Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Allergisen nuhan saa vielä kuriin

Terveystalo

Allergisen nuhan saa vielä kuriin

Artikkeli.
Julkaistu: 16.05.2012 klo 16:29
Julkaisija: Terveystalo

Kevät on allergioiden sesonkiaikaa, jolloin moni tuskailee erilaisten oireiden kanssa. Tänä keväänä allergisesta nuhasta kärsii yhä useampi ennätyssuurten siitepölypitoisuuksien takia. Vaikka ennaltaehkäisevän hoidon aloittaminen olisikin jo myöhäistä, ei allergisista oireista tarvitse kärsiä turhaan. Oikeanlaisesta hoidosta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

- Allergiaa ei kannata liioitella, mutta ei myöskään vähätellä. Suurin osa allergisista pystyy elämään oikean lääkityksen avulla normaalia elämää allergiasta huolimatta, sanoo yleislääkäri Minna Mikkola Terveystalo Leppävaarasta.

Joka kolmannella suomalaisista on allergista nuhaa ja viidesosalla siitepölyallergiaa. Jotta elämä allergian kanssa sujuisi mahdollisimman normaalisti, hoitoon kannattaa hakeutua nopeasti ensioireiden alettua. Oireita voi hillitä esimerkiksi antihistamiinin avulla tai paikallisesti silmätipoilla tai nenäsumutteella. Siitepölyallergian oirelääkitys kannattaa aloittaa joka kevät ajoissa jo ennen siitepölyajan alkua.

Allergisessa reaktiossa on aina kyse tulehduksesta. Inflammaatio eli allerginen tulehdus esiintyy usein limakalvoilla, mikä aiheuttaa esimerkiksi nenän tai silmien vuotamisen, punoituksen ja kutinan.

- Inflammaatio on elimistön vauriokohtien reaktiotapa, jonka kliinisinä oireina ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu. Se vaatii ehdottomasti hoitoa, Mikkola kertoo.

Allergiaa aiheuttavan tekijän täydellinen välttäminen ei ole tarpeen, mikäli oireilu ei ole voimakasta. Ainoastaan kontakti- eli kosketusallergiassa allergeenin välttäminen on tärkein hoitokeino, jotta iho-oireet pysyvät hallinnassa. Samoin ammattiallergioissa se on ainoa hoito.

- Kaikkien allergeenien välttäminen on mahdotonta ja oireilu voi rauhoittua, kun allergeenille altistutaan säännöllisesti, Mikkola muistuttaa.

8 vinkkiä siitepölykauteen

  • Keskustele lääkärisi kanssa oikeanmukaisesta allergianhoidosta
  • Allergiasta johtuviin kutiaviin silmiin on saatavilla silmätippoja
  • Vuotavaan nenään voi auttaa antihistamiini tai allergiseen nuhaan tarkoitetut nenäsumutteet
  • Huuhtele nenää myös apteekista saatavalla nenäkannulla.
  • Kuivata pyykki siitepöly- ja katupölyaikana sisällä.
  • Pese hiukset iltaisin.
  • Puhdista auton ja kodin ilmastointilaitteiden suodattimet.
  • Allergia ei poistu siivoamalla. Perussiivous kotona riittää.
  • Jos oireet ovat kovat vuosittain, keskustele lääkärisi kanssa siedätyshoidosta.


Lisätietoja:
Jenni Rantanen, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti noin 6 000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs