Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » BODY WORLDS avattiin Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus

BODY WORLDS avattiin Heurekassa

Tiedote.
Julkaistu: 15.02.2013 klo 12:03
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

TIEDOTE
15.2.2013

 

BODY WORLDS avattiin Heurekassa

Ihmisen anatomiaa aitojen plastinoitujen ruumiiden ja elimien avulla esittelevä Body Worlds -näyttely avattiin tiedekeskus Heurekassa. Maailmankuulussa näyttelyssä voi tutustua ainutlaatuisella tavalla ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan sekä terveyteen ja sairauksiin. Body Worlds -näyttelyn päätarkoituksena on terveyskasvatus. Lisäksi tavoitteena on saada kävijät kiinnostumaan anatomiasta ja fysiologiasta tieteenaloina.

Body Worlds on saksalaisen tohtori Gunther von Hagensin luoma näyttelykokonaisuus, jossa aidot plastinoidut ihmisruumiit ja elimet mahdollistavat hyvin konkreettisen tavan tutustua ihmisen anatomiaan. Von Hagens keksi plastinointimenetelmän vuonna 1977 työskennellessään anatomian tutkijana Heidelbergin yliopistossa. Menetelmän avulla näytteitä voidaan säilöä lääketieteen opetusta varten. Plastinoinnissa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, jotka kovettuvat ns. tyhjiökyllästyksen seurauksena. Kun ruumiit on aseteltu luonnollisiin asentoihin, ne kovetetaan kaasun, lämmön tai valon avulla.  Eri asennoissa olevat plastinoidut ruumiit ilmentävät kehon liikettä arjessa ja urheilusuorituksissa.

Jo yli 13 300 lahjoittajaa

Kaikki Body Worlds -näyttelyssä esillä olevat ruumiit on lahjoitettu tieteen käyttöön lisäämään ihmisten ymmärrystä ihmiskehon monimuotoisuudesta. Body Worlds -näyttelyssä pääosassa ovat lahjoittajat, jotka ovat luovuttaneet kehonsa anatomian ja fysiologian opetukseen. Joitakin elimiä ja muita näytteitä on hankittu anatomisista kokoelmista ja anatomian tutkimuslaitoksista, mutta valtaosa näyttelyssä esillä olevista näytteistä on saatu Saksan Heidelbergissä vuonna 1982 perustetun lahjoitusohjelman kautta.

Instituutin rekisterissä on yli 13 300 lahjoittajaa, joista yli 11 800 on Euroopasta ja yli 1 400 Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Plastinointi on edistyksellinen tekniikka, joka on alusta alkaen kiinnostanut lahjoittajia. He ovat halunneet olla osa ennennäkemätöntä kehitystä ja tukea tulevien sukupolvien opetusta. Lahjoittajat ovat halunneet luovuttaa ruumiinsa näyttelyyn opetustarkoituksiin ja he ovat antaneet suostumuksensa siihen, että heidän ruumiinsa laitetaan esille julkiseen näyttelyyn heidän kuolemansa jälkeen.

Terveyskasvatusta vertailevan anatomia avulla

Plastinoinnin instituutin johtajana ja Body Worlds -näyttelyjen luovana suunnittelijana toimii Gunther von Hagensin puoliso Angelina Whalley. Hänelle on tärkeää esittää näytekappaleet vierailijoita kiehtovalla tavalla. ”Halusin edistää terveyskasvatuksen tehtäväämme esittämällä kehot kunnioittavasti ja esteettisesti. Minulle on myös tärkeää, että näyttelyissä esillä olevat kehot ovat ilmaisuvoimaisia, kauniita ja mieleen jääviä, jotta kävijät oppivat jotain uutta anatomiasta, terveydestä ja sairauksista.” sanoo Whalley.

Whalley on tuonut näyttelyihin myös vertailevan anatomian: vaurioituneet elimet esitetään terveiden rinnalla, mikä tehostaa vaikutelmaa. ”Ihmiskeho on hauras ja haavoittuva, mutta samalla sinnikäs ja salliva”, Whalley luonnehtii. ”Keholla on muisti, eli valinnoillamme on merkitystä. Sillä on myös muuttuva tietoisuus, joten se havaitsee epäterveellisistä elintavoista luopumisen, liikunnan aloittamisen ja kaikki pienetkin muutokset.”  Näyttelyssä terveen keuhkon vierelle laitettu tupakoitsijan mustunut keuhko on saanut monta kävijää lopettamaan tupakoinnin, ja vaurioitunut ja kutistunut maksa terveen maksan vierellä on saanut monet luopumaan alkoholista.

Body Worlds on Heurekassa esillä yleisölle 16.2.–22.9.2013 eli hieman yli seitsemän kuukautta. Heurekassa olevan BODY WORLDS – The Story of the Hearts -näyttelyn teemana on sydän ja sen toiminta. Tutkittavana on yli 200 aitoa näytettä ja noin 20 kokonaista eri asentoihin aseteltua ihmisruumista. Näyttely on avoinna kaiken ikäisille. Alle 8-vuotiaille näyttelyyn tutustumista suositellaan aikuisen seurassa.

Body Worlds -näyttelyn pääyhteistyökumppanina on Heurekassa Tekonivelsairaala Coxa Oy. Coxa on tuottanut Heurekaan oman kohteen, jossa on esillä erilaisia tekoniveliä ja leikkausvälineistöä. Kohteessa voi myös tutkia polven ja lonkan nivelrikon vaiheita sekä kurkistaa leikkaussaliin.


Lisätietoja:

Projektipäällikkö Sami Pihkala, puh. 040 9015 367, sami.pihkala@heureka.fi

Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Viestintäjohtaja Heli Ainoa, puh. 040 9015 295, heli.ainoa@heureka.fi

 

http://www.heureka.fi/fi/bodyworlds

www.bodyworlds.com

Kuvia näyttelystä Heurekan kuvapankista: http://kuvapankki.info/heureka/info.php

 

Yhteistyössä Tekonivelsairaala Coxa

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs