa lähes sata sairaanhoitajaa, kätilöä ja terveydenhoitajaa on saanut oikeudet määrätä lääkkeitä. Yli 80 henkilöä kokoontuu hoitajien syysfoorumille jakamaan kokemuksiaan tästä uudesta ja yhteiskunnallisesti merkityksellisestä hoitotyön roolista  23.10. klo 10 alkaen. Paikkana on JAMK, Dynamon auditorio, Piippukatu 2. Ohjelmassa on sekä kliinisiä asiantuntijaluentoja että Valviran, STM:n ja KELAn edustajien puheenvuorot tehtävänkuvaan ja lainsäädännön uudistuksiin liittyen.

– Kahden nykyisen koulutusammatin, lääkärin ja sairaanhoitajan, väliin on syntymässä uusi tehtävänkuva, joka laajentaa sairaanhoitajan roolia, lisää hänen vastuutaan asiakkaan terveydentilan määrittelyssä ja lääkehoidon toteutuksessa. Se myös edellyttää aiempaa laajempaa osaamista, hoitotyön lehtori Hannele Tyrväinen sanoo.

– Asiakkaan kannalta hoidon saatavuus on parantunut, koska sairaanhoitajan vastaanotolle on mahdollista päästä nopeammin kuin lääkärille. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistettaessa uudet tehtävänkuvat ovat keino parantaa palvelujen saatavuutta ja turvata lähipalvelut.

Sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille kehittymässä olevat tehtäväkuvat vahvistavat hoitotyön roolia lääkehoidon osaamisessa erityisesti akuutissa ja pitkäaikaissairaanhoidossa sekä ennaltaehkäisyn että omahoidon tukemisen näkökulmista. Kätilöillä ja terveydenhoitajilla on mahdollisuus kehittää naisen lisääntymisterveyden edistämiseen entistä kokonaisvaltaisempia toimintamalleja aina koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta ja neuvolatoiminnasta alkaen.

Kaikki oikeuden saaneet hoitajat työskentelevät kuntasektorilla, sillä koulutuksella halutaan parantaa lääkäripulasta kärsivän julkisen sektorin terveyspalveluja.

Toisin kuin lääkäreillä, sairaanhoitajilla rajattu oikeus määrätä lääkkeitä on sidottu työpaikkaan. Valvira antaa valmistuneelle erikoispätevyyden, mutta yksilöintitunnukset saa vain oman yksikön vastaavan lääkärin annettua hoitajalle kirjallisen määräyksen, jolla yksilöidään ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa toimintayksikössään määrätä.

Tammi-kesäkuussa 2013 sairaanhoitajat ovat kirjoittaneet yli 2000 reseptiä. Yli puolet kirjoitetuista resepteistä on koskenut systeemisesti vaikuttavia infektiolääkkeitä. Seuraavaksi suurin määrätty lääkeaineryhmä on sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet.

Haku tammikuussa 2014 alkavaan Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen -koulutukseen on käynnissä 15.11. saakka.

Lisätietoja:
Hannele Tyrväinen, hoitotyön lehtori, 0400 976749, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs