Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » FYSI ry:n julkilausuma sote-lakiesityksestä

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

FYSI ry:n julkilausuma sote-lakiesityksestä

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2014 klo 03:52
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjät ovat kokoontuneet Tulevaisuusseminaariin valtakunnallisille FYSI-yrittäjäpäiville 13.-15.11.2014 M/S Mariellalle. Alan yrittäjäjärjestön, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n hallitus on antanut FYSI-yrittäjäpäivillä sote-lakiesitykseen liittyvän julkilausuman. FYSI ry:hyn kuuluu 700 eri puolilla Suomea toimivaa jäsenyritystä, joista valtaosa on asiakkailleen lähipalveluja tarjoavia alle kolmen hengen yrityksiä.

 

JULKILAUSUMA                                                                                                                      

Valtakunnalliset FYSI-yrittäjäpäivät 13.11.2014

 

Suomen jokaisessa kunnassa, lähellä ihmisiä toimivat pienet fysioterapiayritykset tarjoavat asiantuntevaa palvelua työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Nämä yritykset maksavat veronsa Suomeen ja tarjoavat syrjäseuduillakin ihmisille lähipalveluja. Sosiaali- ja terveysalan yritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä: noin 20 000:ssa sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksessä työskentelee 60 000 työntekijää. Heidän työpaikkansa ovat vaarassa, jos yritysten ja järjestöjen palvelutarjonta jätetään sote-lakiesityksessä sattumanvaraisen hankinnan varaan.

Fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjät ovat seuranneet huolensekaisin tuntein lakiesityksen valmistelua. Onnistunut uudistus ei synny hätäisellä aikataululla, eikä ilman huolellista valmistelutyötä. Tarvitaan todellinen rakenneuudistus, jossa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyöllä tuotetaan kansalaisten tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Terveysalan yrittäjät ovat turhautuneet siihen, että yritysten tuottamat vaativat terveyspalvelut – esimerkiksi vaikeavammaisten kuntoutus – leimataan kerta toisensa jälkeen perusteitta ja loukkaavasti ”rusinat pullasta” -politiikaksi ja ”tienaamiseksi ihmisten terveydellä”.  Yritykset näkevät uhkana lakiehdotuksen mahdollistaman tilanteen, jossa kunnat alkavat tuottaa kaikki palvelut itse tai hankkia palveluja toisilta kunnilta ilman kilpailutusta. Kuntien monopoliasemasynnyttää tilanteen, jossa asiakkaalla ei ole valinnanvapautta. Uhkana nähdään myös liian suuret hankintakokonaisuudet, joihin pienet yritykset eivät pysty osallistumaan. Tämä voidaan välttää käyttäen reilua kilpailutusta tai asiakkaalle annettavaa palveluseteliä.

Alan yritykset pitävät tärkeänä ja sote-uudistuksen taloudellisen onnistumisen kannalta välttämättömänä, että kaikki tuottajat – myös julkinen sektori – velvoitetaan laskemaan palvelutuotteidensa hinnat ja ilmoittamaan ne julkisesti. Vasta sen jälkeen on mahdollista tehdä todellisiin laskelmiin perustuvia kustannustehokkaita hankintoja.

Yritysten mielestä sote-uudistus tarjoaa historiallisen mahdollisuuden rakentaa suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto kustannustehokkaalle pohjalle, jossa julkinen, yksityinen ja kolmas sektori pääsisivät kaikki samalle viivalle tarjoamaan palvelutuotteitaan asiakkaan valittavaksi. Asiakas ei saa jäädä vanhojen rakenteiden ja valtataistelun jalkoihin. Terve kilpailu tuo asiakkaan keskiöön, synnyttää korkealaatuisia palveluita ja tuo elinvoimaa kuntatalouteen.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n hallitus

Lisätiedot: 

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, johon kuuluu noin 700 yritystä eri puolilta Suomea. FYSI ry:llä on 610 laitosluvalla toimivaa jäsentä ja 90 ammatinharjoittajajäsentä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille eli toimipiste löytyy Suomen joka kunnasta läheltä jokaista ihmistä. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, naisvaltaisia, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka työllistävät ja tuottavat verotulot Suomeen. Toimialamme yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista entistä paremmin kansalaisten hyödynnettäväksi.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs