Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hammaslääkäripäivät 2014: Hammasinfektiot voivat lisätä syöpäriskiä

Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 2014: Hammasinfektiot voivat lisätä syöpäriskiä

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2014 klo 09:45
Julkaisija: Hammaslääkäriseura Apollonia

Hammaslääkäripäivät 20.-22.11.2014

Infektion käynnistämä krooninen tulehdus on yksi syövän riskitekijöistä. Suusairauksista karies ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat ihmiskunnan yleisimpiä infektiosairauksia. Nyt tutkijat ovat löytäneet alustavaa tutkimusnäyttöä siitä, että hammasinfektioilla on tilastollinen yhteys syöpäsairastuvuuteen.

Suu ja hengitystiet ovat tärkein infektioportti elimistöön. Suussa elää runsaasti mikrobeja; 1 mg hammasplakkia voi sisältää miljardeja bakteereja. Lähes jokainen kärsii hammasinfektiosta jossain vaiheessa elämäänsä. Moni voi sairastaa etenkin vähäoireista ja kroonistunutta parodontiittia tietämättään. Riskinä on, että hoitamaton, suuperäisten bakteerien aiheuttama tulehdus leviää verenkierron kautta koko elimistöön. Suuperäiset bakteerit voivat pesiytyä myös muihin elimiin, kuten sydämeen ja valtimoiden seinämiin, ja aiheuttaa monia vakavia sairauksia – jopa syöpää.

Jopa 20 prosentissa tapauksista syövän syyksi paljastuu infektio. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat helikobakteerin aiheuttama mahasyöpä ja papilloomavirusten aiheuttama kohdunkaulan syöpä. Nyt myös hammasinfektioiden ja syöpäsairastuvuuden välisestä tilastollisesta yhteydestä on löydetty tutkimuksissa alustavaa näyttöä. Ruotsalaisessa, lähes 30 vuotta käynnissä olleessa kohorttitutkimuksessa (tutkimus, jossa seurataan tiettyä taudille altistunutta ryhmää) on havaittu parodontiitin ja syöpään sairastumisen välinen yhteys. Tutkimuksen mukaan jopa rintasyöpä oli yleisempää potilailla, jotka olivat sairastaneet kroonista parodontiittia. Parodontiitti liittyy tilastollisesti myös suun ja nielun syöpiin.

Tutkimustulokset ovat alustavia ja lisätutkimusta tarvitaan, ennen kuin hammasinfektioiden ja syövän synnyn välinen yhteys voidaan vahvistaa. Tutkimustietoa kaivataan muun muassa myös hyvin hampaansa hoitaneiden potilaiden osalta.

Useammassa aikaisemmassa tutkimuksessa on kuitenkin jo havaittu, että suun bakteerien yhteys suun ja nielun syöpiin voi syntyä alkoholin käytön myötä. Alkoholi muuttuu suun mikrobien avulla asetaldehydiksi, joka on karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine.  Pitkään jatkunut runsas alkoholin käyttö lisää merkittävästi suusyöpäriskiä.

Hyvä suuhygienia voikin suojata syövän synnyltä niin paikallisesti kuin yleisestikin.


Lisätietoja:
Prof., ylilääkäri Jukka H. Meurman (Helsingin yliopisto ja HYKS), jukka.meurman@helsinki.fi,
p. 050-427 0338
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys, johon kuuluvat lähes kaikki Suomen hammaslääkärit. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. Lisätietoja: www.apollonia.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs