Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hammaslääkäripäivät 2015: Hampaiden valkaisu on turvallisinta ammattilaisen ohjauksessa

Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 2015: Hampaiden valkaisu on turvallisinta ammattilaisen ohjauksessa

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2015 klo 10:00
Julkaisija: Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 19.-21.11.2015

Hampaiden valkaisu on hampaille tehtävistä toimenpiteistä yksi turvallisimmista, mikäli se tehdään oikein. Kuitenkin väärin käytettynä valkaisutuotteet saattavat vaurioittaa mm. pehmytkudoksia ja saada aikaan kurkun käheyttä.

Valkaisuaineita voidaan myydä lähes missä tahansa EU-lainsäädännön puitteissa, koska ne luokitellaan kosmetiikkatuotteiksi. Useissa tapauksissa kuluttajat jäävät täysin vaille käyttöopastusta, mikäli tuotteet ostetaan internetin kautta, kampaamoista tai muista hammashoitoon erikoistumattomista paikoista. Olisikin suositeltavaa, että hampaiden valkaisu tapahtuisi aina ammattilaisen ohjauksessa. Näin pystytään valitsemaan turvallisin ja tehokkain menetelmä yksilöllisesti.

Hampaiden valkaisu sopii melkein kaikille, paitsi odottaville ja imettäville äideille. Ennen valkaisua perushammashoito pitää olla tehty ja potilaalla ei saa olla aktiivista hammas-, ien- tai limakalvosairautta. Valmistajat eivät suosittele valkaisua alle 13-vuotiaille.
– Itse en suosittele hampaiden valkaisua alle 18-vuotiaille kuin poikkeustapauksissa. Tuolloinkin vaadin huoltajan kirjallisen luvan toimenpiteeseen, kertoo erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.

Hampaat voidaan valkaista joko vastaanotolla tai kotona. Kotivalkaisussa tehokkainta on käyttää yksilöllisesti tehtyjä muotteja, jonne potilas itse laittaa valkaisuainetta päivittäin noin 2–4 viikon ajan. Vastaanotolla tehtävä valkaisu kestää noin 1,5–2 tuntia. Siinä käytetään voimakkaampia valkaisuaineita, jolloin ikenet tulee suojata siihen kehitellyillä kumimaisilla aineilla valkaisun ajaksi. Osassa vastaanottovalkaisumenetelmistä voidaan käyttää laseria tai erilaisia valonlähteitä tehostamaan valkaisutulosta. Lisäksi on olemassa standardikokoisia valkaisulusikoita, valkaisuliuskoja sekä penslattavia nesteitä. Näiden tuotteiden avulla saatava hampaiden valkaisu ei ole yhtä tehokas kuin vastaanotolla tai yksilöllisten muottien avulla tehty valkaisu.

Suurin osa Suomessa myytävistä valkaisua lupaavista hammastahnoista poistavat pinnallisia värjäytymiä hankaamalla. Näitä tuotteita ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Osa hammastahnoista poistaa värjäytymiä entsyymien avulla ja näin ollen ovat turvallisia päivittäisessäkin käytössä. Lisäksi hammastahnoihin on lisätty siniaineita, jotka tarttuvat hampaan pintaan. Ne muuttavat valon heijastumista hampaan pinnalta ja hammas saattaa hetkellisesti näyttää vaaleammalta.  

– Oikein käytettynä valkaisuaineet ovat täysin turvallisia. Tärkein asia on saada riittävän tarkat ohjeet käytöstä ja miten tulee toimia valkaisun aikana sekä sen jälkeen. Esimerkiksi värjäävien ruoka-aineiden käyttöä on vältettävä valkaisun aikana ja 48 tuntia sen jälkeen. Tyypillisin sivuvaikutus on vihlonta, jota esiintyy tutkimusten mukaan 18–78 %:lla käyttäjistä. Vihlonta on lähes poikkeuksetta ohimenevää, toteaa Niskanen.


EHL Antti Niskanen luennoi Hammaslääkäripäivillä otsikolla ”Hampaiden valkaisu – Mitä, missä, milloin?” pe 20.11. klo 13.30–14.10 Estetiikkaa eettisesti -sessiossa Helsingin Messukeskuksessa.


Lisätietoja: EHL Antti Niskanen, antti-jussi.niskanen@hammashohde.fi

Osoitelähde: Terveystoimittajat ry ja ePressi.com

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs