Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Esteettömyys asenteeksi

Autismi- ja Aspergerliitto ry

Esteettömyys asenteeksi

Tiedote.
Julkaistu: 29.11.2013 klo 12:51
Julkaisija: Autismi- ja Aspergerliitto ry

YK:n yleissopimuksessa vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on ihmisoikeussopimus, jonka yhdeksännessä artiklassa määritellään esteettömyys. Maailmassa on noin 650 miljoonaa vammaista henkilöä, joiden elämää ja kehitystä vaikeuttaa suuri määrä fyysisiä, oikeudellisia ja sosiaalisia esteitä. Heistä valtaosa asuu kehitysmaissa. Vammaiset muodostavat yhden suurimmista korostuneessa syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten ryhmästä. (Suomen YK-liitto).

Autismi- ja Aspergerliiton vuoden 2014 teema on ”Esteetön osallisuus”. Liitto haluaa kiinnittää huomiota erilaisiin aidon osallisuuden esteisiin kommunikoinnissa, liikkumisessa, asumisessa, ympäristöissä ja kanssakäymisessä. Ensi vuoden aikana laaditaan liiton Esteettömyysohjelma.

 

Esteetön osallisuus

Esteettömyystietoisuus tulee nostaa samankaltaiseksi normiksi kuin ympäristötietoisuus. Keskeinen edellytys esteettömyyden toteutumiselle on yleinen asennemuutos. Asenteisiin ja ennakkoluuloihin voidaan vaikuttaa lisäämällä tietoa autismin kirjon moninaisuudesta. Tieto auttaa ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta, joka myös rikastuttaa arkea.

Saavutettavuuden esteiden tunnistaminen, poistaminen ja ennaltaehkäisy ovat olennainen osa esteettömän yhteiskunnan rakentamisessa. Esteettömyyden fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset ulottuvuudet ovat kaikki yhtä tärkeitä. Esteettömyys on kaikkien etu – ei pelkästään erityisryhmien.

Autismi- ja Aspergerliitto haastaa kaikki yhdessä pohtimaan mitä aito esteettömyys autismin kirjon henkilön arjessa on. Voit vastata haasteeseen jakamalla oman vinkkisi joko täyttämällä lomakkeen osoitteessa www.autismiliitto.fi/vinkitlomake tai tulemalla keskustoimistomme Avoimiin oviin maanantaina 2.12. klo 10–16. Tervetuloa glögille!

Yhteystiedot:
Autismi- ja Aspergerliitto ry,
Keskustoimisto
Kaupintie 16 B, 2. krs.
00440 Helsinki

Liikenneyhteydet: M-juna Pohjois-Haagan asema, bussit 40, 51 ja 54 Lassilan pysäkki.

Lisätietoa:
• projektipäällikkö Elina Vienonen, puh. 050 359 8443, elina.vienonen(at)autismiliitto.fi
• tiedottaja Katariina Mäkelä, puh. 050 591 5899, katariina.makela(at)autismiliitto.fi

 

 

 

Liitetiedostot

Autismi ja Aspergerin oireyhtymä ovat neurobiologisia keskushermoston kehityshäiriöitä. Häiriöstä aiheutuvat toimintarajoitteet ilmenevät muun muassa poikkeavina reaktioina aistiärsykkeisiin, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa ja rajoittuneena tai stereotyyppisenä käytöksenä. Autismin kirjoon kuuluvat autismin ja Aspergerin oireyhtymän lisäksi Rettin oireyhtymä ja disintegratiivinen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuvia henkilöitä on Suomessa arviolta 54 000. Vuonna 1997 perustettu Autismi- ja Aspergerliitto ry on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jolla on 27 jäsenyhdistystä. Esteettömyys, saavutettavuus ja osallisuus ohjaavat liiton toimintaa.  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs