Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Asiakkaan valinnanvapaus on terveydenhuollon tulevaisuutta

Asiakkaan valinnanvapaus on terveydenhuollon tulevaisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 27.08.2013 klo 10:00
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

– Terveydenhuolto on mittavien haasteiden edessä, sanoo Terveyspalvelualan Liiton elinkeinopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja, terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

Väestö ikääntyy ja palvelutarve kasvaa samaan aikaan kun veronmaksajien määrä vähenee.

– Julkisen talouden kestävyysvaje on mahdollista ratkaista heikentämättä terveydenhuollon laatua. Myös nyt heikosti saatavilla olevien terveyspalveluiden saatavuutta voidaan parantaa ilman että vaarannetaan rahoituksen kestävyyttä, sanoo Tuominen.

– Julkista perusterveydenhuoltoa voidaan tehostaa lisäämällä asiakkaan valinnanvapautta, toteaa Tuominen.

– Valmisteilla oleva potilasdirektiivin voimaansaattaminen on osoittanut, että terveydenhuoltojärjestelmämme on jäljessä eurooppalaisesta kehityksestä, jossa asiakkaan valinnanvapaudella on paljon suurempi merkitys. Valinnanvapautta tulee hyödyntää myös Suomen uudistuksissa, koska se ohjaa järjestelmää ja kaikkia palveluntuottajia tehostamaan toimintaansa asiakaslähtöisempään suuntaan, Tuominen sanoo.

Valinnanvapautta järjestelmässämme tukee tällä hetkellä yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvaus. Kela-korvauksen poistoa on tarjottu lääkkeeksi julkisen perusterveydenhuollon ongelmiin.

– Kela-korvausten leikkaaminen ilman, että tilalle tuodaan korvaavaa elementtiä, on vain perusterveydenhuollon kurjistamista, sanoo Tuominen.

Yli 80 % suomalaisista ei tälläkään hetkellä pääse kahden viikon sisällä julkiseen perusterveydenhuoltoon. Kela-korvausten poistaminen johtaisi julkisen perusterveydenhuollon kuormittumiseen entisestään.

– On kuitenkin selvää, että nykyinen järjestelmämme ei kestä tulevia haasteita. On löydettävä ratkaisuja, jotka mahdollistavat toimivat ja laadukkaat terveyspalvelut, joita on saatavilla ja jotka ovat myös rahoituksellisesti kestävällä pohjalla. Muun muassa naapurimaassamme Ruotsissa on julkiseen perusterveydenhuoltoon tuotu asiakkaan valinnanvapautta ja saatu hyviä tuloksia.

Juha Tuominen puhui tänään asiakkaan valinnanvapautta terveydenhuollossa käsitelleessä seminaarissa, jonka järjestivät Työ- ja elinkeinoministeriö, Terveyspalvelualan Liitto ja Finanssialan Keskusliitto.

Lisätietoja:
Juha Tuominen, puh. 040 528 4160
Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen, puh. 040 588 0841

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs