Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Fida päihdevalistaa satoja tuhansia vuodessa − nunnat haluavat mukaan

Fida International

Fida päihdevalistaa satoja tuhansia vuodessa − nunnat haluavat mukaan

Tiedote.
Julkaistu: 08.08.2012 klo 07:30
Julkaisija: Fida International

Fida Internationalin päihdevalistus on tavoittanut 15 vuodessa miljoonia varhaisnuoria seitsemässä Etelä-Amerikan maassa, ja Fida on saanut lukuisia pyyntöjä kouluttaa koulutyöntekijöitä uusiin maihin. Pelkästään viime vuoden aikana päihdevalistusta annettiin 300 000 varhaisnuorelle.

Fidan ja paikallisseurakuntien päihdevalistusyhteistyö tunnetaan Etelä-Amerikassa Tucan-työnä. Tucan viittaa tukaaniin, jonka elinympäristö katoaa huumeviljelyn levitessä. Se on myös lyhenne espanjankielisestä virkkeestä: ”Kaikki yhdessä huumeita ja alkoholia vastaan!”

Huumeongelmien kanssa painivassa Etelä-Amerikassa tehtävän päihdevalistuksen isä on Ari Joensuu, joka perusti Boliviaan huumehoitolaitoksen vuonna 1986.

− Huomasin huumehoitolaitosta vetäessäni, että ihmisten jo päätyessä hoitoon asioiden kulkuun on vaikeaa enää vaikuttaa. Sen pitää tapahtua jo paljon aikaisemmin, ja näin syntyi ajatus kouluissa tehtävästä päihdekasvatuksesta, Joensuu kertoo.

− Otin yhteyttä Bolivian kouluviranomaisiin ja kysyin, onko heillä tarvetta kouluissa tehtävälle päihdevalistukselle. Aluksi viranomaiset totesivat, ettei heillä ole huumeongelmaa. Vuosien mittaan heidän käsityksensä asiasta kuitenkin muuttui.

Nuoret tuottavat materiaalia itse

Aluksi työtä tehtiin harrastuspohjalta huumehoitolaitostoiminnan ohessa. Vuonna 1997 työ kuitenkin sai uutta pontta, kun päihdevalistus aloitettiin Fidan rahoituksella yhteistyössä Asambleas de Dios -kirkkokunnan kanssa.

Nykyään työtä tehdään kahdeksan kumppanin kanssa kuudessa maassa, ja Fidan ensisijainen rooli on auttaa eteläamerikkalaisia seurakuntia käynnistämään huumevalistus sekä kouluttaa uusia koulutyöntekijöitä.

Monet tahot muun muassa Argentiinasta ja Costa Ricasta ovat ilmaisseet Fidalle halunsa aloittaa huumeidenvastaisen koulutyön kotimaassaan. Eniten yhteydenottoja on tullut katolisilta nunnilta, jotka haluaisivat aloittaa Suomen helluntaiseurakuntien lanseeraaman päihdekasvatuksen katolisissa kouluissa.

− Tucan-työn voimavara on se, että se ei ole tilastotieteellistä luennointia, vaan nuorten luovuudelle annetaan tilaa. Nuoret tekevät itse muun muassa raittiuteen kehottavia videoita.

Väitös: Nuoret uskovat koulumenestyksensä kiinnostavan vanhempiaan eniten

Tucan-työssä on alusta asti ollut mukana bolivialainen Aldo Arraya, joka on tuonut toimintaan valtavan työpanoksensa lisäksi kokemuspohjaista osaamista. Hän on entinen narkomaani, joka sai elämäänsä uuden alun Fidan ja Ari Joensuun perustamassa huumehoitolaitoksessa.

Tucan-työn tiedollisena pohjana on Ari Joensuun väitöskirja. Siinä Joensuu väittää, että koulun, perheen ja seurakunnan ei tule yrittää ulkoistaa kasvatusta toisilleen, vaan kaikkien tahojen on otettava vastuu lapsista ja nuorista. Minkään tahon ei myöskään tulisi omia kasvatusvastuuta itselleen.

− Enemmistö nuorista kokee päihteistä keskustelemisen vanhempiensa kanssa turhaksi, koska he uskovat kaveriensa tietävän asiasta vanhempiaan enemmän. Tästä syystä myös vanhemmat lukeutuvat Tucan-työn piiriin, tohtori Joensuu valottaa.

− Tutkimustulokset paljastavat myös sen, että nuoret kokevat, että heidän elämässään vanhempia eniten kiinnostava asia on heidän koulumenestyksensä.

Lisätiedot ja haastattelut

Fidan humanitaarisen avun projektipäällikkö Ari Joensuu | ari.joensuu@fida.info | 0400 903 092

Liitetiedostot

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka toteuttaa yli 70 kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hanketta sekä laajaa kummilapsitoimintaa lähes 40 maassa. Fida on Suomen ulkoasiainministeriön ja Euroopan komission Humanitaarisen avun osaston (ECHO) kumppanuusjärjestö. Fida lähetystorien tuotoilla autetaan kehitysmaiden köyhiä. www.fida.info


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs