Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » BODY WORLDS öppnades på Heureka

Heureka, suomalainen tiedekeskus

BODY WORLDS öppnades på Heureka

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.02.2013 kl. 11:45
Utgivare: Heureka, suomalainen tiedekeskus

MEDDELANDE
15.2.2013

 

BODY WORLDS öppnades på Heureka

På vetenskapscentret Heureka öppnades den världsberömda utställningen Body Worlds som åskådliggör människans anatomi, fysiologi, hälsa och sjukdomar med hjälp av äkta, plastinerade kroppar och organ.  Det främsta målet för Body Worlds är hälsoundervisning. Det är också presenterat i hopp om att det motiverar besökarna att lära sig mer om vetenskapen inom anatomi och fysiologi.

Body Worlds är en samling utställningar som skapats av den tyske doktorn Gunther von Hagens. Utställningarna med äkta, plastinerade kroppar och organ ger besökarna en unik möjlighet att studera människans anatomi. Von Hagens uppfann plastineringsmetoden 1977 när han arbetade som anatomist vid universitetet i Heidelberg. Metoden är för att bevara människokroppar för medicinsk utbildning. Processen ersätter kroppsvätskorna och fettet i kropparna med flytande plast som härdas efter så kallad vakuum-forcerad impregnering. Efter att kropparna formats till verklighetstrogna ställningar, härdas de med gas, värme eller ljus. Plastinaten visar hur våra kroppar rör sig i vardagen, samt under idrottsaktiviteter.

Redan över 13 300 kroppsdonatorer

Kroppsdonatorerna som donerat sina kroppar för plastinering – i syfte att undervisa allmänheten i anatomi och fysiologi – står i fokus i denna unika hyllning till mänskligheten. Med undantag av ett fåtal organ och preparat som erhållits från anatomiska samlingar och morfologiska institut kommer de plastinat som visas i Gunther von Hagens BODY WORLDS-utställningar från ett unikt kroppsdonationsprogram som ursprungligen inrättades i Heidelberg 1982 och sedermera upprätthålls av Institut für Plastination (IfP) i Heidelberg, som grundades 1993.

Institutet har en donatorsregister med över 13 300 personer, däribland 11 800 personer i Europa och 1 400 i USA. Från första början var donatorerna entusiastiska över den banbrytande plastineringstekniken och kände att de medverkade i något som saknade förlaga. De ville lämna ett bestående arv i syfte att utbilda kommande generationer. Donatorerna har velat skänka sina kroppar till utställningen för undervisningsändamål och de har gett samtycke till att deras kroppar visas på offentliga utställningar efter deras död.

Hälsoundervisning med hjälp av jämförande anatomi

Gunther von Hagens maka, doktor Angelina Whalley är utbildad läkare och direktör för Institut für Plastination. Hon är också konceptuell formgivare av Body Worlds-utställningar. För henne är det viktigt att preparaten, organen och plastinaten ska visas på ett sätt som tilltalar besökarna. "Jag vill främja vår mission att sprida hälsoinformation genom att förädla kroppen utan att offra dess estetiska sida. Jag försöker visa upp kroppen på ett dramatiskt, oförglömligt och vackert sätt så att betraktarna kan lära sig om anatomi, sjukdomar och hälsa", säger Whalley.

Whalley introducerade också jämförande anatomi i utställningarna, där sjuka organ ställdes ut bredvid friska med en slående effekt. "Kroppen är så skör och sårbar och ändå så uthållig och förlåtande", säger hon. "Den har ett minne, så det spelar nog en roll vad vi gör med den. Men samtidigt har den ett dynamiskt medvetande, så att vi genom att upphöra med osunt liv eller genom att börja motionera kan åstadkomma en stor skillnad, även genom små åtgärder." Synen av rökarens svarta lunga bredvid en frisk lunga har fått otaliga besökare att fimpa för gott, och en skrumpnad lever bredvid en frisk har sporrat många att lägga av med alkohol.  

Vetenskapscentret Heureka är först i Finland med att visa utställningen 16.2–22.9.2013. Den utställning som visas på Heureka, BODY WORLDS - The Story of the Heart, fokuserar på hjärtat och kärlsystemet. I utställningen visas över 200 äkta preparat och cirka 20 kompletta kroppar i olika ställningar. Body Worlds är öppen för alla besökare oavsett ålder. Vi rekommenderar att barn under 8 år besöker utställningen tillsammans med en vuxen.

Huvudsamarbetspartnern för Body Worlds på Heureka är ledplastiksjukhuset Tekonivelsairaala Coxa Oy. Coxa har producerat till Heureka ett utställningsobjekt som presenterar olika ledprotes och utrustning som behövs vid ledprotesoperationer. Vid utställningsobjektet kan man också kolla hur artros utveklas och vad händer vid ledprotesoperationerna.


Ytterligare information:

Sami Pihkala, projektchef, tfn 040 9015 367, sami.pihkala@heureka.fi

Mikko Myllykoski, upplevelsedirektör, tfn 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Heli Ainoa, kommunikationsdirektör, tfn 040 9015 295, heli.ainoa@heureka.fi

 

http://www.heureka.fi/se/se/body-worlds

www.bodyworlds.com

 

Bilder om utställningen finns i Heurekas bildbank på http://kuvapankki.info/heureka/info.php

 

I samarbete Tekonivelsairaala Coxa

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs