Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » HelsingforsMissions årsberättelse presenterar siffror och metoder att förhindra marginalisering

HelsinkiMissio

HelsingforsMissions årsberättelse presenterar siffror och metoder att förhindra marginalisering

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.06.2012 kl. 14:32
Utgivare: HelsinkiMissio

I HelsingforsMissions färska årsberättelse finner du massor av resultat av tredje sektorns arbete för att främja åldringars välfärd och förhindra marginalisering av unga och utvecklingsstörda.

Vi opererar både bland finlandssvenska seniorer och ungdomar, men ännu är största delen av publikationen på finska. Du kan läsa berättelsen och vår nyaste tidning bakom länken: http://www.helsinkimissio.fi/?sid=29&tid=908

Eftersom verksamhetsformerna inom HelsingforsMission förenas av kampen mot ensamhet, kan du på sidorna läsa om möten, närvaro och tid som mitt i brådskan har getts åt en medmänniska. Visste du att ensamhet är en av de viktigaste gemensamma bakgrundsfaktorerna för sociala problem? I fråga om marginalisering av ungdomar är det enligt undersökningar den viktigaste orsaken. Antingen en ensamhet som syns utåt – eller bara en känsla av att lämnas ensam med sina problem.

Bakom länken kan du också läsa om innovationer. Figurnoterna som används i musikskolan Resonaari har gett delaktighet åt hundratals utvecklingsstörda och arbete åt två handikappade musiker. Dessutom ingår dessa noter officiellt i seminarieprogrammet för World Design Capital-året som representant för ny design inom inlärning. En finländsk designinnovation som hindrar marginalisering av minoriteter och sysselsätter utvecklingsstörda. Läs mera.

I den svenska verksamheten har vi börjat med kulturellt socialarbete. Vi har inlett vår Allsång på Albertsgatan i maj 2012. Varje torsdag kl. 13 sjunger seniorer med en rad kända musiker bekanta sånger.

Aggredi, HelsingforsMissions våldsförebyggande utvecklingsprogram, är ett innovativt sätt att bryta gatuvåldets spiral. Ministergruppen för intern säkerhet har 31.5.2012 antagit det första åtgärdsprogrammet för att motarbeta våldsam extremism och Aggredi är starkt representerat i åtgärdsgruppen.

Utöver känslor och innovationer finns bakom länken färsk doktorskunskap och imponerande siffror.

Våra nyss disputerade doktorer Tuula Kekki och Henrietta Grönlund ger vår organisation för socialarbete toppkunnande ur helt olika synvinklar, Kekki om motiven i vanebrottslighet och Grönlund om volontärverksamhet som spegel för en ung människas värderingar. Läs mera på sidan 14.

Krisjouren för unga hade hela 4400 förebyggande kontakter och antalet kundbesök ökade från 2010 med nästan 100 %. HelsingforsMissions utbildade volontärer bistod år 2011 åldringar cirka 10.000 gånger. Just hjälpande är mer utmärkande för volontärarbetares motiv  i Finland är i andra länder. Vi är ett gott folk och det görs mycket gott hos oss.

I höst utvidgar vi vår verksamhet till att bekämpa nöden i barnfamiljer i vårt land, så att trötta och marginaliserade föräldrar skall få mera förebyggande hjälp innan utmaningarna blir problem. Innan starkt stämplande och marginaliserande omhändertagande blir den enda lösningen för att hjälpa familjerna.

Vår rörelse Rädda generationen är en del av projektet Emma & Elias inom Centralförbundet för barnskydd och verkar i samarbete med socialväsendet i Helsingfors. Igen ett uppmuntrande exempel på fungerande samarbete mellan den offentliga och den tredje sektorn.

Ta kontakt om du vill ge ett ansikte åt finländarnas hjälpvilja, de ensamma seniormassorna, förebyggande av marginalisering av unga, extremistiskt våld eller utvecklingsstördas delaktighet i vårt samhälle. Projektchef Lisa Melin, ansvarande krisarbetare Camilla Laine och jag hjälper gärna till att finna finlandssvenska kunder och volontärer – unga såsom äldre.

Med önskan om en solig sommar

Helena Hulkko

Kommunikationschef

HelsingforsMission

Tfn 050 582 2211

helena.hulkko@helsinkimissio.fi 

Bilagor

HelsingforsMission är en organisation inom socialbranschen, som utvecklar och erbjuder verksamhetsformer för seniorer, unga och specialgrupper. Verksamheten, baserad på både yrkeskunskap och volontärarbete, utmanar alla människor att kämpa mot ensamhet - för de bortglömda. Organisationen har nära 90 anställda och över 1600 utbildade volontärer.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs