Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hallitus on lisäämässä potilaiden lääkekuluja 32 miljoonalla eurolla - Säästö voitaisiin toteuttaa lisäämällä rinnakkaislääkkeiden käyttöä

Rinnakkaislääketeollisuus ry

Hallitus on lisäämässä potilaiden lääkekuluja 32 miljoonalla eurolla - Säästö voitaisiin toteuttaa lisäämällä rinnakkaislääkkeiden käyttöä

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2014 klo 16:03
Julkaisija: Rinnakkaislääketeollisuus ry

Hallitus ehdottaa lääkekorvauksiin vuotuista 45 euron alkuomavastuuta kaikille yli 18-vuotiaille. Samalla vuonna 2013 laskettu peruskorvaus nostetaan 35 prosentista 40 prosenttiin. Ehdotettu muutos kasvattaisi lääkkeiden käyttäjien kustannuksia noin 32 miljoonalla eurolla.

Hallituksen ehdotus pohjautuu lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän ehdotuksiin. Työryhmä ehdotti, että alkuomavastuun käyttöönotosta saatava säästö tulee ohjata lääkekustannusten vuotuisen omavastuun, eli lääkekaton alentamiseen ja korvaustasojen korottamiseen. Kevään kehysriihipäätöksessä päätettiin, että valtion osuuteen lääkekorvauksista on tehtävä 26 miljoonan euron menosäästö vuodesta 2016 alkaen. Hallitus ehdottaakin nyt, että alkuomavastuun tuoma säästö ohjataan peruskorvauksen korottamisen lisäksi valtiontalouden säästöksi, eikä lääkekattoa ole tarkoitus enää laskea. Suomessa potilaiden maksamat lääkekulut ovat eurooppalaisittain korkealla tasolla jo valmiiksi.

Hallituksen esitys ei edistä rationaalista lääkehoitoa. Lääkekorvaustyöryhmän loppuraportin mukaan rinnakkaislääkkeiden osuuden kasvattaminen voisi tuoda säästöjä myös Suomessa. Potilaiden maksuosuuksien nostaminen voitaisiinkin välttää rinnakkaislääkkeiden käyttöä lisäämällä. Täällä edullisten rinnakkaislääkkeiden pakkauksissa mitattu markkinaosuus on yhä alle 50 prosenttia, vaikka esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Hollannissa se on selvästi yli 60 prosenttia ja Saksassa jo yli 70 prosenttia. WHO:n mukaan rinnakkaislääkkeiden alikäyttö on yksi keskeisistä syistä terveydenhuoltojärjestelmien tehottomuuteen. Rinnakkaislääkkeiden käytön edistämiseksi tarvitaan kannustimia lääkäreille, apteekeille ja potilaille.

Hallitus on lisännyt potilaiden maksuosuutta aiemminkin. Helmikuussa 2013 lääkkeiden peruskorvausta alennettiin 42 prosentista 35 prosenttiin ja alempaa erityiskorvausta 72 prosentista 65 prosenttiin. Samalla laskettiin lääkekattoa.

Lisätietoa: Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtaja Heikki Bothas, 040 7589 663

Hallituksen esitys

Lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän loppuraportti

 

Rinnakkaislääketeollisuus ry pyrkii edistämään lääkemarkkinoiden kilpailua ja edullisten ja turvallisten rinnakkaislääkkeiden käyttöä, jolloin sekä potilaiden että yhteiskunnan lääkemenot pysyvät kohtuullisina.

www.rinnakkaislaakkeet.fi

@rinnakkaislaake

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs