Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hengitysliitto vaatii toimenpiteitä sisäilmasta sairastuneiden työpaikkakyvyttömyyden ratkaisemiseksi

Hengitysliitto

Hengitysliitto vaatii toimenpiteitä sisäilmasta sairastuneiden työpaikkakyvyttömyyden ratkaisemiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2015 klo 09:30
Julkaisija: Hengitysliitto

Hengitysliitto haluaa eduskuntavaalien alla nostaa esille hengityssairaiden ja sisäilmasta sairastuneiden tilanteen. Liitto vaatii, että sisäilmasta sairastuminen tunnustetaan kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Lisäksi sairastuneiden työpaikkakyvyttömyyteen on löydettävä ratkaisu.

Suomessa altistuu home- ja kosteusvaurioille päivittäin 600 000 - 800 000 ihmistä, ja ainakin tuhansia on sairastunut. Moni heistä on menettänyt terveyden lisäksi työpaikan ja toimeentulon. Työpaikkakyvyttömät eivät pysty työskentelemään sisäilmaongelmaisessa tilassa, jossa heidän oireensa pahenevat. He voisivat työskennellä kotonaan tai altisteettomissa tiloissa.

– Työnantajat ovat velvollisia miettimään ratkaisuja tilanteeseen esimerkiksi etsimällä sairastuneelle puhtaat työtilat tai lisäämällä etätyön mahdollisuutta, sanoo Hengitysliiton Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohankkeen suunnittelija Katri Nokela.

Lisäksi sairastuneiden mahdollisuuksia palata työelämään työpaikan vaihdon kautta tulisi tukea enemmän. Työpaikkakyvyttömälle pitäisi turvata taloudellinen tuki siirtymäajaksi, jolloin hän voi etsiä uutta työpaikkaa.

– Keskusteltaessa työurien pidentämisestä on otettava huomioon työpaikkakyvyttömien suuri määrä. Monet heistä ovat parhaassa työiässä ja voisivat tuen avulla jatkaa työuraansa, toteaa Nokela.   

Niille sisäilmasta sairastuneille, joiden työkyvyttömyys estää töihin palaamisen, pitäisi olla oikeus sairauspäivärahaan. 

– Suomessa sairastuneen perusoikeus on saada toimeentulonsa turvattua sairauden aikana. Tällä hetkellä tämä oikeus ei sisäilmasta sairastuneiden kohdalla usein toteudu. Osa sisäilmasta sairastuneista pystyy sairausloman jälkeen palaamaan työelämään, joten sairauspäivärahan maksaminen on myös yhteiskunnan etu, Nokela sanoo.

Sisäilmasta sairastuneiden ongelmiin tarvitaan nopeita ratkaisuja. Tämä on tullut esille myös Hengitysliiton käymissä keskusteluissa poliitikkojen kanssa.

– Asiasta ollaan huolestuneita yli puoluerajojen ja asiaan on kiinnostusta tarttua. Tarvitaan kuitenkin vielä todellista tahtoa asioiden ratkaisemiseen, Nokela sanoo. 

Lisäksi Hengitysliitto vaatii, että miljoonalle hengityssairaalle on turvattava oikea-aikaiset ja tasavertaiset palvelut. Perusterveydenhuollossa tulee olla riittävät voimavarat tämän toteuttamiseksi. Lisää Hengitysliiton vaaliteemoista voi lukea osoitteesta www.hengitysliitto.fi/vaaliteemat

Lisätietoja:

Katri Nokela
Suunnittelija 
Hengitysliitto
Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohanke
p. 040 669 2096

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotellit Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs