Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » FYSI 2/2011 ilmestynyt; Kela -korvaukset leikkauslistalla

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

FYSI 2/2011 ilmestynyt; Kela -korvaukset leikkauslistalla

Tiedote.
Julkaistu: 16.05.2011 klo 18:59
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

 

 

FYSI 2/2011 –lehti on ilmestynyt

Lue FYSI 2/2011 verkossa

http://epaper.edita.fi/fysi/02-2011/

 

Lehden pääkirjoituksessa ihmetellään sosiaali- ja terveysministeriön suljetussa työryhmässä valmisteltua esitystä, joka johtaisi Kela-korvausten leikkaamiseen ja kansalaisten omavastuuosuuksien rajuun nostamiseen. Asiakkaiden maksukyvyn vieminen merkitsisi terveydenhuollon pienten naisvetoisten yritysten konkurssiaaltoa.  Leikkausten vastineeksi tarjotaan jonotusta julkisessa terveydenhuollossa.

http://www.fysi.fi/liitteet/2011/FYSI_lehti_2_2011_paakirjoitus.pdf

 

Kelan sairaanhoitovakuutus leikkauslistalla

Koko kansan rahoittama Kelan julkinen sairaanhoitovakuutus on uhattuna vakavammin kuin koskaan ennen. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäen johtama työryhmä esittää, että sairausvakuutuskorvausten maksaminen asiakkaille yksityisen terveydenhuollon käynneistä pitäisi lopettaa. Leikkauslistalla ovat Kela-korvaukset lääkärinpalkkioista, hammaslääkärinpalkkioista, fysioterapiasta ja laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Lisäksi terveydenhuollon matkakorvaukset asiakkaille lopetettaisiin. 

Sairausvakuutuskorvausten poistamista ja kansalaisten omavastuuosuuksien rajua kasvattamista kutsutaan ministeriön "stignafuulia" -kielellä "Monikanavaisen rahoitusmallin poistamiseksi". Tilalle tarjotaan "Yksikanavaista rahoitusmallia" = kaikki rahat kunnille ilman korvamerkintää. Sairausvakuutusmaksuja on tarkoitus edelleen periä entisen suuruisina leikkauksista huolimatta.

http://www.fysi.fi/liitteet/2011/sava_leikkaus_FYSI-lehti_2_2011_sivut_6-7.pdf

 

Leikkauksesta kärsivät eniten: naiset, eläkeläiset, pienituloiset

Sairausvakuutuskorvausten lopettaminen iskisi pahiten pienituloisiin, eläkeläisiin ja naisiin. Kelan julkinen sairaanhoitovakuutus on ainoa sairausvakuutus, jonka eläkeläiset voivat saada. Yksityistä sairauskuluvakuutusta ei myönnetä yleensä yli 60-vuotiaille eikä vakavista sairauksista kärsiville tai vammaisille. Sairausvakuutuskorvausten poistaminen poistaisi viimeisenkin vakuutusturvan, joka suomalaisella on syntymästä kuolemaan saakka.

 

Matkakorvaukset myös leikkauslistalla

Työryhmä esittää Kela-korvausten poistamista myös sairauden vuoksi tehtävistä matkoista, joita käyttävät eniten vanhukset ja vammaiset. Kelan matkakorvauksia maksetaan nykyisin sekä julkiseen että yksityiseen terveydenhuoltoon. Sairausvakuutuksesta maksettiin matkakorvauksia 5 miljoonasta matkasta yhteensä 250 milj. euroa vuonna 2010 (Lähde: Kelan tilastollinen vuosikirja).

 

Naisvaltaisten palvelualojen yrittäjyys vaarantuu

Jos Kela-korvaukset poistetaan, asiakkaiden maksukyvystä leikataan 25-30 %. Tämän jälkeen pienituloisilla ja eläkeläisillä ei olisi varaa käydä esim. toimintakyvyn kannalta tärkeässä fysioterapiassa. Tällöin yritykset joutuisivat lopettamaan toimintansa ja yrittäjät ja työntekijät jäisivät työttömiksi. Samanaikaisesti Työ- ja elinkeinoministeriö kannustaa mm. terveydenhoitoalan henkilökuntaa ryhtymään yrittäjäksi. Tuntuu siltä, että TEM:issä ei tiedetä, mitä STM:ssä tehdään.

 

Mitä järkeä sairausvakuutuksen leikkauksissa on?

Leikkausten tavoitteena on poistaa Kela-korvaukset suomalaisilta. Tämä raha, yhteensä noin 500 miljoonaa euroa, siirrettäisiin kunnille ilman korvamerkintää käytettäväksi kuntien yleisiin menoihin. Sairausvakuutusmaksujen keräämistä kansalaisilta ei silti lopetettaisi. Kelan sairausvakuutus mahdollistaa pienituloisille ja vanhuksille valinnanvapauden. Jos Kela-korvaukset poistettaisiin, ihmisten kustannukset esim. silmälääkärissä ja fysioterapiassa käynnistä nousisivat 25-30  % nykyisestä.

Tällä hetkellä Kela korvaa noin 3,8 miljoonasta yksityislääkärissä käynnistä, 2,8 miljoonasta hammaslääkärissä käynnistä ja yli 2 miljoonasta fysioterapian tutkimus- ja hoitotoimenpiteestä, 5 miljoonasta sairauden vuoksi tehdystä matkasta jne. Ei ole realistista kuvitella, että kunnat pystyisivät niille siirrettävällä 500 miljoonalla eurolla kustantamaan kaiken tämän,  joka nyt hoidetaan lain perusteella tasapuolisesti Kelasta.

Fysioterapia apuna elämänmuutoksessa

Kaksikymppisenä Mari oli jatkuvasti myöhässä, bailasi, poltti tupakkaa, poti kroonista univajetta ja oli tottunut ainaiseen päänsärkyyn. Kolmikymppisen Mari Saikkosen elämässä tuo kaikki on toisin. – Elämän voi muuttaa, mutta entiseen pitää ensin kyllästyä!, sanoo nuori nainen. 

 

Nitkahdus, kuvaus, jonotus…, tutkimus, jonotus…, leikkaus, kuntoutus!

Fysioterapeutin päiväkirja omasta polvileikkauksestaan ja siitä kuntoutumisesta.

 

Iäkkään ykkösliike: tuolista ylös!

Kyky nousta tuolista ylös, omille jaloille seisomaan, on tärkeä iäkkään ihmisen toimintakyvyn mittrari. Fysioterapeutit opastavat ikääntyneitä ja heidän lähipiiriään ottamaan seisomaan nousun harjoittelun osaksi päivittäisiä rutiineja, jotta mm. kotona pärjäämisen kannalta tärkeä liikkumiskyky voidaan turvata.

 

Alaraajan amputoinnin jälkeenkin kävellään – jopa juostaan

Tapaturmassa tai sairauden seurauksena menetetty alaraaja haastaa ihmisen monella tavalla. On opeteltava toimimaan uudenlaisen kehon kanssa, sen ehdoilla. Avuksi tulevat yhä kehittyneemmät ihmisen varaosat – proteesit - ja kuntoutuksen ammattilaiset.

 

FYSI-lehden julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

 

Lisätietoja: Aino Sainio, toiminnanjohtaja/päätoimittaja, puh. 09-477 2344 tai 0400-784515

 www.fysi.fi

 Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry julkaisee fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillista uutis- ja asiakaslehteä FYSI, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Yhdistyksen tavoitteena on alan edunvalvonnan lisäksi tukea kansanterveystyötä mm. järjestämällä jatko- ja täydennyskoulutusta fysioterapeuteille ja muille alan ammattilaisille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs