Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hengitysliitto: Asunnottomuuden taustalla voi olla sisäilmasta sairastuminen

Hengitysliitto

Hengitysliitto: Asunnottomuuden taustalla voi olla sisäilmasta sairastuminen

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2015 klo 09:14
Julkaisija: Hengitysliitto

Hengitysliitto muistuttaa Asunnottomien yön alla, että myös sisäilmasta sairastuminen lisää asunnottomuutta. Rakennusten home- ja kosteusongelmat ovat lisänneet sisäilmasta sairastuneiden vaikeuksia löytää sisäilmaltaan sopiva asunto. Hengitysliitto perääkin toimia sairastuneiden asunnottomuuden ehkäisemiseksi.

– Monet sisäilmasta sairastuneet joutuvat asumaan väliaikaisesti sukulaisten tai ystävien luona tai nukkumaan esimerkiksi parvekkeella. Pahimmassa tapauksessa sairastunut joutuu jatkuvaan muuttokierteeseen, kun sisäilmaltaan sopivaa asuntoa ei löydy, kertoo Hengitysliiton suunnittelija Sari Mäki.

Muuttokierteessä tavaroiden ja huonekalujen säilyttäminen muodostuu ongelmaksi. Niitä ei kannata viedä uuteen asuntoon, ennen kuin se on todettu sisäilmaltaan sopivaksi. Toisaalta monet eivät pysty ottamaan mukaansa homeongelmaisen asunnon irtaimistoa, koska tavarat aiheuttavat oireita. Muuttokierteessä olevan talous on tiukoilla, ja vakaastakin taloudellisesta tilanteesta lähteneen varat voivat huveta asuntojen takuuvuokriin, päällekkäisiin vuokriin, asuntolainan korkoihin ja uuteen irtaimistoon.

– Sisäilmasta sairastuneiden asunnottomuuden ehkäisemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä viranomaisten välillä. Asunnottomuuden uhan alla oleville tai asunnottomiksi joutuvien turvaksi kunnilla tulisi olla sisäilmaltaan hyvää hätämajoitusta, Mäki vaatii.

Muuttokierteeseen joutuneita auttaisi mahdollisuus koenukkua tai -asua vuokrattavassa asunnossa. Muutaman yön koenukkumisella sairastunut huomaisi, saako hän kyseisessä asunnossa oireita.

– Haluamme muistuttaa, että vastuu asunnon kunnossapidosta on omistajalla. Myös asukkaan tulee ilmoittaa välittömästi asunnossaan havaitsemistaan ongelmista isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Näin ennaltaehkäistään uusia home- ja kosteusongelmia, Mäki sanoo.

Lisätietoja:

Sari Mäki
Suunnittelija
Hengitysliitto, Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohanke
p. 040 669 2207

Katri Nokela
Suunnittelija
Hengitysliitto, Homeesta sairastuneiden vertais- ja tukiverkostohanke
p. 040 669 2096

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotelli-ravintolat Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs