Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hammaslääkäripäivät 2015: Häiritse suun biofilmiä hammasharjalla

Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 2015: Häiritse suun biofilmiä hammasharjalla

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2015 klo 10:00
Julkaisija: Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 19.-21.11.2015

Biofilmi aiheuttaa suun yleisimmät infektiosairaudet eli hampaiden reikiintymisen ja hampaiden tukikudosten eriasteiset tulehdukset. Sairauksia ylläpitää järjestäytynyt mikrobiyhteisö eli biofilmi, joka parantaa bakteereiden selviytymistä, vaikeuttaa hoitoa ja rasittaa yleisterveyttä. Biofilmin häätämiseen tarvitaan niin suunterveyden ammattilaisten hoitotyötä kuin potilaan kotihoitoa.

Yleisesti arvioidaan, että 60–80 % infektiosairauksista on kohtalaisen hitaasti kehittyviä ja kroonisluonteisia biofilmi-infektioita. Rakenteellisesti ja toiminnallisesti järjestäytynyt biofilmi suojaa yksittäisiä bakteereita. Biofilmissä bakteerit pystyvät kommunikoimaan keskenään ja siten organisoimaan toimintojaan. Käytännössä tämä merkitsee biofilmin erinomaista kykyä vastustaa erilaisia antibiootteja ja antisepteja – sekä elimistön puolustusvastetta. On esitetty, että biofilmin häätäminen antibiootilla vaatisi jopa 1 000-kertaisen antibioottipitoisuuden verrattuna yksittäisiin bakteereihin.  

Suun biofilmi on hyvin sitkeää ja kroonisluonteisten tulehdusten hoito työlästä.
– Hampaan reiän paikkaaminen ei paranna itse sairautta, mutta korjaa hetkeksi sairauden aiheuttaman vaurion hampaan kovakudoksessa. Mikäli biofilmitekijää ei saada hallintaan, sairaus jatkuu paikkaamisesta huolimatta ja uusien reikien ilmaantuminen on vain ajan kysymys. Biofilmin hallinnasta on kyse myös esim. parodontiittipotilaan ylläpitohoidossa. Varsinaista hoitoa seuraavassa ylläpitohoidossa hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa mekaanisesti biofilmiä ientaskuista ja pyrkii vähentämään sairauden uusiutumisriskiä, erikoishammaslääkäri Petri Hippi toteaa.

Biofilmin häätäminen vaatii potilaan ja suunterveyden ammattilaisten yhteistyötä. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisten suunhoitotottumukset ovat vaatimattomalla tasolla. Ammattilaiset voivat laitteillaan ja välineillään poistaa biofilmiä ja opastaa potilaita hyvän suuhygienian toteuttamisessa. Potilaalla on kuitenkin tärkeä rooli biofilmin hallinnassa: päivittäinen omahoito. Harva suomalainen aikuinen osaa tämän riittävän hyvin. Sähköhammasharjan ja kullekin potilaalle yksilöllisesti valittujen välineiden käyttö aamuin illoin auttavat poistamaan hampaiden pinnan biofilmiä eli plakkia mekaanisesti. Kun plakkia on häiritty ja hajotettu harjaamalla, hammastahnan tai suuveden vaikuttavat aineet voivat tehostaa suun puhdistumista.

Suun biofilmisairaudet ovat työläitä hoitaa ja siksi kalliita. Tutkimuksen mukaan niiden aiheuttamat kustannukset ovat liki kaksinkertaistuneet esim. Yhdysvalloissa 1997–2006 (Periodontology 2000, 2011). Hampaiden tukikudosten biofilmiperäisen tulehduksen perushoito voi laskea myös merkittävästi esim. diabeteksen, sepelvaltiotaudin tai raskauskomplikaatioiden hoidon kustannuksia (Am J Prev Med. 2014). Vastaavasti suunterveyteen kohdistuvat säästöt ja KELA-korvauksien leikkaukset voivat kasvattaa yleissairauksien hoitokuluja. Omahoidon opettaminen ja siihen motivoiminen ovatkin kaikkein kustannustehokkainta suun terveydenhoitoa.

Lisätietoja: EHL Petri Hippi, p. 040 527 2010, petri.hippi@fimnet.fi

Beikler T, Flemming TF. Biofilm-associated diseases: trends and implications for quality of life, systemic health and expenditures, Periodontology 2000, Vol. 55, 2011, 87–103.

Jeffcoat MK, Jeffcoat RL, Gladowski PA, Bramson JB, Blum JJ. Impact of periodontal therapy on general health: evidence from insurance data for five systemic conditions. Am J Prev Med. 2014 Aug; 47(2):166–74.

Osoitelähde: Terveystoimittajat ry ja ePressi.com

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs