Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hampaan juurihoito Käypä hoito -suositus on valmistunut: Juurihoidon tekeminen kannattaa

Hammaslääkäriseura Apollonia

Hampaan juurihoito Käypä hoito -suositus on valmistunut: Juurihoidon tekeminen kannattaa

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2016 klo 10:00
Julkaisija: Hammaslääkäriseura Apollonia

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
KÄYPÄ HOITO

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja täyttöä, muistutetaan tänään julkaistavassa Hampaan juurihoito Käypä hoito -suosituksessa. Juurihoidolla voidaan pelastaa hammas ja estää bakteerien leviäminen muualle elimistöön. Uuden suosituksen mukaan juurihoidon tekeminen kannattaa ja juurihoidettu hammas kestää useimmiten hyvin.

Juurikanavien puhdistukseen ja täyttöön joudutaan, jos hampaan ydin eli pulpa on vaurioitunut. Toimenpiteessä hampaan juurikanavat puhdistetaan juurikanavaneuloilla ja desinfioidaan, jotta infektio saadaan hoidettua. Puhdistetut juurikanavat täytetään tiivisti juurentäytemateriaalilla. Juurihoitoon kuuluu oleellisena osana myös kestävän kruunuosan rakentaminen.

– Juurihoidon lisäksi hampaan kruunun korjaamiseen kannattaa satsata. Hyvä ja kestävä pitkäaikaisratkaisu, esim. hampaan kruunutus, on yhtä tärkeä kuin itse juurihoito, toteaa HLT, EHL Anja Kotiranta.

Jos juurihoidon tarve todetaan, kannattaa tulehdus hoitaa heti, eikä odottaa, että tulee vaivaa ja poski turpoaa. Juurihoidon tekeminen kannattaa ja hoidon ennuste on hyvä.

Suosituksen mukaan ensisijaisesti tulee aina arvioida, onko hampaan säilyttäminen juurihoidolla mahdollista. Jos hammas voidaan säilyttää, vältytään laajemmilta proteettisilta hoidoilta eli puuttuvien hampaiden ja kudosten korvaamiselta. Aina juurihoito ei kuitenkaan ole mahdollinen, jos esim. hammas on lohjennut pahasti. Silloin implantti tai silta ovat hyviä vaihtoehtoja.

Juurihoito toimenpiteenä kantaa ehkä huonointa mainetta hammaslääketieteellisistä toimenpiteistä. Sen ei tarvitse enää nykyään olla epämiellyttävä tai kivulias toimenpide, vaan hoito voidaan tehdä potilas hyvin huomioiden. Sen vuoksi ei myöskään tarvitse juosta hammaslääkärillä kymmentä kertaa, vaan juurihoito voidaan tehdä yhdellä tai muutamalla hoitokäynnillä riippuen hoidettavasta hampaasta ja potilaasta.

Tulehduksen ehkäiseminen on parasta juurihoitoa

Tavallisin syy juurihoidolle on hampaan reikiintyminen. Hampaan reikiintymisen ehkäisy hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla onkin paras keino estää hampaan ytimen tulehtumista.

Oireilevan hampaan kanssa kannattaa hakeutua ajoissa hoitoon sillä "lääkepaikkauksella" voidaan joskus välttyä juurihoidolta.

Hampaan juurihoito Käypä hoito -suosituksen on laatinut Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asettama työryhmä. Uusi Käypä hoito -suositus löytyy osoitteesta www.kaypahoito.fi.

Lisätietoja:

Prof., suositusryhmän pj Leo Tjäderhane; p. 040 739 9510, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

HLT, EHL, Käypä hoito -toimittaja Marja Pöllänen; p. 040 723 5818, etunimi.sukunimi(at)duodecim.fi

Dos., EHL, ylihammaslääkäri, Tuija Palin-Palokas; p. 02061 57955, etunimi.sukunimi(at)kouvola.fi

HLT, EHL Anja Kotiranta; p. 050 560 2305, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi

 

Osoitelähde: Terveystoimittajat ry, Apollonian rekisteri ja ePressi.com

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs