Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Elvytys kansalaistaidoksi

Fioca Oy

Elvytys kansalaistaidoksi

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2015 klo 12:47
Julkaisija: Fioca Oy

Uusissa elvytysohjeissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota koko hoitoketjun toimivuuteen, etenkin kansalaisten elvytystaitojen parantamiseen.  

- Jos yhä useampi osaa elvyttää, viivettä sydänpysähdyksen ensihoidon aloittamiseen ei tule. Elvytys- ja ensiaputaidot pitäisi saada peruskouluihin ja ymmärtää kansalaistaitoina. Tavoitteena on, että kaikki tunnistaisivat sydänpysähdyksen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Jukka Vaahersalo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.

Myös defibrillaattoreita pitäisi saada enemmän julkisiin tiloihin. Moniin tiloihin onkin hankittu puoliautomaattisia defibrillaattoreita, jotka neuvovat käyttäjäänsä. Laite pitäisi olla paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, ja kaikissa lentokoneissa.

- Elvyttäminen on periaatteessa varsin helppoa, ja kaikki voivat sitä tehdä. Kun tietyt säännöt puhaltamisessa ja painallustekniikassa pitää mielessään, osaa toimia oikein, Vaahersalo kannustaa.

Elvytysohjeita uusitaan viiden vuoden välein perustuen uuteen tutkimusnäyttöön. Uudet ohjeet julkaistiin lokakuussa. Elvytysmenetelmiin ei ole tullut viime vuosina paljon uutta, ja nyt huomio kiinnittyykin kokonaisuuksiin: ennaltaehkäisyyn väestössä, kaikkien kansalaisten tietoisuuden herättämiseen sekä sairaaloiden, hätäkeskusten ja ensihoidon yhteispeliin.

Fioca Oy:n ja Suomen Elvytysneuvoston yhteistyönä järjestämien Elvytys15-koulutuspäivien ensimmäisenä päivänä 1.12. käydään läpi uudet elvytysohjeet koko hoitoketjussa peruselvytyksestä tehohoitoon ja kiinnitetään huomio myös erityistilanteisiin, lapsen elvytykseen ja koronaarisyndroomaan. Toisena päivänä 2.12. luennoidaan, minkälaisilla malleilla elvytysohjeita on viety käytäntöön esimerkiksi keskussairaalassa ja ensihoidossa Suomessa.

Koulutuspäivillä luennoi Paul Gowens, joka kertoo Skotlannin mallista implementoida elvytysohjeita. Gowens on toiminut ensihoitajana yli 25 vuotta ja on kehittänyt Skotlannin ambulanssijärjestelmää. Hän on Skotlannin hallituksen neuvonantaja terveydenhuollon kysymyksissä. Lisäksi Matt Duschl Sveitsistä kertoo elvytyskoulutuksesta ja Resuscitation Academy´n järjestelmästä, jonka tarkoituksena on kerätä elvytyksestä tietoa tutkimuskäyttöön.  

Elvytys15-koulutuspäivät kokoaa lähes 400 alan ammattilaista keskustelemaan uusista elvytysohjeista Scandic Parkiin, Helsinkiin 1.-2.12.2015 (Mannerheimintie 46). Päivien ohjelma löytyy osoitteesta: http://www.kliininenosaaja.fi/elvytys15-ohjelma

Toimittajat ovat tervetulleita haastattelemaan asiantuntijoita. Haastattelupyynnöt ja -järjestelyt: koulutuspäällikkö Tuukka Rantanen, Fioca Oy, gsm +358 5290044, tuukka.rantanen@fioca.fi

Lisätietoa päivistä: anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, akuuttilääketieteen erikoislääkäri, päivystyksen ylilääkäri (Lohja), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Suomen Elvytysneuvoston puheenjohtaja Jukka Vaahersalo, gsm +358 505877058

Elvytysohjeet: http://www.cprguidelines.eu/

Fioca Oy on Sairaanhoitajaliiton omistama koulutus- ja kustannusyhtiö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs