Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Geriatrian professori Raimo Sulkava: uusi ravitsemushoito varhaisen Alzheimerin tautiin vaikuttaa lupaavalta

Geriatrian professori Raimo Sulkava: uusi ravitsemushoito varhaisen Alzheimerin tautiin vaikuttaa lupaavalta

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2015 klo 09:30
Julkaisija: Nutricia Medical

Helsinki, 10.2.2014

Itä-Suomen yliopiston geriatrian emeritusprofessori Raimo Sulkava kertoo, että moni hänen hoitamistaan varhaista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista on kokenut vointinsa parantuneen uuden kliinisen ravitsemusvalmisteen ansiosta.

-Souvenaid on siitä erikoinen ravitsemushoito, että sitä on tutkittu kuten lääkettä. Sillä ei ole haittavaikutuksia, ja potilaat ovat nauttineet juomaa mielellään. Heidän vointinsa on kohentunut ja osa kokee muistinsa parantuneen. Näin on käynyt myös minun potilaillani: monet ovat virkistyneet ja osalla heistä muistikin vaikuttaa todellakin toimivan entistä paremmin, Sulkava sanoo.

Myös kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että Souvenaidista on hyötyä varhaista Alzheimerin tautia sairastaville.1,2  Varhaisen Alzheimerin taudin peruspiirteisiin kuuluu synapsien eli hermosolujen välisten viestiyhteyksien katkeaminen. Uusien synapsien muodostumiseksi tarvitaan välttämättä monia ravintoaineita. Tutkimuksissa on havaittu, että varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla on aivoissaan ja veressään niukasti kyseisiä ravintoaineita. Samanaikaisesti heillä on myös sairaudesta johtuen lisääntynyt tarve samoille ravintoaineille patologisen prosessin vaikutusten kompensoimiseksi. 3,4,5,6,7

Souvenaid sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän ravintoaineita, joita esiintyy luontaisesti ruoassa. Riittäviä ravintoainemääriä on kuitenkin vaikea saada normaalista ruokavaliosta. Souvenaidin sisältämät ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä varhaista Alzheimerin tautia sairastaville. Tutkimuksissa on havaittu, että Souvenaidiin lisätyn uridiinin, koliinin, kalaöljyn, fosfolipidien sekä B-vitamiinien ja antioksidanttien yhdistelmä on tärkeä uusien synapsien muodostumiseksi.7

-Olen kohtalaisen innostunut tästä ja suosittelenkin nykyään, että lievää Alzheimerin tautia sairastavat kokeilevat Souvenaidia ainakin parin kuukauden ajan. Se on helppo tapa varmistaa, että aivot saavat toimintansa kannalta tärkeitä aineita. Niitä saa tavallisesta ravinnostakin, mutta ei tarpeeksi suuria määriä, professori jatkaa.

Cochrane-tutkijaverkoston  katsausten mukaan ei ole vielä riittävää tieteellistä näyttöä siitä, että yksittäiset ravintoaineet voisivat johtaa parempiin tuloksiin Alzheimerin tautia sairastavilla, vaikka heillä monien ravintoaineiden pitoisuudet jäävätkin heikoksi. 8,9,10

Souvenaidia tutkitaan tällä hetkellä myös EU:n rahoittamassa monikansallisessa tutkimushankkeessa (LipiDiDiet), jota johdetaan Itä-Suomen yliopistosta.11

-Ikääntymisen myötä kehon kyky hyödyntää ravintoaineita heikkenee, ja erityisesti Alzheimerin tautiin sairastuneilla on havaittu myös tahatonta painonlaskua. Ravitsemushoito on uusi mielenkiintoinen tutkimusalue Alzheimerin taudin hoidossa ja diagnosoidut potilaat tulisi saada nopeasti hoidon piiriin, Sulkava vetoaa.

Muistisairauksiin sairastuu 36 suomalaista päivässä eli vuosittain noin 13 000 henkilöä. Sairastuneiden määrä kasvaa nopeasti. Vuonna 2010 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairasti arviolta reilu 95 000 ja lievää noin 30 000–35 000 henkilöä. Vuonna 2020 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastaa arviolta 130 000 henkilöä. 12

Souvenaidin käyttö

Terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa käytettävä Souvenaid on tarkoitettu varhaisen Alzheimerin taudin pitkäaikaiseen hoitoon ja päivittäinen annostus on yksi pullo. Se kannattaa nauttia päivittäin aina samaan aikaan, esimerkiksi osana aamiaista, että se olisi helpompi muistaa.

Souvenaid on gluteeniton ja vähälaktoosinen ravintovalmistejuoma, josta on kaksi makuvaihtoehtoa: mansikka ja vanilja. Souvenaid myydään neljän kappaleen pakkauksissa, ja yhden pullon hinta on noin 3,90 euroa.

Lisätietoja:

Raimo Sulkava, p. 044 301 7010

Nutricia Medical Oy

Päivi Pakarinen, toimitusjohtaja

p. 0400 704 252, s-posti: paivi.pakarinen@nutricia.com

Viitteet

 1. Scheltens P, Kamphuis PJ, Verhey FR, Olde Rikkert MG, Wurtman RJ, Wilkinson D, Twisk JW, Kurz A. Efficacy of a medical food in mild Alzheimer’s disease: A randomized, controlled trial. Alzheimers Dement 2010;6(1):1-10.e1.
 2. Scheltens P; Twisk JW; Blesa R; Scarpini E; Von Arnim CA;  Bongers A; Harrison J; Swinkels SH; Stam CJ; De Waal H;  Wurtman RJ; Wieggers RL; Vellas B;  Kamphuis PJ.  Efficacy of Souvenaid in mild Alzheimer’s disease: results from a randomized, controlled trial. Journal of Alzheimer’s disease: JAD 2012;31(1):225-36.
 3. Smach MA, Jacob N, Golmard J-L et al. Folate and homocysteine in the cerebrospinal fluid of patients with Alzheimer's disease or dementia: a case control study. Eur. Neurol. 2011;65(5):270-8.
 4. Glasø M, Nordbø G, Diep L, Bøhmer T. Reduced concentrations of several vitamins in normal weight patients with late-onset dementia of the Alzheimer type without vascular disease. J Nutr Health Aging. 2004;8(5):407-13.
 5. Lopes da Silva S, Elemans S et al. Plasma nutrient status of patients with Alzheimer's disease: Systematic review and meta-analysis. Alzheimer’s and Dementia 2013:1-18.
 6. Mi W, van Wijk N, Cansev M, Sijben JW, Kamphuis PJ. Nutritional approaches in the risk reduction and management of Alzheimer’s disease. Nutrition 2013;29:1080-89.
 7. van Wijk N, Broersen LM, de Wilde MC, Hageman RJ, Groenendijk M, Sijben JW, Kamphuis PJ. Targeting synaptic dysfunction in Alzheimer’s disease by administering a specific nutrient combination. JAD 2014 in press (accepted 23.7.2013).
  1. Malouf R, Grimley Evans J. Folic acid with or without vitamin B12 for the prevention and  treatment of healthy elderly and demented people. Cochrane Database Syst Rev. 2008;(4):CD004514
  2. Farina N, Isaac MG, Clark AR et al. Vitamin E for Alzheimer's dementia and mild cognitive impairment. Cochrane Database Syst Rev. 2012;11:CD002854.
  3. Malouf R, Areosa Sastre A. Vitamin B12 for cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(3):CD004326.
  4. European Commission website. LipiDiDiet: http:ec.europa.eu/research/bioeconomy/lipidiet_en.htm [Accessed December 2012]
  5. Kansallinen muistiohjelma 2012 - 2020. Tavoitteena muistiystävällinen Suomi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2012:10. [National Memory Programme 2012 - 2020. Creating a “memory-friendly” Finland. Finnish Ministry of Social Affairs and Health, reports and memorandums 2012:10.] 

SOURCE Nutricia Advanced Medical Nutrition

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs