Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Flunssakausi on käynnissä – näin ehkäiset ja hoidat flunssaa

Terveystalo

Flunssakausi on käynnissä – näin ehkäiset ja hoidat flunssaa

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2014 klo 13:44
Julkaisija: Terveystalo

On jälleen aika, kun työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa köhitään ja niistetään. Hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisemisessä on tärkeää muistaa yksinkertaiset infektioiden leviämistä ehkäisevät käytännöt: pese käsiä ahkerasti ja suuntaa yskiminen tai aivastus kainaloon päin, älä toisia päin tai kämmeneesi.

Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. Tyypillisesti hengitystieinfektioita sairastetaan eniten talvikuukausina. Aikuiset sairastavat sen keskimäärin 1-5 kertaa vuodessa ja lapset vielä useammin.

Terveystalon erikoislääkäri Sari Riihijärven mukaan flunssan eli nuhakuumeen tyypilliset oireet ovat tuttuja kaikille: nenä vuotaa tai on tukossa, kurkku on kipeä, jäseniä kolottaa, ääni on käheä ja yskittää. Aikuisilla ei useinkaan ole kuumetta, mutta olo on kuumeinen. Oireet kestävät muutamasta päivästä 2−3 viikkoon.

Välttele flunssaa

Flunssa on viruksen aiheuttama sairaus, mutta kylmä ilma voi heikentää vastustuskykyä, jos tauti on jo itämässä. Pukeutuminen lämpimästi ja sään mukaisesti kannattaa.

− Flunssan leviämistä voi pyrkiä estämään pesemällä kädet säännöllisesti ja välttämällä kättelyä. Aivastaminen ja yskiminen kannattaa suunnata hihaan tai paperinenäliinaan, joka heitetään heti käytön jälkeen roskakoriin, kertoo Riihijärvi.

C-vitamiinin nauttiminen ei estä taudin puhkeamista, mutta se voi lyhentää taudin kestoa vähän.

− Tupakoivilla on akuutteja hengitystietulehduksia tupakoimattomia useammin. Tupakoinnin lopettamisen bonuksena on muiden hyötyjen lisäksi flunssariskin pienentyminen, Riihijärvi lisää.

Hoida itseäsi, jos sairastut:

1. Useimmiten flunssa paranee kotikonstein: lepo, lämmin juotava sekä apteekista saatavat oloa helpottavat lääkkeet, kuten nuhasuihkeet, kuumetta alentavat lääkkeet tai yskänlääke nukkumista häiritsevässä yskässä.
2. Sairaana ei pidä mennä työpaikalle. Sairausloman tarve määräytyy voinnin ja työn mukaan. Varsinkin fyysisesti kuormittavissa ammateissa työskenteleville lyhyt sairausloma taudin alkuvaiheessa voi olla tarpeen toipumisen varmistamiseksi ja jälkitautien estämiseksi.
3. Potilaana ei kannata urheilla. Kuntoliikunta on turvallista aloittaa voimien rajoissa sitten, kun yleisoireet (kuume ja yleiset säryt) ovat ohi eli yleensä 3–5 päivän tauon jälkeen.

Lääkärin hoitoa tarvitaan voimakkaissa oireissa, kuten korkeassa kuumeessa tai hengitysvaikeuksissa. Lääkäriin on syytä mennä myös silloin, jos paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä kestää yli 3 viikkoa.

Nyt on oikea aika ottaa influenssarokotus

Flunssaa vastaan ei ole rokotetta. Influenssaa vastaan rokotus sen sijaan antaa hyvän suojan. Se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen tautiaaltoa eli loka-marraskuussa, sillä vasta-aineiden kehittyminen kehossa kestää muutamia viikkoja.

− Kausi-influenssan tyypillisiä oireita ovat erittäin korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, vilunväristykset, väsymys, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. Oireet voivat olla samankaltaisia kuin flunssassa, mutta alkavat usein äkillisemmin, ovat rajummat ja kestävät yleensä pidempään, Riihijärvi sanoo.

Lisätietoja medialle:
Terveystalo, erikoislääkäri, palvelujohtaja vastaanottopalvelut Sari Riihijärvi, puh. 030 63 31417, sari.riihijarvi@terveystalo.com
Terveystalo, viestintäpäällikkö Jenni Rantanen, puh. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs